Велинград - online - МОЯТА УЛИЦА: Улица „Никола Вапцаров“ – правена-недоправена! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

МОЯТА УЛИЦА: Улица „Никола Вапцаров“ – правена-недоправена!
Публикувано 2020-10-27 19:12:36 от Темпо

„Никола Вапцаров“ е една от най-дългите улици във Велинград. Започва от колелото (кръговото движение) пред централната жп гара в Лъджене и свършва до жп прелеза преди парк „Клептуза“ в Чепино. Дължината е около 3-4 км, но едва ли има кой знае какво да се види на нея, ако не се броят сградата на РУ на полицията, дворовете на двете училища – ПГД „Иван Вазов“ и СУ „Васил Левски“, както и жп спирката Велинград-юг в Чепино и един магазин от голяма търговска верига.

По почти цялото си протежение ул. „Никола Вапцаров“ е на близко разстояние от жп линията, по която се движи теснолинейката. В същото време тя е успоредна и на главния булевард „Съединение“, което я прави алтернатива за по-бързо придвижване с превозни средства, като се избягват трафика, пешеходни пътеки и се спестява минаването през няколко ‚легнали полицаи“. Но понякога тази възможност за преминаване кара някои водачи на МПС да не се съобразяват и да се движат с по-висока от позволената за градски условия скорост. Тази злоупотреба с превишаване на скоростта може да доведе до риск от възникване на ПТП.
Три прелеза позволяват на МПС да преминат през линията – единият е към складовете на бившата РПК и хлебозавода, вторият е на ул. „Кристал“ към околовръстния път и третия – при „Клептуза“. Напълно естествено е, че заради близостта на жп линията, с малки изключения, по-голямата част от къщите са построени само от едната страна на улицата – тази с четна номерация на сградите.
Дълги години тази улица беше известна с това, че имаше нужда от сериозен ремонт и асфалтиране, а различни общински ръководства обещаваха, че ще бъде поставена нова асфалтова настилка, но все нещо пречеше, това да се случи. Едва през 2017 г. започна асфалтиране на улицата и то на части и на няколко етапа. Първо беше направен участъкът от прелеза към РПК (складовете) до пресечката с ул. „Кристал“ при СУ „Васил Левски“ , после от сградата на полицията до прелеза към РПК и накрая – от училището по посока към кв. Чепино до пресечката с ул. „Цар Симеон“. Така на няколко пъти и за няколко години ул. „Никола Вапцаров“ пак не беше асфалтирана цялостно. Близо 1/3 от нея – от ул. „Цар Симеон“ до площада пред СПА хотел „Клептуза“ - си остана със старото асфалтово покритие, по което личат много кръпки, има неравности и на места са се оформили дупки. От хотела до прелеза пред „Клептуза“ улицата е павирана. Отсечката от „кръговото“ до полицейското управление също остана неасфалтирана!
Прави впечатление и това, че само тук-там са оформени тротоари за пешеходци, които са застлани с подходящи плочи и те са дело на хората, които живеят там. Тяхно дело е и детската площадка, която сами са направили между улицата и жп линията, за да могат децата им някъде да играят. Заради липсата на оформени тротоари свободните пространства са занемарени и там растат свободно треви, бурени и тръни. Неприятна гледка се открива винаги, когато се появят нерегламентирани сметища. Хората се оправдават с недостатъчен брой на съдовете за смет, но това не е така! Често може да се види как около полупразния контейнер се трупат различни боклуци и битови отпадъци. Въпрос на лош навик или липса на възпитание и култура?
Близостта с махала „Анезица“ създава и друг проблем. По тази улица много често хората от „Анезица“ минават с каруците си, а по асфалта личат следите от естествените физиологични нужди на техните коне.
Ул. „Никола Вапцаров“ изглежда по-добре сега, отколкото беше преди 3-4 години, най-малкото за това, че след дълго протакане все пак 2/3 от нея беше асфалтирана. Но добрата визия на една улица, нейният приятен и привлекателен вид, обаче не зависят само от асфалтирането. Нужна е пълна реновация с подновяване и освежаване на тротоари и бордюри, маркировка, поддържане на чистота и грижа за цялостния облик на околната среда.
Сега остава да видим поне кога най-после цялата ул. „Никола Вапцаров“ ще бъде асфалтирана?
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.78 %
PM 2.5 µg/m3 26.66
PM 10 µg/m3 32.60

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води