Велинград - online - Улица “Цар Самуил” - между лукса, строителната площадка и офроуда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Улица “Цар Самуил” - между лукса, строителната площадка и офроуда
Публикувано 2020-10-20 17:53:54 от Темпо

Улица “Цар Самуил” води от центъра на Лъджене до Чепино, успоредно на булевард “Съединение”. В момента част от нея виждат всички българи, които гледат телевизионния сериал “Ол инклузив”. От снимките с дрон всичко е зелено и красиво, но слезем ли на земята, действителността се оказва различна. Улицата не е асфалтирана от десетилетия, това е първият и най-голям проблем, но до него се нареждат още много други.

Започва в подножието на парка под “Бор”, като в този участък от едната страна на улицата има къщи, а от другата - зелено пространство, което свързва града с гората. Чудесно място за живеене, защото хем си в центъра на Велинград, хем буквално за минути можеш да излезеш от града и да хванеш някоя от многобройните горски пътеки. Но... Заради близостта до центъра паркирането в тази част на ул. “Цар Самуил” в 99% от случаите е мисия невъзможна. Колоната от спрели автомобили е постоянна величина, което създава трудности и за живеещите, и за преминаващите с автомобил, които са принудени да слаломират между дупките по асфалта
. Над тази част на ул. “Цар Самуил” се издигат стълбите към “Бор” и стълбите към големия Възпоменателен кръст. За разочарование на хората, които са решили да използват стълбите, всички те са в лошо състояние и се нуждаят от ремонт и от почистване на околното пространство. Кръстът е една от притегателните точки в курорта, така че е крайно време подходите към него откъм ул. “Цар Самуил” да бъдат оправени.
Минеш ли участъка над двора на ПГИТ “Ал. Константинов”, започваш да се чудиш дали си на улица в град или на междуселски път. Дупки, прахоляк, постоянно разкопаване и частични ремонти, някои от които се правят не от общината, а от хора и фирми с имоти на улицата, които се опитват да си осигурят някакъв по-нормален достъп. След асфалта пред хотел “Роял Спа” отново започва офроуд трасе без никаква настилка, но за сметка на това с огромни кратери, които в дъждовно време се превръщат в езера, а в сухо време бълват милиарди “фини прахови частици”. Новопостроените жилищни кооперации, къщи за гости, хотели предлагат звезден лукс, но състоянието на инфраструктурата е отчайващо. Хора, които живеят и работят на това място, са отправяли не десетки, а стотици пъти молби, жалби и настоявания до общината. Сигурно са получили и същото количество обещания, но резултатът е нулев - толкова години не е сложена дори най-елементарна настилка. Едно от оправданията е, че тук продължава да се строи, тоест да се копае за вода, канал и комуникации. Наистина и в момента тази част на улицата е строителна площадка. Но строителство винаги ще има, а общината трябва да има стратегическо решение за квартала. Освен ако не е решила да го ползва като туристическа атракция от типа “Само в планината на Орфей: сблъсъка на лукса с мизерията”?!
И ако строителството в частта до кръстовището, водещо към “Олимп” и “Гранд хотел Велинград” може да бъде някакво обяснение за несвършена работа, то няма какво да оправдае състоянието на ул. “Цар Самуил” в следващия участък. Хората, които живеят в къщите от двете страни на улицата, имат пълното право да протестират и то на много висок глас. Обаче сякаш никой не ги чува и не вижда, че няма асфалт! Граничи с абсурда толкова години улица в сърцето на туристическата зона на СПА столицата на България и на Балканите да няма асфалт! Не може да се асфалтира само към хотелите, качеството на живот на велинградчани също би трябвало да е приоритет за общината.
Продължението на ул. “Цар Самуил” към Чепино има асфалт, но на места изронен, с много дупки, с високи шахти. Цялата улица просто крещи “Ремонт!”. Краят й опира в новоремонтираната “Осми март” - сравнението показва как трябва и как не трябва да изглежда една градска улица.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.81 %
PM 2.5 µg/m3 26.62
PM 10 µg/m3 32.32

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай