Велинград - online - БАН представи екологични продукти за здравето 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

БАН представи екологични продукти за здравето
Публикувано 2020-10-13 10:00:18 от Темпо

От 5 до 8 октомври във велинградския СПА хотел „Клептуза“ се проведе научна конференция на тема „Екологични продукти за здравето“. Организатори на събитието са десетки научни екипи от институтите на Българската академия на науките (БАН), Министерството на образованието и науката (МОН), спонсори, фирми с интерес към биопродукти и със съдействието на Община Велинград.

Повече от 2 години в България работи Национална научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина“, известна като „БиоАктивМед“. Основната цел на Програмата е разработване на нови нискотоксични биологично активни средства и системи, съдържащи екстракти от природни източници (с растителни или животински произход) от България за превенция и подпомагане на терапията на някои заболявания. Партньори в Програмата са Министерството на здравеопазването (МЗ), медицинските университети в София и Пловдив, СУ „Св. Климент Охридски“.
Конференцията беше открита от проф. д-р инж. Павлина Долашка от Инситута по органична химия с център по фитохимия към БАН и ръководител на научен екип, който участва в Центъра по компетентности „Clean &”Circle“. Тя заяви, че мястото на конференцията не е избрано случайно, защото в научните изследвания по Програмата има и две направления, свързани със значението на минералната вода и проблема с отпадните води. Проф. Долашка запозна присъстващите с иновативните нискотоксични биоактивни системи за прецизна медицина. Направените изследвания, проучвания и експерименти в тази област са показали кас се съчетват успехите в теоретичната област с практическото им приложение. Като пример беше посочен създадената от българските учени предпазна маска с активен въглен, както и доказано положително въздействие на получени биологични екстракти от раци, рапани и охлюви със силно изразен антивирусен, антибактериален и антитуморен ефект.
В първия ден на конференцията бе предвидена презентация за Велинград. Виолета Благова-Дамова от Община Велинград представи възможностите за лечение и профилактика, както отличното съчетание от лековита вода, чист въздух и благоприятен климат.
В своята лекция проф. Яна Топалова от Института по молекулярна биология към БАН представи иновативния и приложен потенциал на Центъра за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда - вода, отпадъци, енергия за процеса на икономиката“. Тя сподели, че по Програмата е предвидено да се построи специална сграда, която ще се превърне в научен център, където ще се извършват научни пручвания и експерименти. В него ще бъдат оборудвани лаборатории с най-новата съвременна апаратура в света, която вече е закупена с помощта на Центъра по компетентности „Clean &”Circle“.
Проф. Топалова отбелява, че във Велинград все още няма пречиствателна станция и воден цикъл, но от БАН са готови да предложат готови проекти научните екипи изследват всички видове води – минерални, питейни, трапезни, отпадни, изворни, речни, езерни и морски. Имат проекти за пречиствателни станции, които могат да генерират утайката и да добиват биогаз от нея. Така се постига една от целите – добиване на енергия от отпадъци.
Стана ясно, че целият срок за изпълнение на Програмата „БиоАктивМед“ е 68 месеца, а досега са минали почти половината – 29. Средствата са в размер на повече от 23 млн. лв. (23 667 925, 86 лв.), осигурени от държавния бюджет и от еврофондове.
Предпоставка за изпълнението на националната научна програма „БиоАктивМед“ е фактът, че България с уникалните си климатични и екологични фактори предлага удивително разнообразие от растителни и животински видове. Известно е, че екстрактите от природни продукти са по-слабо токсични от синтетичните и се понасят по-добре от човешкия организъм.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.80 %
PM 2.5 µg/m3 26.61
PM 10 µg/m3 32.26

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica