Велинград - online - Правилата за минералните води - нищожни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Правилата за минералните води - нищожни
Публикувано 2020-10-06 08:51:41 от Темпо

На 25 септември 2020 г. Административен съд – Пазарджик произнесе решение във връзка с условията и реда за издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода, водопренос и право на прокарване на общински водопроводи за минерална вода на територията на Община Велинград. Условията са приети през февруари 2012 г. от тогавашния Общински съвет – Велинград, след като през 2011 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде на Община Велинград право на стопанисване за 25 години на минералните води от находищата в Каменица и Драгиново. По същество приетите от местния парламент условия и ред изпълняват ролята на наредба.

Окръжна прокуратура – Пазарджик е подала протест в съда, в който посочва аргументи, че атакуваната наредба е нищожна. От Общински съвет – Велинград е депозирано писмено становище, с което оспорва протеста като неоснователен.
В съдебно заседание от 24 юни 2020 г. съдът е дал конкретни указания на Общински съвет - Велинград, че по делото няма доказателства за спазване на изискванията на чл. 26-28 от Закона за нормативните актове. Указанията на съда не са изпълнени, пише в съдебното решение – тоест не са представени доказателства, че преди приемането им от Общинския съвет, условията и редът са били обявени на сайта на общината в законовия срок, за да могат гражданите да се запознаят с тях и да дадат мнения и предложения.
Съдебното решение сочи, че обществените отношения, свързани със собствеността и управлението на водите на територията на България, се уреждат по Закона за водите (ЗВ). Минералните води са част от водите на територията на страната, те са изключителна държавна собственост и правната регламентация на реда и условията за издаване на разрешителни за водовземане и ползване са определени в Закона за водите. Според решението от декември 2012 г. на Общински съвет – Велинград условия и редът за издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода са приети на основание на друг закон - Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).
Според Закона за водите стопанисването на предоставените минерални води се възлага на кмета на общината. Съдът подчертава, че липсва нормативна възможност Общинските съвети да имат правомощия за уреждане на обществените отношения по условия и ред за издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода, извършване на услугата водопренос/водоподаване на общински водопроводи за минерална вода и учредяване на сервитутни права и право на прокарване на водопроводи за минерална вода. Специалният Закон за водите не предоставя компетентност на общинските съвети да издават такива нормативни актове. С този аргумент Административен съд – Пазарджик обявява за нищожен акт приетите от Общински съвет – Велинград ред и условия за издаване на разрешителни за минерални води.
Съдът допълва, че освен нищожен, актът е и незаконосъоразен, защото не е спазено законовото изискване съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.
Окончателното произнасяне на съда е важно, защото засяга голям брой издадени от общината разрешителни за водоползване, прокарване на водопроводи за минерални води и т.н. От крайното решение на съда ще зависи дали Общинският съвет ще загуби досегашната си роля при издаването на разрешителни за минерални води и това ще остане като прерогатив единствено на кмета на общината.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.46 %
PM 2.5 µg/m3 30.40
PM 10 µg/m3 39.50

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води