Велинград - online - Туристическият бранш вече работи в нова среда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Туристическият бранш вече работи в нова среда
Публикувано 2020-10-06 08:50:31 от Темпо

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова уважи поканата за среща с туристическия бранш във Велинград. В разговора на 2 октомври в голямата зала на общината се включиха още зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-областният управител Йордан Кожухаров, зам.-кметовете Атанас Палигоров и Светла Томова, представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” начело с председателя Златко Златанов.

Г-жа М. Николова подчерта, че туризмът е най-пострадалият сектор заради пандемията от Ковид-19 и изброи предприетите от правителството мерки в помощ на бранша и на бизнеса като цяло. Благодарение на мярката 60/40, която за туристическия сектор бе променена на 80/20, са запазени 22 000 работни места, като 2 304 работодатели са се възползвали от нея. Поведението на потребителите се промени и бизнесът вече работи в нова среда и е много важна адаптацията и трансформацията за всички, които искат да бъдат успешни. Това, което се случва сега и ще се наблюдава в близко бъдеще, е промяна на цялостната стратегия в сектора чрез дигитализация и развитие на хотелиерския продукт, така че да има не само възстановяване, но и растеж, каза министър Николова. Според нея който спазва противоепидемичните мерки, ще има туристи, защото за почиващите сигурността вече е приоритет.
В условията на Ковид-19 СПА туризмът е сред най-търсените, а Велинград има невероятния шанс да се възползва от ресурсите, които има, тъй като е и отлично място за здравен и медицински туризъм през четири сезона. Министерството на туризма очаква този зимен сезон да има интерес към СПА и бизнес туризма от българи. Прогнозите са значителен брой българи да пътуват в страната и да има ръст на вътрешния туризъм. М. Николова цитира и данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които над 167 000 туристи са отседнали в местата за настаняване във Велинград от началото на годината до 26 септември. Основната част от туристите са българи - над 162 000. Отчетени са и посещения на чужденци от Северна Македония, Русия, Израел, Гърция, Турция, Украйна, Румъния, Германия, Франция. Министър Николова заяви, че министерството ще засили промотирането на СПА туризма и ще търси нова маркетингова стратетия.
Златко Златанов приветства Марияна Николова с “Добре дошли” в СПА столицата на България и на Балканите. Той я помоли да предаде на премиера Бойко Борисов благодарността на СХР “Велинград и Западни Родопи” за всичко, което е направено за бранша. На първо място Зл. Златанов постави намалението на ДДС от 20 но 9%, без което туристическият сектор не би могъл да преодолее кризата. Благодари за отмяната на въвеждането на Наредба 18, която според бранша е огромно поле за корупция и чрез която всеки може да бъде ударен. Промяната на мярката 60/40 в 80/20 осигури най-добрите условия за туристическия бранш. Златко Златанов припомни думите на премиера от преди десетина дни, че в община Велинград няма да има волфрамова мина и специално благодари за това, изразявайки вярата на бранша, че рудодобив няма да бъде допуснат. Велинград е пример за устойчива туристическа дестинация, подчерта председателят на сдружението и посочи, че през август 2020 г. нашият град е единственият в България, който има 20% ръст в туризма. “Всички се бяхме подготвили за най-лошото, а дойде най-доброто”, обобщи г-н Златанов. Той потърси съдействие от МТ за Клептуза, чието състояние определи като “тотална щета”. Голямата цел на Велинград е да получи титлата СПА столица на Европа, работи се много в тази посока, имаме подкрепата на БХРА, БАХА, ЕСПА, БСБСПА, очакваме гости от Европейската хотелиерска асоциация ХОТРЕК, но искаме съдействие за подобряване на инфраструктурата, защото наследството на общината е много тежко, подчерта Зл. Златанов.
Г-жа Николова каза, че е разговаряла с ръководството на общината за обекти, които загрозяват центъра на Велинград и за Клептуза и препоръча сдружението да даде конкретни предложения пред новия национален Консултативен съвет по туризъм. Тя бе категорична, че е против в район на балнео и СПА да има мина.
Участниците в срещата поставиха много въпроси, свързани с възможностите за финансиране на фирмите, разсрочване на кредите, липсата на квалифицирана работна ръка, подобряване на транспортните връзки в страната, нуждата от помощ за веломаршрутите и туристическата маркировка, може ли Велинград да стане визитката на България и др. Директорът на ПГИТ “Ал. Константинов” Любка Байлова потърси съдействие за професионалното образование в сферата на туризма и благодари, че и гимназиите са били включени в обсъждането на темата за националното меню. Министър Николова разказа повече за националното меню, което ще бъде препоръчително, а не задължително, а ястията в него ще бъдат подбирани на регионален принцип, за да могат туристите да опитат местната кухня. Тя обърна внимание и на работата на Туристическите информационни центрове, които МТ започва да модерницира и да дигитализира, защото са нужни на туристите.
В края на срещата Марияна Николова подчерта, че е вицепремиер на България, но е поела ангажимента да бъде министър на бранша. Тя обяви, че е готова да чуе предложението и проблема на всеки и продиктува телефонния си номер, с което заслужи аплодисментите на присъстващите.
Елена Баева

„Поех ангажимент този труден занаят да бъде популяризиран и през Министерството на туризма, така че да стане част от програмите за културно-историческите турове в страната.“, обяви М. Николова след посещението си в килимарския цех на „Хемус“ в Костандово.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.68 %
PM 2.5 µg/m3 26.59
PM 10 µg/m3 32.17

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай