Велинград - online - На хоризонта: първо нова болница, после приватизация на общинската 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

На хоризонта: първо нова болница, после приватизация на общинската
Публикувано 2005-07-27 09:32:40 от темпо

Ключов проблем на предстоящата на 28 юли сесия на Общинския съвет ще бъдат решения в сферата на здравеопазването. От “ДКЦ 1” е внесено искане за закупуване на общинските помещения в сградата на бившата поликлиника. Според вносителите така ще се реши безболезнено въпроса с отварянето на микробиологичната лаборатория, тъй като “ДКЦ 1” предлага да отдаде помещенията безвъзмездно на общинската болница. В нарочно становище, за което в. “Темпо” вече писа, лекарите настояват и да не се отлага гласуването по искането на “ДКЦ 1” за строителство на нова болница в парцела до поликлиниката, за което е нужно съгласие на общината.
Че съветниците няма да вземат решенията лесно се видя още на Оперативното бюро на 19 юли. При гласуването дали точката за изкупуване на дяловете да влезе в дневен ред гласовете се разделиха 5:5. Председателят на комисията по обществен ред Венко Бозев бе категорично против и заяви, че е срамно управителката на болницата д-р Савова да пледира общината да даде собствеността на частник и по темата е нужно обществено обсъждане. На обратната позиция бе председателката на Комисията по икономика Боряна Белухова, според която се спори за едно мазе в чужда къща и проблемът не бива да се отлага, защото хората пътуват за изследвания до Пазарджик и това се трупа на гърба на Общинския съвет. За да се чуят максимален брой мнения, врид кметът Ат. Водев и председателят на Общинския съвет Н. Кехайов поканиха на 22 юли на среща лекари от “ДКЦ 1” и “МБАЛ”. Отзоваха се мажоритарният собственик д-р Михаил Тиков и съуправителите на “ДКЦ 1”, управителката на “МБАЛ” д-р Йорданка Савова и завеждащите отделения, общинският контрольор на болницата д-р Здравка Масларова и едва десетина от общо 29 съветници. Лекарите от частното здравно заведение “ДКЦ 1” и от общинската болница “МБАЛ-Велинград” бяха абсолютно единодушни, че за Велинград и региона строителството на нова болница е необходимо (акценти от изказванията публикуваме отделно). Г-н Кехайов настоя д-р Савова да изясни позицията си относно бъдеща приватизация на общинската болница, каквато законът за момента не позволява, но съществува такава перспектива. Според д-р Савова натежават съображенията в полза на бъдеща приватизация на болницата. Според д-р Тиков ако започне приватизация на болницата, той ще е един от кандидатите. Врид кметът Ат. Водев подчерта, че е много важно с какви финансови резултати ще се приватизира болницата, какви ще са натрупаните задължения, загуби, стойност на активите. Съветникът Д. Гаджев постави въпроса дали новото болнично заведение ще приема пациенти без осигуровки. Отговорът на медиците бе, че болните без осигуровки не подлежат на обслужване, а в момента общинската болница ги лекува на добра воля и търпейки финанови загуби. Ако това продължи, МБАЛ и без същуствуването на частна болница ще фалира.
След многото изказвания на лекари се чу позицията и на общински съветници. Г-н Панов обяви, че ще гласува за новата болница, но че не би гласувал целия медицински персонал в нея да бъде същия като в “МБАЛ”, защото е недоволен от обслужването в общинската болница. Георги Михайлов също даде подкрепа за болницата, но припомни на лекарите колко единни са били те при приватизацията на поликлиниката и как след това са хвърляли упреци към съветниците. Някои от вас ще се окажат зад борда, но тогава не се сърдете на съветниците, посъветва той лекарите и също пожела да има конкуренция, а не нивото на обслужването да е едно и също. Където има монопол, трева не никне - искаш не искаш, отиваш в общинската болница, а там има недостиг на легла, сподели Д. Касапски. Единствено съветникът Р. Сиджим в прав текст заяви, че обслужването в поликлиниката с нищо не се е подобрило след приватизацията от “ДКЦ 1”, препращат се пациенти, закри се микробиологичната лаборатория, чака се за направления и изследвания. Нов бардак със стари хора не става, категоричен бе съветникът.
Н. Кехайов обобщи, че заплахата общинската болница да фалира е реална. Той каза, че чутото на срещата не е пълната картина и директно попита защо д-р Савова не е изпълнила поредица от решения на Общинския съвет. Тя си търси разни причини, проблемите тъпчат на едно място и съветниците остават с впечатление, че се върши нещо непрозрачно, като в същото време се прави нова атака общината да продава свое имущество. Врид кметът Ат. Водев обяви, че той е подписал договора за микробиологичната лаборатория и че очаква д-р Савова да изпълни и решението за преоценка на материалните активи на болницата, за да са ясни конкретните и коректни цифри. Д-р Савова опита да се защити, че се спекулира със задълженията на болницата, които според нея са 50-60 000 лева и са натрупани заради направените инвестиции. А д-р Драгийски съобщи, че “ДКЦ 1” вече организира носенето на проби за изследвания в Пазарджик, за да спести на пациентите разкарването.
Всъщност на продължилата близо 2 часа среща изобщо не бе обсъден конкретният проект, който е представен пред Общинския съвет: да бъдат продадени общинските дялове в “ДКЦ 1”. Решението ще стане факт, ако на 28 юли бъде подкрепено най-малко от 15 съветници.
Елена Баева

ПРЯКА РЕЧ
д-р Михаил Тиков, мажоритарен собственик на “ДКЦ 1”: Знаете ли колко болници се строят сега в България? На зелено в София строи единствено Токуда, а ние искаме разрешение за строеж на болница с 400 легла в Пловдив и с 50-60 легла във Велинград. Тук направихме първата стъпка с приватизацията на поликлиниката, трябва да направим и втората. Като акционер в “ДКЦ 1” не съм заинтересован “МБАЛ” да фалира. При бъдеща приватизация ще съм един от кандидатите - кой иска да купи нещо фалирало и с огромни задължения? Техниката във Велинград е абсолютно недостатъчна, а компромиси след 2006 г. няма да има. Нашата фирма притежава 7 здравни заведения, инвестирали сме в техника около 3 милиона лева. Не е важно кой ще инвестира, а да има болница и гражданите на общината да бъдат лекувани. Дори да не приемете моята позиция, аз ще продължа да се боря и болница ще има.

д-р Йорданка Савова, управител на “МБАЛ-Велинград”: В представената от мен програма за развитие на общинската болница от 2005 до 2009 г. са отразени всички необходимости. Нужни са инвестиции от 3.5 милиона лева за 5 години. Яви се инвеститор, който иска да ги инвестира веднага. С построяване на новата болница ще решим проблема с недостатъчната материална база. Опасенията за фалит на общинската болница се неоснователни, имаме поле за действие. При 120 легла в общинската и 50-60 легла в частната болница ще удовлетворим потребностите на региона от леглова база. Необходим ни е скенер, а инвеститорът е заявил намерение за монтиране на скенер и така пациентите няма да пътуват до Пазарджик. Не се страхувам, че общинската болница ще фалира!

д-р Емил Драгийски, съуправител на “ДКЦ 1”: Семейните лекари и тези от доболничната помощ сме заинтересовани от съществуването на модерна болница със стационар. Слуховете нямат нищо общо с нашите намерения. За наличната болница, въпреки усулуята на д-р Савова, е много трудно да се приспособи към изискванията на ЕС. Инвеститорът е лекар - това има значение. Ще се работи по правилата на досегашната болница - по договор със Здравната каса, което е гаранция, че бедните няма да плащат. Работещите в “МБАЛ” няма да загубят работата си, дружеските отношения ще останат. Сега много пациенти бягат в Плавдив и София, а с построяването на болницата ще ги задържим - печелят и пациенти, и лекари. Губи ли някой? Ако “МБАЛ” остане общинска, има голяма вероятност да не отговори на изискванията за акредитация и тогава няма да функционира. Друга възможност е да фалира поради невъзможност общината да я издържа. Най-благоприятната възможност е да се приватизира.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica