Велинград - online - Новият председател на парламента лично се ангажира с бедствието 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Общество и наука: Новият председател на парламента лично се ангажира с бедствието
Публикувано 2005-07-19 08:52:15 от темпо

На 16 юли пострадалото от незапомнена водна стихия преди седмица Драгиново бе домакин на първата официална визита на новоизбрания председател на Народното събрание Георги Пирински. Като депутат от Пазарджишка област г-н Пирински прие поканата на врид кмета на община Велинград Ат. Водев да посети на място бедстващия район. Заедно с него дойдоха областният управител Иван Димитров и шефът на Гражданска защита - Пазарджик Кръстьо Кичов. На място те заедно с врид кмета Ат. Водев и кмета на Драгиново А. Алендаров се убедиха в размера на бедствието, но че е свършена много работа за неговото преодоляване.
В Драгиново Георги Пирински чу разказите на хората как на 8 юли са видели края на живота си, докато са спасявали децата си от придошлата със страшна сила вода, как покъщнината им е изхвърчала от счупените прозорци като тапа от шампанско, как водата е погълнала плевни, животни, автомобили... Имало е голям шанс, че човешките жертви не са повече, защото е било следобедно време и хората са се качили по високите етажи на къщите. Трябва да сме благодарни, че жертвите в Драгиново не са десетки, заяви председателят на парламента след чутото и видяното.
Георги Пирински даде висока оценка на свършената работа след бедствието. Той подчерта, че помощта на общината личи на всяка крачка, усилията и взаимопомощта на драгиновци също и че това прави чест на общината, включилите се да помагат частни бизнесмени и жителите на селото. Г-н Пирински очерта 3 непосредствени задачи: канализиране руслото на реката, възстановяване на двата моста и проходими пътища от селото към гората. Той обеща да помага с всичките си възможности, за да се съгласуват действията на местната и централната власт. Тъй като Постоянната комисия за бедствия и аварии отпуска пари само за преодоляване на кризата, депутатът ще помага да получим финансиране от МРРБ, МОСВ и фондове. По време на работната среща в общината с участието на врид кмета, заместник.кметовете, общински съветници и кризисния щаб инж. Думанов обърна внимание на отчайващото състояние на канализацията във Велинград. Парадокс е, че с проекти могат да се осигурят пари за ремонт на водопровода, но след това няма пари за асфалтиране, а градът не може да стои разкопан. Друг законов парадокс е, че се спира дейността на фирми, които вадят инертни материали от реките. А при наводнението миналата седмица нивото на река Чепинска се е повдигнало и е запушило отворите на канализацията. От това тепърва ще страдаме, трябва да се мисли поне за частично разрешение за добив на инертни материали, за да помагат и частните фирми при почистване на речните корита, смятат специалистите. Шефът на “ВКТВ” Никола Делиев помоли Г. Пирински за съдействие от “Софийска вода” да помогнат с една калочистачна машина. Велинград разполага само с една, която е модел 1956 г., а в момента нуждата от продухване на 93-километровата водопроводна мрежа е огромна. Председателят на Общинския съвет Н. Кехайов предложи да се мисли за законодателни промени, които да регламентират участието на доброволци при подобни кризи и за финансовото обезпечаване на общините при наложена от бедствия “бойна готовност”. Обсъдени бяха и пролуките в наскоро приетия Закон за кризите, към който все още няма правилници и наредби, както и не е ясно откъде ще се осигуряват парите. Георги Пирински определи като навременна идеята на президента Г. Първанов за задължителна застраховка на гражданите срещу бедствия, която да бъде с достъпни полици.
В края на срещата Атанас Водев обобщи, че проблемите са изключително много, но вече са идентифицирани, разчетите са направени, търсят се варианти за трайни решения. Той благодари на г-н Пирински за съпричастността към хората от общината и за заявената от него готовност да помага и занапред.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica