Велинград - online - Предизборен Празник на картофите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Предизборен Празник на картофите
Публикувано 2019-10-22 09:24:31 от Темпо

След дългогодишно прекъсване на 19 октомври 2019 г. във Велинград отново прозвуча “Ода на картофите” - песента по текст на Анна Маргова и музика на Иван Казалиев, която стана химн на родения през 2000 г. Празник на картофите. Община Велинград и Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) обединиха усилията си за възраждане на хубавата традиция да отдадем заслуженото внимание на бранша, даващ поминък на много хора в нашия регион.

И тъй като Празникът на картофите се проведе седмица преди местните избори, събитието бе наситено с предизборна агитация. На площад “Николай Гяуров” редом с производителите на картофи се наредиха голям брой кандидати за властови позиции в община Велинград. Това също е част от традицията, защото в историята си нашият Празник на картофите нееднократно е съвпадал с различни изборни кампании и те са слагали своя отпечатък.
Официални гости на Празника на картофите бяха народните представители Даниела Малешкова и Димитър Гечев, заместник-министрите на земеделието, горите и храните д-р Лозана Василева и Чавдар Маринов, областният управител Стефан Мирев, Николай Роснев от БАБХ, а домакини на събитието - врид кметът Светла Томова и председателят на НАК Тодор Джиков.
Празникът започна с дефиле, водено от знамена и гайди и продължи с поредица от приветствия. Г-жа Томова отбеляза, че този празник е символ на есенното изобилие и плодородие и на значимостта на отрасъла. Ежегодно в България се консумират около 180 000 тона картофи, каза зам.-министър Чавдар Маринов и призова хората да купуват български плодове и зеленчуци. Картофите са приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони, по която през последните години в община Велинград са инвестирани над 12 милиона лева, изтъкна зам.-министър Лозана Василева. Поздрави за възстановяването на емблематичния празник отправи Стефан Мирев. Най-емоционален бе Тодор Джиков, който заяви от името на колегите си картофопроизводители, че няма да се предадат и ще продължават да се борят, въпреки жестоката конкуренция на европейския пазар. Ще развиваме българското земеделие, няма да позволим да обезлюдяват поредните къщи и ще сме гордост за нашите деца, каза г-н Джиков и призова картофопроизводителите: “Само напред и главата горе!”.
В Празника на картофите участваха 12 фирми от различни български градове. Редом с продукцията от картофи бяха показани и различни препарати и модерни технологии. Представители на домакините бяха картофопроизводителите Атанас Бирников и Асен Иванов, а с картофени гозби се включиха Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” и Клубът на професионалните готвачи във Велинград.
На празника с водещ Васил Мавриков имаше много музика и танци в изпълнение на Янко Неделчев, Севда Симеонова и група гайдари, Мариета Патракиева, местните самодейци от ПАНПТ „Чепино”, ПДЮАНПТ „Здравче-венче”, ДЮВИШ „Звънче”, ВГ „Караоке” и КСТ „Импулс”. За децата ОДК-ЦПЛР организира творителница “Детски картофени фантазии”.
Паралелно с това в Туристическия информационен център се проведе кръгла маса, на която представителите на бранша поставиха своите проблеми пред представителите на държавата. Най-голямата им болка е липсата на държавни протекции и субсидии, каквито има в много европейски държави, ниските изкупни цени, проблемите с ДДС, нелоялната конкуренция и фалшивите земеделци. От страна на МЗГХ получиха уверение, че се прави възможното, за да бъде защитено родното производство и препоръка за създаване на браншови организации. Отчетено бе, че се слага началото на диалог, който ще продължи.
И дано възродената традиция този път да не спира и догодина във Велинград пак да има Празник на картофите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.97 %
PM 2.5 µg/m3 30.49
PM 10 µg/m3 39.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай