Велинград - online - Претенциозно за изборите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Претенциозно за изборите
Публикувано 2019-10-15 08:44:50 от Темпо

Къде отивате бе, хора?! Защо ви е таз пуста чужбина! Измъквате се, а? Държавата ви маха за сбогом, а Родината плаче и за вас, дето я напускате, и за нас, дето оставаме. Кой знае! Може пък да имаме някакви шансове за благополучие и самоуважение.

Нищо че сме загубили чувствителност към доста от гражданските си права, които минават покрай живота ни, без да ни докоснат или пък проскубани си отиват от нас. Но това – основното – да избираме властта - си остава вечно. Като навик. Нищо ново. Издънвали сме се като народ и след всяко издънване или ругаем властта, която сами или партийно сме си избрали или, разочаровани, затъваме в безверие, в затваряне в собствения си труден живот, без да потърсим причината и в себе си, без да си направим изводите от всеки провал, за да не допускаме ланшни грешки. А през това време политически, икономически и тям подобни хитреци си изплетоха не една, а стотици кошници за наша сметка. Каквото сме посяли, това сме и пожънали. И досега все не можем да се измъкнем от блатото. Но май търпението се изчерпва. Омръзна ни властта да не може да се справя с растящите проблеми, свързани с последиците от природните бедствия, с ширещата се корупция в управлението на държавната и общинска собственост и възлагането на обществени поръчки, с незадоволителното равнище на комуналните услуги и социалните дейности, нерешените екологични проблеми, престъпността и опитите да се извлекат политически дивиденти от отделни прояви на етническо напрежение и т.н.
Отново сме пред избори. И отново не са малко кандидатите за властта – нови и стари, които искат да изпробват степента на доверие към себе си – при едни предплатено (формите за това стават все по-изобретателни); при други с разчет на слабата памет на хората; трети разчитат на действително направеното от тях с желание, въпреки множество спъващи обстоятелства, да устоят, за да продължат да правят; четвърти – с надежда да бъдат разпознати като лидери от не малка част избиратели, пети – току-що навлизащи в политиката, вероятно залагат на разочарован от досегашните управници електорат и други. Нас, избирателите, по правило си ни дебне опасността от нереални платформи и предизборни програми с евтини примамки и голи обещания. Затова нека да сме бдителни, ориентирът ни да бъде досегашната работа на кандидатите в полза на обществото, на населеното място и отношението им към човешките проблеми. Общината ни не е голяма, хората се познават и делата им са известни на всички. Тези дела са показател за бъдещата им работа като кметове и общински съветници. Помислих си, че е крайно време да престанем да бъдем аморфни електорални единици, а да се осъзнаем като гражданска сила, която търси не кой да я управлява, а кой да изяви и развие в най-благоприятна посока нейния и на общината ни потенциал; не кой да се разпорежда с нея и с благата на района ни, а кой, облечен в доверието й, да работи за благополучието на населението. С други думи, да сеем в нивата си това, което искаме да пожънем. Нека да се доверим на своя житейски опит и знания, да се вслушаме в своя вътрешен глас, а не в повърхностни обещания и хвалби. Да преценяваме ангажиментите, които поемат кандидатите по тяхната реалистичност и обществена полза и по степента на тяхната необходимост за общината и хората в нея. Нека гражданското ни чувство да заработи в полза на всички, да бъдем прозорливи и мъдри в избора си. За да се поздравим в края на мандата не с европейски цени, а с европейски стандарти.
Що се отнася до възловата фигура, която ще избираме – кмета на общината - моето първо гражданско условие е да е чист и неопетнен като кандидат и неподатлив към изкушенията (и извращенията) на властта като кмет. Да е от тези, за които не се лепят нито клюка, нито компромат; да му са чужди користолюбието, властолюбието, политическата партизанцина; да работи не само за тези, които са гласували за него, а и за онези, които са дали гласа си за други, пък и за негласувалите. Така на следващите избори ще има вота на всички.
Много е важно утвърденият от нас кмет с прерогативите на поста си да припомня на забравилите, че живеем в законова страна, в която всеки има и права, и задължения и да сложи ред в нашия голям общ дом – така, че гражданите на общината ни да могат да се гледат в очите, да живеят нормално и спокойно, сигурни за себе си, за достойнството си, за близките си, за дома си, за имуществото си. Без да се съобразява с тези, които с парите си могат да купуват и съвести, да направи града ни удобен и уютен за всички.
Велинград и околностите му са едно от най-прекрасните места в страната с безчетните си природни дадености. Те са и нашето общо безценно богатство. Но то е и накърнявано, и присвоявано, и унищожавано, и разпарцелирано, и неразумно използвано. Нека управленският екип, който ще се формира след изборите, да не работи на парче, а още в началото на мандата да знае какво ще отчете в края му като завършено, като благотворящ резултат и като стъпало за по-нататъшен възход на общината. Кметът, за който ще гласувам, трябва да има отговор на този въпрос.
Катя Славова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.93 %
PM 2.5 µg/m3 30.33
PM 10 µg/m3 39.49

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води