Велинград - online - Воден стълб помля Драгиново и взе човешка жертва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Воден стълб помля Драгиново и взе човешка жертва
Публикувано 2005-07-12 08:53:34 от темпо

Незапомнен от десетилетия порой удави Велинград и Драгиново около 16 часа на 8 юли. Стихията вилня близо час и ако беше продължила, пораженията щяха да бъдат още по-страшни. В Лъджене и Каменица валя силен дъжд и градушка, в Чепино пороят бе по-слаб, а Драгиново бе буквално помляно от воден стълб с широчина 80 метра и височина 4 метра, който разруши улици, наводни близо 200 къщи, отнесе покъщнина и плевни, нанесе огромни щети на животните и реколтата и взе човешка жертва - около 10 часа сутринта на 9 юли затрупан под дървета и кални маси бе открит 70-годишният Мустафа Алиш Маджиров. Предишния ден той бе издирван заедно със сина му, който се намери жив и здрав. В дерето, където и минал водният стълб, останаха смачкани коли, преобърнати камиони, огромна отломка от бетонова стена. Пострадалите хора плачеха, възрастните си спомняха, че подобен ужас са преживели преди много години, когато са били деца.
Според специалисти до бедствие в Драгиново се стигна поради 3 главни причини: там е водосборен район, има лоша инфраструктура и няма канализация. В 1 часа през нощта на 8 юли в общината бе сформиран кризисен щаб заради ситуацията в Драгиново. 20 коли (на общински и частни фирми) се включиха в почисването, 6 екипа на Ообщинска администрация с главния архитект Т. Енев описваха щетите. Врид кметът Атанас Водев координира непрекъснато цялата дейност. На място пристигнаха областните шефове на Гражданска защита Кръстьо Кичов и на БЧК Живко Дишков, който осигури одеала, храна и палатки за пострадалите. По-късно дойдоха областният управител Иван Димитров, депутатът от НДСВ Валентин Милтенов, много общински съветници. За 11 юли следобед бе насрочена извънредна сесия на Общинския съвет, на която да бъде отпусната помощ за семейството и за погребението на загиналия и да се обсъди какви средства общината може да задели от бюджета си за покриване на щетите, които ще надхвърлят стотици левове.
Във Велинград на 8 юли бяха наводнени около 300 къщи, главно по поречието на реките “Луковица” и “Еленка”, в “Жаба махала”, на ул. “Юндолска”. Десетки къщи на ул. “Евлоги Георгиев” отново бяха наводнени, въпреки взетите преди години мерки за отводняване на ниската улица. Коритото на река “Луковица” се пълнеше с огромна скорост и хората буквално се молеха дъждът да спре, за да не прелее реката. Критична бе ситуацията на бул. “Хан Аспарух”, където също от години шахтната пред минералната чешма се запушва и улицата се превръща в езеро. Огромни щети водата нанесе в дома на покойния оперен певец Николай Гяуров, а улицата потъна в кални наноси. За минути парк “Вельова баня” се напълни с вода и заприлича по-скоро на “Клептуза”. Водата буквално помиташе всичко по пътя си: на ул. “Тошо Стайков” (към хотел “Двореца”) стихията изрови паветата, които се премятаха във въздуха за ужас на шофьори на джипове и камиони, които не посмяха да минат през тях. На ул. “Киселец” водата подпра цялата настилка и започна да извира от огромните дупки, зейнали в асфалта. В центъра на Велинград сериозно пострада Пощата, чието подземие се наводни, съоръженията се повредиха и за известно време телефонните връзки бяха блокирани. Наводнен бе и архивът на Районния съд, както и част от подземието на общината. Пострадаха много заведения, складове, частни и обществени сгради.
Общината, Гражданска защита и Противопожарната служба обединиха усилията си и хвърлиха сили на най-критичните места, работейки денонощно. Врид кметът Атанас Водев лично обиколи местата с най-големи проблеми и обеща общината да закупи помпи за отводняване.
Още в събота и неделя започна изчисляването на щетите, за които ще се търсят средства от държавния фонд “Стихийни бедствия”. Проблемът е, че в момента половин наводнена България чака и се надява на пари от този фонд и ще се иска сериозна работа от страна на ръководството на общината, за да се преборим за средства.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води