Велинград - online - С африканската чума идва криза за дърва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

С африканската чума идва криза за дърва
Публикувано 2019-08-27 09:30:46 от Темпо

Избухналата в разгара на лятото епидемия от Африканска чума по свинете (АЧС) ще доведе до тежка зима за жителите на община Велинград. Причината: предстоящи сериозни затруднения при снабдяването с дърва за огрев и то точно преди началото на отоплителния сезон.

На 20 август 2019 г. се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в Пазарджик. Областният управител Стефан Мирев съобщи, че е регистрирано второто огнище на болестта АЧС в землището на община Велинград. Първото огнище бе на територията на ДГС „Чепино“, а второто е открито на територията на ДГС "Алабак" – намерено е мъртво диво прасе, а изследванията са потвърдили АЧС.
Същият ден директорът на Регионалната дирекция на горите – Пазарджик инж. Ангел Кузманов издаде заповед, с която забрани достъпа и движението на физически лица и пътни превозни средства до горските територии, които попадат в инфектираната зона около констатираните случаи на АЧС. Зоната обхваща предоставените ловно-стопански райони на ДГС „Алабак“ – Лъджене, Чепино и Каменица и тези в землищата на Кръстава, Света Петка и Цветино. Това е около 80% от територията на ДГС „Алабак“, като извън санитарната зона остават само Драгиново и дивечовъдният участък Скриеница.
Зоната обхваща и територията на Учебно-опитно горско стопанство „Юндола“. Една от първите мерки бе отмяната на традиционния събор в курорта Юндола, който трябваше да се проведе на 25 август.
Забраната за достъп и движение на хора и превозни средства в санитарната зона е за периода от 20 август до 20 октомври 2019 г. Тя ще бъде сигнализирана чрез табели, информация ще дават и горските служители, които обаче нямат правомощия да налагат наказания на нарушителите.
Според заповедта до 5 септември т.г. ДГС „Алабак“ и УОГС „Юндола“ трябва да извозят от временните складове добитата дървесина при строго спазване на мерки за биосигурност. Директорът на ДГС „Алабак“ инж. Петър Комсийски съобщи за „Темпо“, че в момента на склад имат строителна дървесина и дърва за огрев. Закупени са препарати, с които при извозването ще бъдат дезинфектирани дървесината, автомобилите и хората, за да не се пренася вирус на АЧС.
С инж. Комсийски разговаряхме и по най-тревожната тема за велинградчани – ще има ли дърва за зимата. Той информира, че Областната епизоотична комисия е обсъдила проблема и е взела решение на този етап да не се спира снабдяването на населението с дърва за огрев, като се спазват всички мерки за биосигурност. В Кръстава, Света Петка и Цветино няма опасност от разпространение на заразата, защото дървата няма да напускат санитарната зона. Различна е ситуацията във Велинград, тъй като градът не попада в зоната. Затова дървата ще трябва да се дезинфекцират, преди да бъдат доставени.
„На този етап решението е, че няма да оставим хората без дърва, но ще спре промишленият добив. Имаме на склад малки количества дърва, които са фактурирани и трябва да бъдат извозени до 5 септември. И до момента имахме затруднения с намирането на работна ръка и транспорт за дървата, а сега като допълнително препятствие се появи АЧС и това още повече ще обърка нещата. В един момент няма да можем да откликнем на търсенето. Ще направим каквото можем, но търсенето на дърва за огрев е голямо, а ресурсът е ограничен“, каза инж. Комсийски.
По всичко личи, че ни чакат големи трудности при снабдяването с дърва за зимата. От Изпълнителната агенция по горите обещават доставка на дърва от други райони, но засега няма яснота как точно ще се случи това. За хората остава да си припомнят класическото правило, че спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се – тоест кой както може да търси начини да си осигури топлината през зимата. Друг е въпросът така ли трябва да бъде в уредена европейска държава.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води