Велинград - online - Общинският съвет отказа „ВКТВ“ да тегли кредит 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Общинският съвет отказа „ВКТВ“ да тегли кредит
Публикувано 2019-08-27 09:29:40 от Темпо

Общински съвет – Велинград се събра на извънредно заседание на 23 август, за да гласува искането на общинското дружество „ВКТВ“ за теглене на кредит в размер на 300 000 лева. В отпускарския месец в залата дойдоха 15 съветници, така че кворумът бе осигурен, но не и гласовете за подкрепа на искането.

В писмо до кмета К. Коев врид управителят на „ВКТВ“ инж. Цветан Сотиров обяснява нуждата от теглене на кредит със силно утежненото финансово състояние на дружеството. От 2012 до 2018 г. включително „ВКТВ“ не е изплащало таксата за питейна вода към Басейнова дирекция – Пловдив. Дължимата сума към момента възлиза на 451 745 лева главница и 111 408 лева лихви. От Басейнова дирекция са изпратили до „ВКТВ“ покани за доброволно изпълнение, като в противен случай сметките на фирмата могат да бъдат запорирани. За спешно решаване на проблема е нужен кредит от 300 000 лева, за което са водени преговори и е постигнато споразумение с банка „ОББ“.
На база на писмото кметът К. Коев е внесъл в Общинския съвет проект за решение, според който за обезпечение на кредита залог ще бъдат сгради, собственост на „ВКТВ“. Според проекта за решение Община Велинград трябваше да бъде включена като съдлъжник по договора за банков кредит, но този текст не отговаря на Закона за общинския дълг и отпадна.
Още в самото начало на дискусията от името на групата на БСП Георги Янчев заяви, че в този момент и на ръба на кворума този Общински съвет не трябва да взима решение за такъв кредит. Решението трябва да бъде обсъдено на редовна сесия и то от новия Общински съвет, подчерта лидерът на социалистите.
Радослав Димов от „Заедно за Велинград“ зае противоположната позиция: Общинският съвет трябва да даде шанс на новия управител на „ВКТВ“, още повече, че ако сега не се помогне на фирмата, тя няма да може да работи.
Врид управителят Цветан Сотиров бе в залата, но позицията на „ВКТВ“ изказа Атанаска Хрисчева. Тя припомни, че през 2015 г. „ВКТВ“ е оставено с 1.1 милиона лева неразплатени сметки. В момента дружеството дължи 146 000 лева на НАП и 580 000 лева на Басейнова дирекция. Ако бъде изтеглен кредит от 300 000 лева, с 50 000 лева ще бъде разплатен остатъкът от предходния кредит от 250 000 лева, а с останалите 250 000 лева „ВКТВ“ ще плати на Басейнова дирекция. След това по Закона за водите „ВКТВ“ ще може да сключи споразумение за разсрочване на задълженията с Басейнова дирекция. Без кредит дружеството се блокира, няма да има възможност дори за изплащане на заплати, категорична бе г-жа Хрисчева. Тя изказа личното си мнение, че много голяма грешна на предходните управители е било, че не е теглен кредит и че трябва да се изкара наяве какви задължения са натрупани от различните управители на „ВКТВ“. Като друг голям проблем Ат. Хрисчева изтъкна факта, че цената на водата не е променяна от 2016 г., но КЕВР не желае да разгледа бизнес-плана на „ВКТВ“, защото общинската фирма не участва във ВиК асоциация. Тя заяви, че през последния месец проблемите по водоподаването за кв. Каменица са решени, всички резервоари са пълни, а там където възникнат аварии, се отстраняват за часове. И призова съветниците да подкрепят решението за кредит, за да не се стигне до ликвидация на „ВКТВ“.
Председателят на Общинския съвет Али Мареков постави въпрос дали не трябва да се мине през обществена поръчка за избор на банка, от която да се тегли кредит. Зам.-кметът Палигоров, който представяше ОА в отсъствието на кмета К. Коев, отговори, че въпросът е коментиран с одитора на „ВКТВ“ и юристи на общината. Отговорът е, че няма нужда от обществена поръчка, а преговорите с банката са продължили 6 месеца. Г-н Палигоиров също призова съветниците да подкрепят новото ръководство на „ВКТВ“ и напомни, че дълговете са от 2012 г.
Водата е най-тежкият проблем на Велинград и краят на мандата на Общинския съвет не е довод, за да не постъпим държавнически, каза Екатерина Каферинова от Народен съюз. Ако сега не гласуваме кредита, новият Общински съвет ще може да го направи около Нова година и обричаме „ВКТВ“ и населението на месеци мъка, каза тя.
Никола Делиев от БСП се обърна към колегите си с напомнянето, че точно те през 2018 г. са приели отчета на „ВКТВ“ със загуба от 152 000 лева и са си мълчали. Дългът от 580 000 лева е трупан, като през 2012 г. управител е бил Борис Голомехов, през 2016 г. Йордан Нанов, през 2017-18 г. Георги Мяшков. Никола Делиев обърна внимание, че според проекта за решение едно от условията, при които „ОББ“ ще отпусне кредита, е „Разрешение от КЕВР за увеличение цените на услугата“ и попита как ще се случи това. Атанаска Хрисчева отговори, че това условие е предоговорено и банката е съгласна да отпадне.
Радослав Петаков от „Заедно за Велинград“ попита къде са били Екатерина Каферинова и Атанаска Хрисчева през 2012 г. и защо сега искат „в 5 без 5“ „ВКТВ“ да тегли заем. Той подчерта, че в последните 2 години е натрупана загуба от 152 000 лева, което е ? от кредита. Георги Янчев прибави, че ако от „ВКТВ“ се махнат „мъртвите души“, ще бъдат спестени около 150 000 лева. В отговор Ат. Хрисчева каза, че през 2012 г. е била в Общинска администрация, която няма правомощия по отношение на „ВКТВ“ и отрече дружеството да има раздут щат и граждански договори.
При гласуването 10 съветници от групите на ГЕРБ, Ек. Каферинова ог Народен съюз, Радка Димитрова от „Бъдеще за община Велинград“ и Р. Димов от „Заедно за Велинград“ подкрепиха искането за кредит. Против и въздържал се гласуваха съветниците от БСП, А. Мареков от ДПС и Р. Петаков от „Заедно за Велинград“. Решението не бе прието и засега „ВКТВ“ няма да тегли заем.
Общинският съвет гласува единодушно второто решение от извънредната сесия, с което бе направено разпределение на останали неразпределени печалби на „ВКТВ“: 65 451 лева от 2011 г., 3 487 лева от 2014 г. и 61 618 лева от 2016 г. С тези пари ще бъдат погасени частично минали непогасени загуби в размер на 130 558 лв.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води