Велинград - online - Теснолинейката между проблемите на делника и емоциите на празника 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Теснолинейката между проблемите на делника и емоциите на празника
Публикувано 2019-08-13 09:53:22 от Темпо

За пореден път бъдещето на теснолинейката е под въпрос. В една и съща седмица малкото влакче събра емоциите на празника - Втория събор на приятелите на теснолинейката на най-високата гара Аврамово и на делника - безпрецедентната криза по линията Септември - Добринище да пътува един единствен локомотив.

През последния месец зачестиха случаите, когато по част от маршрута от БДЖ превозват пътуващите не с влак, а с автобус. Причината: няма работещи локомотиви, от 3 необходими ежедневно често оставаха само 2, което доведе до отмяна на поне 2 влака за денонощие многократно. На 7 август гражданското сдружение “За теснолинейката” съобщи, че поради продължителна липса на технически изправни локомотиви от Българските държавни железници (БДЖ) няма да изпълнят 4 от общо 8 курса на теснолинейката между Септември и Добринище. Само един локомотив по линията - това са случва за първи път в дългата история на теснолинейката. Рекорд, но с негативен знак! Най-потърпевши са пътуващите от и за гара Цветино, които нямат друга алтернатива, защото автобусите на БДЖ не пътуват до селото и то остава откъснато от света. Разочаровани са и туристите, решили да изживеят своето лятно приключение с Родопската теснолинейка.
Общественото недоволство накара на 8 август БДЖ да излезе с пресъобщение, в което да опровергае появилите се опасения за закриване на теснолинейката. Управленският екип на БДЖ заяви, че в никакъв момент не е имало такива намерения, а се работи в посока развитие и популяризиране на уникалната по рода си теснопътна линия. И още: “Моментните затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни са предизвикани от възникнали аварийни необходимости за ремонти по локомотивите. Тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка. Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите. По тази причина се забавя процеса по извършване на ремонти на три локомотива. За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище. Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси.”
Въпреки затрудненията и само с един локомотив по линията, на 10 и 11 август се проведе Вторият национален събор на приятелите на теснолинейката "С хора и песни край релсите тесни" на емблематичната гара Аврамово - най-високата на Балканите. Никак не им беше лесно на организаторите от Гражданско сдружение “За теснолинейката”, но те отново показаха, че трудностите не ги спират, а ги мотивират да работят за запазване и популяризиране на малкото влакче с още повече любов и ентусиазъм. След изключителния успех на първия събор преди година слънчевите поляни около гара Аврамово отново се изпълниха с хора, дошли от близо и от далече. Откривайки празника, председателят на ГС “За теснолинейката” Кристиан Ваклинов благодари за съдействието на общините Велинград и Якоруда, помогнали съответно за озвучаването и за сцената, както и на Национална компания “Железопътна инфраструктура” за ползването на терена. Програма с над 360 участници, изложба с гозби от Якоруда, вечерни огньови с греяно вино, много хОра, много хорА и много песни край лентите тесни - това бе Вторият събор на приятелите на теснолинейката. Тези приятели от година на година стават все повече и за тях съществуването на Родопската теснолинейка е кауза, която ще продължат да защитават.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica