Велинград - online - Според нова наредба трябва да се отопляваме само със сухи дърва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Според нова наредба трябва да се отопляваме само със сухи дърва
Публикувано 2019-08-13 09:35:56 от Темпо

В разгара на лятото една от грижите на велинградчани е осигуряването на дърва за огрев за зимата. От година на година това става все по-трудно и все по-скъпо. Много домакинства вече преминаха на други начини за отопление, но въпреки всичко дървата си остават основен вариант за огромната част от населението на нашия регион. Затова е важно да информираме, че на 31 юли 2019 г. Министерството на земеделието, храните и горите публикува Проект на Наредба за изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление.

Темата е свързана пряко с чистотата на въздуха и в последните години е сред важните и обсъждани във Велинград, тъй като особено през зимния сезон проблемите са много. Новата наредба си поставя за цел да реши поне част от тях, свързани не с количеството, а с качеството на дървата за огрев. Проектът е изготвен от междуведомствена група, в която са участвали представители на институции и неправителствени организации. Препоръки е направило и Националното сдружение на общините в Република България, тъй като по новата наредба наред с Регионалните инспекции по околната среда и водите много по-разширени контролни функции за чистотота на въздуха ще имат и кметовете на общини. Наредбата е съобразена и с европейски директиви и със специалния доклад на Европейската сметна палата и статистиката на Световната здравна организация, според които България е на първо място по замърсяване на въздуха, като основните източници на замърсяване се сочат битовото отопление и автомобилният транспорт.
Важен принос в намаляване замърсяване на въздуха са предвидените в проекта изисквания, на които трябва да отговаря дървесината, използвана за битово отопление. Основополагащо е изискването за ползване на суха дървесина - дървесина с абсолютна влажност не повече от 30%. Въвежда се задължение за продавача на дървесина да информира потребителя дали дървесината се определя като суха или сурова. Указан е начин на съхранение, който гарантира постигане на сухота и се въвеждат срокове за естествено просушаване според съответния вид дървесина. Друго изискване е дървесината за битово отопление да не е механично третирана с летливи вещества, като бои, лакове, смоли и лепила, както и да не е претърпяла друга химическа обработка, да не е свързана с примеси от текстил, пластмаси, гуми или други вещества.
Специално внимание се отделя на оповестяване и получаване на качествена и достоверна информация за въздуха. Наредбата въвежда ред за предоставяне на информация за нивото на фини прахови частици ФПЧ10. Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ), в качеството им на държавни органи, са длъжни да уведомяват ежегодно до края на м. февруари съответните общини, за които са налични данни за повишаване на праговата стойност на замърсяване на атмосферния въздух. Кметовете на общини също могат да изискват информация за нивото на ФПЧ10, включително и за по-кратки времеви интервали. Работната група е обсъдила становището на НСОРБ, че контролът за качество на въздуха не може да се вмени изцяло в правомощията на кметовете и общинските съвети. В наредбата обаче се приема, че компетентен контролен орган са кметът и общинският съвет, защото те осъществяват местното самоуправление.
До края на август всички заинтересовани лица – граждани, организации и др. могат да дадат свои предложения и становища по новата наредба. А новите изисквания за сиха дървесина ще влязат в сила вероятно чак за следващия отоплителен сезон.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води