Велинград - online - Все още има 155 незаети места за осмокласници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Все още има 155 незаети места за осмокласници
Публикувано 2019-08-06 09:24:26 от Темпо

РУО – Пазарджик публикува резултатите от третото класиране за прием на ученици в 8. клас след проведеното външно оценяване през юни т.г. Единственото училище в община Велинград, което запълни паралелките си преди третото класиране, е СУ „Васил Левски”. В останалите 8 училища общият брой на незаетите места и след третия етап е 155. Припомняме, че бяха обявени за прием общо 520 ученици в 20 паралелки, което показва, че са се записали само 365.

Незаетите места в НПГГС „Хр. Ботев” са 9 в спец. “Горско и ловно стопанство. Техник-лесовъд” и 7 за “Горско стопанство и дърводобив. Техник-лесовъд”. В ПГД „Ив. Вазов” има 15 места за “Организация и технология на фризьорските услуги. Фризьор” и 10 за “Мебелно производство. Техник в дървообработването”. В ПГИТ „Ал. Константинов” има 14 незаети места в “Бизнес администрация. Офис-мениджър”, 12 в “Кетъринг. Ресторантьор”, 8 в “Производство на кулинарни изделия и напитки. Готвач” и 1 в “Организация на обслужването в хотелиерството. Администратор”. 10 места не са заети в СУ „Св. св. Кирил и Методий” в паралелката “Физическо възпитание и спорт”. В СУ „М. Драгинов” има 16 свободни места за специалността “Производство на облекло от текстил. Оператор в производството на облекло”, 12 за “Автотранспортна техника, Техник по трансп. техника” и 5 за “Природни науки”. Двете обединени училища в Кръстава и Пашово имат съответно 10 места за паралелката “Хуманитарни науки” и 12 за “Природни науки”. Училището в Света Петка има 9 незаети места в “Софтуерни и хардуерни науки” и 5 в “Природни науки”.
Какво предстои? В момента директорите на училищата с все още свободни места издават заповеди за определяне на срокове за подаване на документи за 4-то класиране. След неговото приключване ще се разбере кои паралелки няма да успеят да съберат поне 18 ученици и какъв ще бъде техният статут. От РУО – Пазарджик съобщиха, че в нашата община има общо 44 седмокласници, от които една част не са подали документи за приемане, а други са останали на поправителни изпити. Те могат да запълнят част от свободните места преди началото на новата учебна година.
Съществува и друга възможност за т. нар. маломерни паралелки (под 18 ученици) да попаднат в един от двата списъка, посочени в Постановление на Министерския съвет от 2018 г. В единия списък са изброени защитените от държавата специалности от професии за учебната 2019/2020 г. А в другия списък са специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. Ако паралелките отговарят на условията от тези списъци, те могат да съществуват и в маломерен вариант. По първия списък са достатъчни 9 ученици, а по втория – 12. Една справка със списъците показва, че в ПГД „Иван Вазов” паралелката по „Мебелно производство” и две от паралелките на СУ „Методий Драгинов” за „Оператор в производството на облекло” и „Техник по транспортна техника” попадат при професиите с очакван дефицит на трудовия пазар, което ще им позволи да съществуват и само с 12 ученици. Те и в момента отговарят на това изискване.
Що се отнася до паралелките в средните училища, които не попадат в защитените списъци, проблемите с недостига на ученици може да бъде решен с дофинансиране от страна на финансиращия орган. За общинските училища това е общинският, а за държавните училища е МОН. Практиката в последните години показва, че общините все по-малко се съгласяват или направо отказват да дофинансират маломерни паралелки. Тогава се дава възможност на самите училища да извършат това дофинансиране със собствените си бюджети, ако те им го позволяват. В противен случай се стига до неприятното решение маломерни паралелките без дофинансиране да бъдат закрити.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.50 %
PM 2.5 µg/m3 35.85
PM 10 µg/m3 38.20

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica