Велинград - online - Велинград не даде истинска победа на никой 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Политика: Велинград не даде истинска победа на никой
Публикувано 2005-07-05 09:23:10 от темпо

Седмица след изборните емоции е време за рационален прочит на това как гласуваха жителите на община Велинград. В каква политическа посока са предпочитанията на избирателите може да се види при сравнение с резултатите от парламентарните избори през 2001 г. А получените на 25 юни 2005 г. резултати очертават и някои тенденции за поредните предстоящи избори - на 18 септември за трети път ще избираме кмет на общината. В периода от 2001 до 2005 в община Велинград се случиха толкова много неща, че вече наистина нищо не е същото. Днес позициите на героите на политическата сцена са твърде променени. Пъзелът се пренареди и то така, че картината е съвсем друга.
ДПС - първи, но неудовлетворени
През 2005 за първи път ДПС зае първо място сред политическите сили в нашата община. Победата на ДПС бе очаквана и прогнозируема, защото избраният за водач на листата Фидел Беев на два пъти печели изборите за кмет на общината с резултати между 13 и 15 хиляди гласа. Така че изненадата по-скоро бе не първото място на ДПС, а че то бе завоювано с толкова нисък резултат - 7700 гласа. Видно е, че ДПС-активистите не са доволни от такава изборна победа, защото не изпълниха главната заръка на лидера си Ахмед Доган - да постигнат поне няколко мандата от Пазарджишкия избирателен район. Главната вина за това се пада основно на община Велинград: цифрите сочат, че за разлика от повечето други райони в страната тук избирателната активност в селищата с преобладаващ вот за ДПС бе около 50%. За сравнение: в двата избора за кмет Ф. Беев успя да вземе по около 10 000 гласа само от района, а този път доверие на листата на ДПС гласуваха по-малко от 6600 човека. Ако стратегът А. Доган се надяваше да направи пробив във Велинград, то и тук сметките не излязоха верни: бюлетините за ДПС бяха 1069 - близо колкото Ф. Беев спечели на първия тур на кметските избори през есента на 2003 г. А това е твърде далеч от 4000-те гласа, взети от него на следващите кметски избори. В ДПС сигурно са си направили всички тези сметки и ще анализират дали са избрали най-вярната стратегия за т.нар. от Доган “естествен лидер”. А най-горчив ще е този анализ за втория и третия в листата на ДПС - областния лидер Ахмед Хаджийски и зам.-областния управител Юмер Хамза, които при това раздаване на картите останаха извън парламента.
БСП - втори, но със слаб резултат за областта
Коалиция за България успя да увеличи подкрепата си от 2882 избиратели през 2001 до 4084 през 2005. Левицата определено пострада от участието на “Атака”, за която във Велинград гласуваха 1190 човека и много от тях точно в традиционно “червени” секции. БСП бележи ръст в сравнение с местните избори от 2003 г., но въпреки това на областно ниво организацията във Велинград е с един от най-слабите резултати. Роля за това изигра и фактът, че кандидат-депутатът от Велинград доц. Иван Палигоров бе много добро попадение, на на незавидното 11-то място в листата, а това демотивира част от гласуващите.
НДСВ - трети, но три пъти по-малко
Три пъти по-малко са гласувалите за НСДВ в община Велинград в сравнение с 2001 г. Жълтите са обрали вота в двете ромски махали Анезица и Асфалтова база. Те са партията извън ДПС, която е успяла да събере най-много гласове в селата от общината - около 400 (за сравнение за БСП в селата са гласували около 350 човека).
БНС - четвърти, но първи сред десните
Макар и само с 16 гласа преднина пред “Атака” коалиция БНС се класира на четвърто място в нашата община. Моторът на кампанията тук бе областната лидерка на БЗНС-Народен съюз Екатерина Каферинова, която бе на второ място в листата. От тази си позиция тя заедно с местния щаб на БНС успя да накара доста велинградчани да запомнят “номер 12” в бюлетината. Успешен ход бе и срещата със Стефан Софиянски в самия край на предизборната битка в хотел “Олимп” във Велинград. За резултата на БНС сериозен дял имат и 140-те изиратели от Кръстава, които подкрепиха и кмета си М. Еюпов, също кандидат-депутат. Така в община Велинград БНС зае водещо място сред десните партии - на практика събра почти толкова гласове, колкото ОДС и ДСБ взети заедно. Резултатът на коалицията във Велинград е сред най-добрите за БНС в Пазарджишка област, но се оказа недостатъчен за спечелване на мандат.
“Атака” - пети още при първото участие Без никаква предизборна кампания в общината, без концерти, PR-акции, без структури и само с няколко плаката коалиция “Атака” събра 1205 гласа. По време на кампанията до Велинград не достигна и нито един от по-известните лица на коалицията, но водачът на листата д-р Петър Берон е добре познат в нашия град.
Почитателите на “Атака” са основно от Велинград и са равномерно разпределени в трите квартала. В двете секции в ромските махали “Атака” печели 1 глас, а по селата от общината - 13 гласа, което е в рамките на възможните грешки при попълване на новата интегрална бюлетина.
ОДС - шесто място равно на “Слаб 2” Най-слабо от слабите - това е представянето на ОДС на парламентарния вот във Велинград. И ако в Пазарджиши избирателен район ОДС успя да се задържи на трето място сред политическите сили и да вземе един мандат, то в нашата община ОДС отбеляза един от най-ниските резултати за областта. Въпреки визитата лично на лидерката Надежда Михайлова и на почти цялата листа кандидат-депутати, сините взеха 646 гласа във Велинград и стигнаха дъното в досегашната си изборна история. Това е повече от четири пъти по-малко в сравнение с 2001 г. А какво да кажем за постижението от 1997 г., когато във Велинград ОДС спечели 10 122 гласа? Или за “синьо” Драгиново, където сега ОДС има 5 (!) гласа, за голямата структура в управляваната от СДС Сърница, която постигна 51 гласа, за 0 гласа в Света Петка, където кметът официално се води от СДС? Има много какво да се питат и отговарят лидерите на синята организация във Велинград и да потърсят грешките в себе си, тъй като на огромна част от сините избиратели им остана само болката и горчилката от разбитите надежди.
ДСБ - седми, но все пак парламентарни Учредената през миналата година местна структура на ДСБ за първи път се яви на избори. Получените от нея 643 гласа не са много, но все пак са равни на гласовете на коалицията ОДС. А това никак не е маловажно на фона на постоянната битка за надмощие в дясното политическо пространство и задаващите се нови избори в общината. За представянето на ДСБ помогна срещата с Иван Костов, който определено бе политикът, събрал най-голяма публика във Велинград по време на отминалата кампания. С водач на листата Екатерина Михайлова ДСБ не спечели мандат от нашата област. Партията показа, че има потенциал, но се нуждае от силни структури.
Имената по победители и победени в парламентарните избори вече са ясни. Твърде неясно е обаче кои и как ще управляват България. С многото партии и разпокъсаното политическо пространство новото Народно събрание удивително прилича на двата последни местни парламента във Велинград. Тук вече в продължение на години сме свидетели как (не) работи този многопартиен модел. На базата на този опит можем да прогнозираме, че търсенето на стабилно управление изобщо е задача, която се решава трудно и винаги същестува опасността всяко решение да е предпоследно. Опитът във Велинград показва, че ако се постигне стабилност, тя е резултат от компромиси, договорки и интереси, които на следващ етап я взривяват. Можем само да се надяваме, че големият парламент все пак ще е различен от малкия.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica