Велинград - online - Новите местни данъци’2019: “Няма не искам, няма недей” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Новите местни данъци’2019: “Няма не искам, няма недей”
Публикувано 2019-02-05 09:03:51 от Темпо

На сесията на 31 януари Общински съвет – Велинград определи размера на местните данъци и такси за 2019 г. Темата предизвика интереса на голям брой граждани, които дойдоха в залата, за да изразят несъгласието си с повишението на ставките.

Председателят на Общинският съвет Али Мареков подчерта, че Народното събрание е приело увеличение на данъка за моторните превозни средства (МПС) и е въвело новия данък за второ жилище в нациналните курорти, каквито са Велинград и Юндола. Законът задължава общинските съвети по места да приемат изменения в наредбите за местни данъции такси на принципа „няма не искам, няма недей“, каза г-н Мареков. По новата тема за данъка за второ жилище има много неясноти и затова общината е отправила запитване до Министерството на финансите. Али Мареков изрази надежда, че през 2019 г. няма да има администриране на този данък, но засега отговор от МФ няма. Като няма отговор, защо да гласуваме този данък, попита съветникът Радослав Петаков. По закон данъкът влиза в сила от 1 януари 2019 г., отговори Али Мареков. Виолета Благова-Дамова, директор „ФБМИ“ в ОА, също разясни, че Общинският съвет може да гласува само размера на данъците, но не може да определя дали един данък да го има или да го няма. Съветникът Чавдар Калъчев изтъкна, че не е лесно да се гласува увеличение на данъците, но съветниците не могат да бягат от отговорност, а Ек. Каферинова допълни, че ако сега не гласуват, съдът ще ги принуди да го направят.
По отношение на т.нар. данък за второ жилище бе определена минималната ставка от 5 промила (по закон тя е в границите от 5 до 7 промила). Увеличението е факт, защото ставката реално се вдига от досегашните 1.3 на 5 промила. Съветът към гражданите, който ресорният заместник-кмет Атанас Палигоров даде след сесията, е през 2019 г. правилно да менажират имотите си. Има различни варианти за второто жилище – данъкът няма да се плаща, ако то се отдава под наем, ако се категоризира като стаи за гости и др.
Нови са и размерите на данъка за МПС, който се смята по формула с два важни компонента – имуществен и екологичен. В зависимост от мощността на двигателя, размерът на данъка ще се увеличи с минималните заложени в закона ставки, след като по предложение на Икономическата комисия бяха намалени ставките за автомобилите с мощност до 55 и до 74 киловата: до 55 киловата – 0.34 лв; от 55 до 74 – 0.54 лв, от 74 до 110 – 1.10 лв, от 110 до 150 – 1.23 лв, от 150 до 245 – 1.60 лв, над 245 – 2.20 лева за киловат. За екологичния компонент бе приета не минималната, а средната допустима в закона граница. Целта е да се постигне баланс на данъчната тежест между по-екологичните и по-неекологичните МПС, аргументираха се от общината.
Крайните изчисления показват, че след прилагането на двата компонетна при някои автомобили ще има намаление на данъка, а при други увеличение. От общината съобщиха, че в най-кратък срок велинградчани ще имат достъп до електронен калкулатор за изчисляване на индивидуалния данък върху превозните средства на автомобилите си, достъпен на електронен адрес: https://cartax.uslugi.io/. Важно уточнение е, че базата за изчисляване на данъка върху превозните средства е информацията в регистъра, поддържан от МВР (информацията в талона на автомобила) и за данъчни цели няма да важат, както досега, удостоверения за ЕВРО-категория и пр.
Измененията в наредбата за местните данъци и такси бяха приети с 23 гласа „за“ и 4 „въздържали се“ от местната коалиция „Бъдеще за община Велинград“.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.81 %
PM 2.5 µg/m3 26.62
PM 10 µg/m3 32.32

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica