Велинград - online - Димитър Мечев – талант, венчан за работата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Димитър Мечев – талант, венчан за работата
Публикувано 2019-02-05 08:43:24 от Темпо

Изкуството на Димитър Мечев още в младостта си е много рядка сплав от художествен интелект, творческо въображение, природна музикалност, отлично чувство за форма и стил. И този земен човек остави в чепинската провинция превъзходна обществена музикална формация. Неговият живот си струва да бъде най-подробно разказан в отделна книга. Всичко за велинградския маестро си заслужава да бъде написано. Има много събития и случки, които имат значение.
И те е важно да се знаят. По биографията му може подробно да се изучава пътя на духовия оркестър и обратно. В много отношения благодарение на Мечев родният Велинград се е прославил по различни места в Европа. Той е един от малкото български диригенти на духови оркестри, които сами са създали възможността оркестърът да дефилира редица пъти в чужбина. Едно от най-ярките художествени впечатления в моя живот е от представянето на оркестъра в Гърция на остров Корфу. Оркестрантите и мажоретките направиха истински фурор в град Керкира.
Лицето на обложката на грамофонната плоча „Велинград пее“ на Балкантон е с три изгледа на Велинград. На гърба са изписани 17 изпълнения на младежкия духов оркестър, представителния смесен хор, ансамбъл „Вела“, квартет „Дружба“, фолклорния ансамбъл от с. Драгиново, фолклорната вокално-инструментална група от кв. Чепино… Мечев, Енчева, Юнчев, Кадьова, Стефанов, Сестримски … Едни от последните мохикани във велинградското изкуство. В своите аранжировки Димитър Мечев периодически включваше духовата музика самостоятелно и с музикален съпровод във вокално-инструментални и хорови жанрове, обхващайки изпълнения на маршове, класическа, фолклорна, забавна и шлагерна музика. И си спомням колко усилия положи той за да направят записите и се издаде тази великолепна плоча.
Първият ми спомен за Мечев е от училището в Чепино. Преподаваше ни история, музика. Застригваше и главите на неподстриганите ученици. Отгоре на кръст с ръчна машинка. Мен не ме стрижеше, казва: „Той ще се остриже!?“ Водеше училищната музикална школа по акордеон. Пред очите ми са пръстите му, когато разлистваше нотната тетрадка, начинът, по който държеше палката в музикалните си ръце. Кога ли се затвърдява у него необичайното за учител по това време решение да стане диригент? Учителят се заема и със създаването на четиригласов ученически хор със солисти. Както и на акордеонен оркестър за нуждите на училището и извън него. Работи всеки ден - репетиции, уроци, изяви извън училището и в него. По-късно в Лъджене щедро надареният талант за музика на Д. Мечев намира стихията си в създаването и дирижирането на духов оркестър.
Виждал съм го как обикаля от къща на къща, за да убеждава родителите и да събира момичета, кандидатки за мажоретки. Редовно участваше в сбирките ни от 45-ти набор. Веднъж, в шеги и закачки, Георги Аврамов весело му подхвърли: „Помниш ли, Учителю, когато ми удари един шамар?“ Всички се разсмяхме, а Мечев му отговори иронично-приятелски: „Слушай, Георги, с един шамар сега си кмет. А ако ти бях ударил два, можеше и на министерски стол на седиш!“ Беше се обидил за това, че като общински съветник не го избраха за председател на комисията по култура, което му се полагаше. Най-вече беше раздразнен от репликата за неговата кандидатура на член от мнозинството в Общинския съвет: „Не е правилно да бъде избран Мечев. Той спи в града?“ Какво означаваше това: Може и да е Мечев! Все едно, ние ще изберем нашия. Учителя и без това по всяко време може да ни е „под ръка“ като най-запознат с проблемите на културата.
Беше му чужда „звездната болест“, грижа му беше оркестъра. С Даскала беше изключително интересно да се обсъждат различни новини, от политически до най-делнични. Той винаги имаше чудесни реакции и лафове. Понякога ни поразяваше с познанията си за някакви дребни или специални теми. Друг път, напротив, със своето неведение по политиката или за неща, които са добре известни, за него безинтересни. Но в същото време, винаги с внимание и такт, сдържан и рационален в отношенията си. Свикнал беше да живее дружно. Сговорчив, общителен, отстъпчив на моменти. Тревожен, когато следеше да се реши проблем. Силно задоволен от строителството на пешеходната зона, където можеше тържествено да шества под опияняващите звуци на духовите инструменти и барабаните.
Постепенно напускаше театралната сцена. Но не и читалищната, нито общинските задължения. Нямаше време за губене и вече на възраст той не оставаше бездеен. Просто защото огромният му талант беше заложен, материализиращ се в оркестъра и в процес на цялостно използване. И изискването този талант да се реализира се следеше непрекъснато от многобройните участници и наблюдатели, обичащи неговата работа.
И накрая. Като диригент при изявите си Мечев беше център на внимание за зрителите. Не само заради оркестъра. А и поради гордата си ботевска фигура и лично обаяние.
Михаил Алексиев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.68 %
PM 2.5 µg/m3 28.04
PM 10 µg/m3 37.22

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica