Велинград - online - Невинни жертви без съд и присъда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Невинни жертви без съд и присъда
Публикувано 2019-02-05 08:39:53 от Темпо

На 26 април 2000 г. Народното събрание приема, а няколко дни по-късно е обнародван Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен. А на 1 февруари всяка година се отбелязват тъжните и жестоки събития от 1945 г., довели до смъртта на хиляди българи, осъдени от съд, наречен цинично от тогавашната власт „народен”. Има и един друг период, веднага след 9 септември 1944 г., когато без съд и присъда, новата т.н. “народна власт”, започва да измъчва и избива хиляди хора, несъгласни с установилия се комунистически режим.
Сега е времето да се напомни тази черна страница от нашата история, не за противопоставяне, а да се държи будна съвестта на всеки и да не се допуска това да се повтаря. Във Велинград няма паметна плоча или паметник за почитане паметта на тези жерти, но също има хора, които са били репресирани и са пострадали от режима. Един от тях е Георги Александров Колчагов.
Той е роден през 1915 г.в тогавашното с. Чепино. Баща му Александър Колчагов е от Банско и е бил участник в четата на Яне Сандански. През 1906 г. се преселва в Чепино, но продължава да участва в четническото движение за освобождението на Македония до 1912 г. Това семейство е със силно изразени патриотични традиции, за което говори фактът, че майката на Александър Колчагов е била осъдена от турските власти по онова време на 101 г. затвор заради помощта, която е оказвала на четническото движение.
Нейният внук Георги Колчагов, след като завършва образованието си, започва работа като дърводелец при баща си в първата работилница за детски играчки в Чепино. Постепенно тя става столарска работилница и младежът усвоява занаята на баща си. Оженва се, създава семейство и през 1938 г. му се раждат две деца - близнаците Александър и Костадин. В неговата работилница са работили 10-12 души и са го запомнили като честен, справедлив и отговорен човек. През 1944 г. 29-годишният Георги Колчагов получава писмо от партизаните, в което те настояват, той да им даде пистолет с патрони и 200 000 лева, които им били нужни в борбата срещу фашизма. В уречения срок Георги не предал исканото от партизаните и няколко дни по-късно бил запален неговият чарк на Лепеница. Но страшното тепърва предстояло.
Веднага след 9.IX.1944 г. Георги Колчагов е арестуван без никаква причина, обискиран е домът му, конфискувано е имущество. За това, че не е изпълнил заповедта на партизаните, той е обявен за фашист и враг на народа. На 29.IX.1944 г., след като е бит многократно, го изкарват от ареста, заедно с Тодор Шейнов и Георги Божилов, и повече за тях нищо не се знае - ни вест, ни кост. Съпругата на Георги Колчагов е ходила в милицията да се интересува какво става с мъжа й, но са я предупредили да не пита повече, за да не й се случи и на нея най-лошото. Тримата арестанти са убити в местността “Конската глава” и не е позволено на семействата им да ги вземат и да ги погребат като хора. Впоследствие продължава тормозът към семейството и децата на Георги Колчагов. На тях не им се разрешавало да учат във висши учебни заведения, имали са проблеми с намиране на работа и винаги им се е напомняло, че баща им е “враг на народа”.
В крайна сметка този случай и трагичната история на Георги Колчагов не е някакъв опит за реваншизъм и противопоставяне. Това не е нужно. Но истината за онези мрачни събития трябва да се знае, защото истината е една, тя няма две лица, а само различни тълкувания, натоварени с идеологически догми. Всички издевателства над хора, всички убийства без съд и присъда, независимо кога и от кого са извършени, трябва да бъдат осъдени и разобличени. Времето минава, но истината и поуките от историята не бива да се забравят.
(По материали от Клуба на репресираните) Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.81 %
PM 2.5 µg/m3 26.64
PM 10 µg/m3 32.41

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica