Велинград - online - Обществено поръчение към народните представители от Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Обществено поръчение към народните представители от Велинград
Публикувано 2019-01-29 09:13:13 от Темпо

Уважаеми народни представители Димитър Гечев, Сергей Кичиков и Славчо Велков!
Вашият мандат вече е преполовен. Без да правя подробна оценка за вашата дейност, искам да заявя, че за съжаление вашето внимание не беше концентрирано в решаване на местни проблеми. По правило вие отчитате брой на посещения по населени места, среща с граждани и т.н. Но в политиката най-важни са резултатите! В този смисъл, лично аз считам, че извън вашето полезрение останаха един от най-важните и тежки въпроси на Велинград, по които вие не само не сте проявили инициатива, но даже не сте отправяли и питания към съответните институции!

Изрично искам да обърна внимание на факта, че тези въпроси са много стари и че бяха част от т.н. „СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД И ВЕЛИНГРАДСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РАЙОН”, приета от Общинския съвет през август 2006 г.! В броя на вестник „Темпо” от 06.06. 2017 г. аз направих подробен анализ на неизпълнението на тази стратегия.
Без да бъда изчерпателен, ще посоча най-важните проблеми, които и до момента не са решени:
1. Безспорно най-важният и тежък проблем пред общината е този за чистотата на въздуха! Този проблем обаче има различни аспекти:
1.1. Все още липсва ясна, изпълнима и достъпна стратегия за екологично отопление на гражданите! Според стратегията от 2006 г. градът трябваше отдавна да има геотермално отопление и да е газифициран. А истината е, че огромната част от населението се отоплява с твърдо гориво. Насочването към отопление на пелети не е най-ефективното и екологично решение. Газифицирането беше прекратено, тъй като свързването с главния газопровод до гр. Септември щял да бъде скъпо (?!), поради големите разходи за отчуждаване на имоти по трасето?! Само че опериращата фирма „СИТИГАЗ” газифицира успешно и за кратко време Казанлък, като прекара аналогична връзка между Стара Загора и Казанлък през Средна гора на същото разстояние - около 30 км! Така че: как в Казанлък може, а във Велинград не може?
И тъй като възможностите за геотермално отопление на практика ВЕЧЕ са почти нулеви, остава като единствен вариант ГАЗИФИКАЦИЯТА, за което трябва да се направи следното:
- още веднъж да се анализират всички проблеми и необходими финанси за прекарване на газовата връзка Септември-Велинград! Държавата задължително трябва да осигури тези средства към своя най-престижен СПА-курорт!
- при евентуално газифициране, задължително и първо трябва да се газифицират всички държавнни и общински организации (болници, училища, културни инстутуции и т.н.)
- тъй като първоначалните инвестиции за изграждане на газово отопление в частните жилища са относително високи, трябва да са настоява държавата да подпомогне всички желаещи да се включат в газификацията!
1.2. Градският транспорт също замърсява въздуха. Съгласно същата стратегия от 2006 г. между Чепино и Каменица отдавна трябваше да пътуват тролеи. Вместо това градският транспорт се осъществява от стари, амортизирани и нередовни автобуси. Идеята за тролей вече става не само нереализуема, но и морално остаряла. Защо никой не поставя въпроса за ЕЛЕКТРОБУСИ във Велинград като СПА-курорт от европейско значение, така както вече има подобни електробуси в Бургас и София?
1.3. Известно ви е, че досега трябваше да бъде изградена обходна отсечка на пътя Варвара-Юндола-Разлог. Вместо това тежкият трафик минава през центъра на града, с произтичащите от това последствия и замърсяване на въздуха в центъра. Изграждането на тази отсечка на практика е цялостно реиновиране на т.н. ”околовръстно”, което пък ще бъде част и от проекта „Клептуза”! За съжаление и по този проблем не е направено достатъчно!
2. Велинград отдавна не е ски-център, въпреки че досега трябваше да бъде построен спортният комплекс „Сютка”! Така той губи много потенциални клиенти и то предимно чужди и платежоспособни. Преди няколко години лично министър Ангелкова обеща този проект да бъде включен в националната инвестиционна програма. Нито един вас обаче и до момента не отправил официално питане към министъра и не е уведомил за това гражданите! Настояваме спешно да направите това!
3. Тежък проблем е и проектът”Клептуза”, по който вие също не сте изказали мнение и нямате никаква иницатива. В момента се обсъжда само един проект. Независимо от това как ще изглежда окончателният проект, той ще се нуждае от големи инвестиции, а това може да се извърши само чрез привлечени отвън средства! Вие сте тези, които заедно с местната управа вече трябва да работите по този въпрос!
4. Най-старият проблем на Велинград безспорно е Културният дом! За 30 години се даваха какви ли не ПРЕДИЗБОРНИ обещания, създаде се дори и дружество „Хорос” АД. И вместо общината да защити своите интереси, някакси „пропусна” да участва в най-важното общо събрание на акционерите... Това е цяла сага и не искам да губя време с фактологията. През изминалата 2018 г. кметът Коев на официален брифинг даде надежда, че преговорите със собствениците са на финален етап и има голяма вероятност собствеността над Културния дом да се върне. Досега няма никаква нова информация. Сградата тъне в руини и мръсотии, загрозява центъра на града и краят не се вижда. Или по-скоро се отива към един познат край, като този с покрития басейн: разрушаване заради огромното количество качествена и евтина арматура, с която изобилства и сградата на т.н. ”Културен дом”!
Но това бездействие (или по-скоро имитация на действия) е обхванало изглежда и вас, депутатите! Вие можехте и трябваше да организирате кръгла маса с участие на гражданите, заинтересованите страни и на съответните държавни органи и досега да има някакво развитие! Вместо това ни занимавате с общолафие за евроинтеграцията, за плана Макрон, за самолетите и т.н.
През 2019 г. градът ще отбележи 90 години от рождението на великия Николай Гяуров! Веднага трябва да се започне активна работа за завършване строителството на Културния дом, на който да се даде и име:”Николай Гяуров”! Така, както плажът се именува „Йосиф Шнитер”! Правя официално това предложение пред кмета и пред Общинския съвет!
5. В Стратегията от 2006 г. ясно е записан един много тревожен извод: ”Велинград не разполага със спортни съоръжения, които са атрибут за една водеща туристическа дестинация. Няма и елементарни спортни площадки за туристите, с изключение на няколко тенис-корта. Има много проблеми относно атрактивността на Велинград, туристическите програми и обслужването на гостите”.
Този извод е валиден и сега. Наложително е министърът на спорта да посети Велинград и да се набележат конкретни мерки за рязко подобряване на спортната инфраструктура! Недопустимо е да се изграждат над 100 стадиона в села с няколко десетки баби и дядовци, а в СПА-столицата на Балканите да няма условия туристите да играят футбол, тенис на маса и на корт, баскетбол и т.н.!
Уважаеми народни представители!
Това са само част от множеството проблеми, които стоят пред Велинград ! Той вече изостава от изискванията на времето за съвременен туризъм и се е превърнал в една голяма спалня с баня! За съжаление, огромната част от финансите и вниманието на властта се насочва към морето и към Банско, докато Велинград не е в неговите приоритети! Вие имате задължението и отговорността да промените това ! Да, вие имате лични приемни и организирате срещи с гражданите. Но за тях не са от първа значимост какви самолети ще купува България, тероризмът по света и други общи приказки! Затова, освен личните приемни, трябва да наложите практиката за публично обсъждане с гражданите на тези проблеми и на техните решения! Вие трябва да сочите посоката, а не да се движите след събитията и да присъствате само на празниците в града!
Каквито и забележки и претенции да имаме към кмета и общината, те не могат сами да решат тези тежки проблеми! Ето защо, заедно с тях, вие трябва да започнете една много по-активна, целенасочена и ефективна дейност в полза на града и неговите граждани! Приемете всичко това за една ОБЩЕСТВЕНО ПОРЪЧЕНИЕ към вас, които сте задължени да ни представяте и да защитавате нашите интереси!
Иван Велчев, данъкоплатец и избирател

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай