Велинград - online - 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица
Публикувано 2019-01-08 11:07:41 от Темпо

Всички селища в Чепинското корито отбелязаха 6 януари - Богоявление. Лично Константийският епископ Яков взе участие в хвърлянето на кръста в Дорково, където вече години наред Йордановден се чества тържествено от цялото село.
Още на 5 януари в църквите бе отслужен Велик водосвет за посрещането на големия Господски празник – Богоявление. В деня на празника бе отслужена Света литургия и веднага след нея литийни шествия потеглиха към трите места във Велинград, където по традиция се извършва ритуалът с хвърлянето на кръста във водата:
езерото Клептуза в Чепино, Централния минерален плаж “Йосиф Шнитер” в Лъджене и плаж “Терма” в Каменица.
Същността на празника, който се нарича Йордановден, Кръщение Господне или Богоявление, естествено, не е само в хвърлянето на кръста. Същността е онова събитие, което се е случило и което носи в себе си спасителен характер – явяването на Иисус Христос и кръщаването му от Св. пророк Йоан Кръстител в река Йордан. Този акт е бил засвидетелстван от Бог Отец, чийто глас се чува от небесата: „Този е Моят възлюблен Син, в Когото е Моето благоволение” и от Дух Свети, който се спуска във вид на гълъб върху Иисус Христос, кръщаващ се във водите на реката. Това всъщност е явяването на Триединния Бог и затова денят, в който празнуваме кръщението на Иисус Христос, се нарича Богоявление. Така самият Бог свидетелства, че този е Иисус, който току-що се е кръстил в река Йордан, Той е Месията, Той е Спасителят. Това е най-важното, което трябва да се знае за този празник и основна част на празничния ритуал е освещаването на водите.
По време на службата в църквата “Св. вмчк Георги Победоносец” в Чепино присъстваха около 25-30 души, в литийното шествие, към което се присъедини е кметът Костадин Коев, участваха два пъти по-малко хора, а иначе около езерото Клептуза чакаха стотици въпреки студеното време и минусовите температури. Още една тъжна констатация, че сме се откъснали и отдалечили от същността на този християнски празник. Йордановден е свързан главно с кръщаването на Иисус Христос и явяването на Господ с трите му лица. Сега празникът се е превърнал в шоу или сеир, на които гледаме кой ще хване кръста? И нищо друго!
Точно 11 млади мъже бяха готови да се хвърлят в езерото за кръста с разпятието, като се подгряваха с червено вино. Най-бърз и съобразителен се оказа 20-годишният Тони Алеков, който скача за четвърти път за кръста, но едва сега за първи път имаше сполучлив опип. Последва и станалото вече традиционно водно хоро, което се изви за трета поредна година. След края на ритуала хората изчакаха търпеливо, за да бъдат поръсени със света вода и да получат благословия от отец Ангел.
В Лъджене скочиха хвърлиха 6 млади мъже, като част от тях бяха толкова нетърпеливи, че отец Иван хвърли кръста след два “фалстарта” на участници. Късметът да извади кръста от студените води на Плажа се падна на 18-годишния Ангел Йовчев - състезател на Плувен клуб “Белмекен”, държавен шампион и победител в много републикански и международни състезания.
За разлика от предишни зими, този път в Каменица имаше само един смелчага, който скочи за кръста. Отец Антон благослови Емилиян Деспотски, който също е гордост за велинградската плувна школа, състезател на Плувен клуб “Белмекен” с множество медали, а също така и талантлив млад актьор.
Тодор Мечев е щастливецът, който отново извади християнския кръст от шадравана в Ракитово. В река Мътница в с.Дорково кръстът бе хванат от Георги Кадрев, който също бе късметлия и на Богоявление миналата година. Георги извади кръста под звуците на родопски кабагайди, които съпровождаха литийното шествие от църквата“ Св.Илия“. В ледените води на Мътница нагазиха двайсетина смелчаци, облечени в народни носии, които изиграха мъжко хоро във водата. В Костандово Богоявленският кръст бе хвърлен от отец Стоил в река Мътница, но повече от час и половина търсене не доведе до резултат и се наложи да бъде изпратен багер, който да разчисти тинята, за да може да се намери Божието разпятие.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica