Велинград - online - ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Истината за бъдещето на Клептуза се крие в миналото му 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Истината за бъдещето на Клептуза се крие в миналото му
Публикувано 2019-01-08 10:58:22 от Темпо

Не бива да допускаме лицето на Велинград – Клептуза да се покрива с печална слава. Имам предвид състоянието му. Вече дълго време най-посещаваното и известно място в Чепинско е и най-занемареното. Критиките от населението и гостите на града към отвратителния вид на застрояванията по неговата горда територия се разнасят по цяла България. Това е недопустимо и никакви извинения вече не минават. На лошото положение там трябва да се сложи край.

Сега има и нещо много важно. Зоната за въздействие с представително-социални функции „Клептуза“ от проект „Устойчиво и интегрирано развитие на Велинград“ (2013 г.) обхваща част от защитената местност Клептуза и част от жилищния квартал Чепино. Проектът се финансира безвъзмездно от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Тоест, интегрираният план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) е основата за развитието на Велинград за периода до 2020 г. Което означава, че през следващите година и половина-две предстои да се финансират конкретните технически и архитектурни проекти за обекти (сгради, В и К, Ел инсталации, огради, паркове, насаждения, улици и тротоари и пр.) в зона „Клептуза“. В много кратък срок инвестициите трябва да се усвоят приоритетно. Най-необходимите постройки и съоръжения да се определят, разработят и изпълнят в рамките на безвъзмездната финансова помощ. Проектът ИПГВР-Велинград в другите две зони на града - централна публична градска част „Лъжене“ и зоната с преобладаващ социален характер „Каменица“ е вече изпълнен или е в процес на изпълнение. Докато „Клептуза“ се намира още в началото на фазата „Пaри uма - дeйствайте!“ Отговорността пада изцяло върху Кмета и Общинския съвет във Велинград. Разчита се на активността и ангажираността и на всички заинтересовани местни групи и лица.
По-нататък разглеждам района на Клептуза с карстовия извор, двете езера и пространствата около тях, функционалните сгради край южната част на езерата и тракийското светилище в местността Св. Илия-Клептуза, без частите от жилищния кв. Чепино.
Как да се подходи, накратко ?
В началото да се изработи и приеме ясна схема на разпределение на отделните функционални части на територията на „Клептуза (1). Да се има в предвид, че това е един крайно ограничен като площ район, който е силно притиснат от пътя и ЖП линията, реката и обкръжението на Клептузкия горски масив. Нужно е да се изчисли максималния брой на посетителите, които може да приеме районът на Клептуза (2). С предложение тази зона да разглежда и се планира с четири части:
І-ва част „Вход и парк“ включва: 1. Декоративна арка – вход за Клептуза; 2. Търговски сектор (дървени павилиони) за дребни продажба на сувенири, сладолед, закуски и плодове; 3. Парк с цветни алеи, скамейки за почивка и детски кът; 4. Основна пешеходна паркова алея от входната арка през дървения мост за посетители до алеята около езерата;
ІІ-ра част „Две езера и зелена площ“ включва: 1. Горно езеро (за лодки и атракции) с фонтан(и); 2. Долно езеро зарибено, с птици; 3. Залесен и озеленен район с беседки и пътеки, обходна двупосочна алея за разходка с обсег на двете езера, места за почивка и отдих между двете езера. В тази основна част на комплекса (както е било!) не се допуска търговска дейност. Изработват се съоръжения за изпускане на водата от езерата в реката за извършване на ремонти при нужда и периодично почистване на езерата от водорасли и отпадъци.
ІІІ-та част „Функционални сгради и техническо обслужване“ включва: 1. Възстановяване (реконструкция) на Сграда-Казино с ресторант и открита сладкарница върху покрива с изглед към езерата; 2. Външни платени тоалетни; 3. Музей с питейна зала за минералната вода плюс изложбена зала за разкритията в тракийското светилище „Св. Илия“: след реконструкция на съществуващите ресторант и кухня. 4. Ремонт и поддържане на пътя и транспортния мост за обслужване на комплекса.
ІV-та част „Местност Св. Илия“ включва: 1. Изграждане на подходи за посетителите към светилището; 2. Подготовка на изложбената зала за излагане на експонати; 3. Инвестиране в ускорено проучване, разкрития и разкопки на тракийското светилище.
Необходимо е да се определи терен и се изгради платен паркинг в района при гара „Велинград-юг“ за поемане на посетителите на Клептуза с леки коли. Паркингът пред рибарника е недостатъчен за тази цел.
Михаил Алексиев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.20 %
PM 2.5 µg/m3 33.18
PM 10 µg/m3 36.08

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica