Велинград - online - Нов провал за Клептуза ще бъде провал и за общината, и за гражданите на Велингра 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Нов провал за Клептуза ще бъде провал и за общината, и за гражданите на Велингра
Публикувано 2018-12-31 12:34:19 от Темпо

ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: В три последователни броя - на 1, 8 и 15 януари 2018 г. вестник “Темпо” ще даде възможност за дискусия и гледни точки за бъдещето на Клептуза. Надяваме се в дните до общественото обсъждане повече хора да се включат с мнения и предложения, защото темата е от първостепенна важност за нашия град. Пишете дали харесвате или не идейния проект, предложен от общината; трябва ли да се запазят старите сгради на Клептуза или не; нужни ли са фонтани и гейзер в естественото езеро; трябва ли да има търговски обекти или не; какъв е парк Клептуза във вашите спомени и мечти. Очакваме вашите предложения по електронната поща tempovelingrad@abv.bg или на място в редакцията.


Улеснен съм от статията на г-жа Елена Баева във вестник „Темпо” от 14.12.2018 г. „Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза” и затова нямам намерение да повтарям познати и доста втръснали неща. Всички знаем за култовата роля за града на Клептуза и че нещо с него трябва да се промени. За съжаление, тази мантра за Клептуза се върти от много години, но нищо не се случва или се случват само култови безобразия, по правило извършени от ”неизвестен извършител”.
От известно време в публичното пространство се върти някакъв проект за Клептуза, който се е обсъждал по квартали. Известно е, че този проект е на общината и че само той щял да се обсъжда и в бъдеще официално. А това най-малкото буди недоумение – защо само този проект?
От посочената статия става ясно, че именно заради същата община (като институция) беше пропиляно толкова много ценно време , или по-лошото: допусна се цялата тази грозотия край Клептуза и за много години не се направи стратегия и проект. Става ясно ,че „върви дело за законността на част от търговските обекти” край Клептуза. И ако има спор, то се дължи на раздаването преди години от общината на апетитната баница или палачинка край езерото! Ето, сега се раздадоха милиони от бюджетния излишък и ако имаше проектна готовност, можеше да се отпуснат пари ако не за целия проект, то поне за неговото стартиране!
Нещо повече, за всичките тези години общината и нейният главен архитект (който е такъв от близо 20 години!) доказаха, че нямат нито визия за Клептуза, нито капацитет за проектиране и реализация. Искам да припомня за прочутия ремонт преди години на 10 зелени площи и паркове за около 7,5 млн.лева, при който някакси беше „забравено” поливането на тези паркове, за стадиона, за разширението на хотел ”Здравец” и за други грозотии в града... Не трябва да забравяме и наскоро приключилия „исторически ремонт” на центъра, чиято реализация като качество и визия беше много далеч от първоначалния проект, който гражданите обсъждаха.
Т.е. всичко добро за общината се случва само в предизборните програми! А досега общината би трябвало да изпълни своето основно предизборно обещание: „СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ И СТРАТЕГИЯ ЗА ЕЗЕРОТО КЛЕПТУЗА”! Да, ама не!
Първо, аз не знам какво означава този „специален статут”? Ако досега Клептуза е бил защитен обект, как така не беше защитен от всички простотии с него? Но наистина е много важна стратегията за Клептуза, т.е. какво искаме ние от Клептуза, как си го представяме в бъдеще? Мисля, че това досега не е изяснено еднозначно. А преди да се отговори на този въпрос, не може да се прави никакъв конкретен проект!
Девизът, който сега се вдига, е „Клептуза - зона за отдих”! Това е била и идеята на прочутия кмет на община Лъджене (1934-38 г.) Йосиф Шнитер и тя звучи добре, но тогава цялостната визия и проект трябва да отговарят на този девиз и да се забравят разни кичозни ресторантьорски и търговски фантасмагории!
Има ли подобни аналози на Клептуза? Да, в България има поне два града с великолепни езера: Добрич и Сандански. Това не означава, че трябва да се ”копира”, а да се види, осмисли и вземе хубавото и възможното от тях.
До Охрид, Македония, се намира манастирът „Свети Наум”. Но става въпрос за голям, великолепен комплекс до западния край на прочутото в цял свят Охридско езеро, в който освен манастири и църкви, се намира и едно карстово езеро, което е пълен аналог на Клептуза. В него също плуват лодки, само че не тип ”водно колело”, а подобни на ладии, с покрив и весла! Езерото е кристално чисто, а водата му се влива в Охридското езеро! Край него има пътеки, по които хората се разхождат на спокойствие и релаксират като в приказка. Да, има и заведения , но много стилни, а не някакви бараки. В комплекса има и много малки магазини, но и те не са като сергиите на Клептуза, а представляват малки красиви дървени къщички.
И така, първото, което трябва да се направи е, да се изпрати група от експерти в Добрич, Сандански и Охрид, за да се запознаят по-подробно с техните паркове и това да им помогне да осмислят проекта ”Клептуза”!
На следващо място: какво трябва да включва „комплексът Клептуза”:
- подходът за него трябва да започва още от центъра на кв.Чепино! Още оттам трябва да има голяма указателна табела, в т.ч. с мултимедия и възможност спокойно да се отиде пеша до Клептуза;
- ж.п.спирката (която сега е руина) и площадът около нея! Това е една потенциално голяма атракция, тя трябва да се реиновира в друг стил! Самата теснолинейка може да стане част от “комплекса Клептуза”! Край спирката може да се оформи търговско пространство: кафенета, магазинчета и т.н. Нещо повече, съвместно с БДЖ може да се помисли за специални атрактивни влакчета от Чепино до Лъджене, до Пашово и т.н. ;
- околовръстното, което сега е в трагично състояние, трябва да стане един хубав панорамен път. Но може да се наложи той да мине на друго ниво край Клептуза, за да не възпрепятства туристите. Според мен добре би било този път да минава под нивото на земята, като там се оформи и паркинг, като се премахне и ж.п. прелеза;
- цялото пространство от Клептуза до края на града, до хотел”Свети Спас”;
- пространството над Клептуза, вкл.светилището и пресечната точка на паралел и меридиан, което трябва да придобие изцяло нов вид, с удобни пътеки, стъпала, табели;
- реката и мостът (мостовете) над нея! Те трябва да са в старинен стил, с подходящо осветление; - второто езеро, което сега е неизползваемо като атракция;
- всички сме обединени върху това, че край езерото трябва да има само един ресторант и това е най-добре да бъде изцяло реиновираната стара сграда, където беше не само ресторант, но и казино, място за танци, с жива музика! Възможно е до езерото да има немного кафенета, но по специален проект, в хармония с природата. Всички останали заведения, магазини и т.н. трябва да бъдат изнесени извън територията на парка, като може би най-удобно е да се оформи цял кът до ж.п. спирката с парка до нея! Хайде най-накрая да се разберем: „място за отдих” изключва търговията на територията близо до езерото!
- по билото на планината, на сградата или на екран, вечерта може да се реализира мултимедийна програма.
И така, на база на тези мнения (мои и на гражданите), първо трябва да се разработи цялостната ВИЗИЯ ЗА КЛЕПТУЗА! След това трябва да се разработи подробно ЗАДАНИЕ и на негова база да се обяви конкурс с привличане на различни архитекти , в т.ч и ландшафни специалисти! Не може общината сама да си прави проекта и сама да си го изпълнява. Заданието за този проект не може да бъде от някакви временни общински чиновници, а само от гражданите! Другото ни е печално известно.
Категорично съм против „специалните” съвети за Клептуза от разни хотелиери и ресторантьори. От момента, когато те поискаха Клептуза да се отдаде на концесия, бяха ясни техните лични и корпоративни интереси, а не тези на гражданите и почиващите. Клептуза не трябва да бъде поредният СПА или хотелски комплекс!
Като се избере победителя от конкурса, трябва да се проведе задължителното публично обсъждане, на което гражданите ще бъдат запознати с конкретния проект и така ще могат да дадат своите допълнителни мнения и предложения. Всичко друго е да се впряга каруцата пред коня! Има опастност Клептуза да заприлича на една „култова” улица в София –„Графа”, а ние както винаги да се вайкаме постфактум! Ето защо призовавам всички граждани и граждански движения нито за минута да не допускат да бъдат ”омайвани” с общи приказки от общината, особено пред избори, а да настояват за предварителни подробни обсъждания!
Да, този проект ще струва много пари, особено ако се изпълни и моето предложение да няма ж.п. прелез и целият този възел да стане на нива. Но е крайно време държавата да не обгрижва само морските курорти и Банско, а да инвестира в своя най-известен СПА-център! Срамно и цинично е да бъдат построени над сто стадиона с места за стотици и хиляди зрители в села с няколко десетки баби и дядовци, само и само за да бъдат изядени (пардон -„усвоени”) над 300 млн.лева и то по Програмата за развитие на селските райони! Никой не може да ме увери, че и досега не е било възможно да бъдат отделени за проекта Клептуза толкова милиони, колкото са необходими! Още по-обидно е това на фона на факта, че Клептуза е защитен уникален обект не само за България, но и за Европа и света!
Ето защо още отсега общината трябва да подготви предложение към държавата за осигуряване на пари за този проект, като това се подкрепи и с гражданска подписка! Постоянно гражданите трябва да бъдат информирани за реакцията на правителството!
Стига общи приказки и лозунги за Клептуза! Искам да припомня, че общината има много грехове към своите граждани, които бяха заложени още през 2002 г. в една „Стратегия за развитие на туризма във Велинград/: не се прави нищо по проекта „Сютка”, не е решен цялостно водният цикъл на града, въобще не е решен и генералният въпрос за отоплението (геотермално или газово) и чистотата на въздуха в града, не е социализирано светилището на вр.”Острец”, няма почти никакви нови атракции в града, спортните обекти са нищожни и т.н. Клептуза е един от най-важните обекти за града. 70-годишният юбилей на Велинград беше пропуснат и затова вече няма смисъл да се бърза, а да се мисли най-малко десет пъти!
Нов провал за „Клептуза” ще бъде провал не само за общината, но и за гражданите на Велинград!
Тази статия е написана преди проектът да бъде качен на сайта на общината. Което не я променя по същество. Защото аз не видях ЦЯЛОСТЕН ПРОЕКТ, а един красиви картинки от някакви места по света, за които ние трябва доста да фантазираме как биха изглеждали на Клептуза?! Едно време се правеха даже и макети на подобни проекти. Сега компютрите дават богати възможности. Няма как да си представя как екран, който гледат летовници на някакво море (?!) ще се озове до Клептуза?! Няма как да си представя такива шикозни водопади да се поставят на мястото на водопада на Клептуза?! По същата логика би могло да се постави снимка от.... Ниагарския водопад! Фонтани в езеро има по света, но предимно в ИЗКУСТВЕНИ ЕЗЕРА – като Женевското, като тези до Версай и т.н. Но да се поставят в ЕСТЕСТВЕНОТО ЕЗЕРО Клептуза за мен е недопустимо. В проекта почти не е разработен важния въпрос за голям паркинг, за големи тоалетни, за пресичането на пътища и ж.п. линия и т.н. Клептуза и пространството около него трябва да запазят своята ЕСТЕСТВЕНОСТ, а не да се украсяват с кичозни абсурди! Това е идеята на моята статия!
Иван Велчев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.89 %
PM 2.5 µg/m3 27.17
PM 10 µg/m3 35.56

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica