Велинград - online - Нови спорове за минералната вода в Драгиново 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Нови спорове за минералната вода в Драгиново
Публикувано 2018-12-04 09:17:42 от Темпо

Шест точки в дневния ред на сесията на 29 ноември бяха свързани с издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода от находище „Драгиново“. Темата очаквано доведе до напрежение и сблъсък на позиции.

Още в самото начало на заседанието Любомир Перчинков предложи съветниците да разгледат първо допълнителните точки от дневния ред и това бе прието. Една от тези точки беше искането на „Амос-спорт“ ЕАД с управител Албен Бакърджиев за издаване на разрешително за водовземане от сондаж № 13 за хотелския комплекс с басейн в Драгиново. Без никакви дебати и единодушно съветниците разрешиха целогодишен дебит в обем до 20 498 кубика годишно, за срок от 10 години.
В редовния дневен ред бе искането за издаване на разрешително за водовземане от същия сондаж № 13 от „Сафко-Стефан Гуджов“ ЕООД за сладкарски цех. Исканото количество бе 946 кубика целогодишно.
Кметът на с. Драгиново Бисер Маджиров пожела да внесе яснота пред съветниците, като подчерта, че водата в изворите на Драгиново е крайно недостатъчна. През зимата минералната вода не достига за задоволяване на обществените нужди. В момента в читалището са част от децата от детската градина, чиято сграда се строи. В студените дни отоплението с минерална вода не е достатъчно и се топлят на ел. ток. Спряна е водата за обувния цех. Кметът Б. Маджиров настоя да не се раздава вода, а тя да остане за обществени нужди, като отоплението на джамията и на пенсионерски клуб. Доста кандидати искат вода, ще настъпи напрежение сред хората, ако се даде на един, каза г-н Маджиров.
Съветникът Никола Делиев посочи, че от „Сафко“ искат минимално количество от 0.03 литра/сек. Той препоръча кметство Драгиново да закупи и монтира топлообменници, за да се ползва ефективно топлината на водата, а не тя да се изхвърля в канализацията. Венко Бозев посочи, че съветниците вече са разрешили количество вода на „Амос-спорт“, при това многократно по-голямо – 0.65 литра/сек. Той изтъкна, че мерят с различен аршин, на което кметът Б. Маджиров отговори, че за плажа водата се ползва само през лятото, а съветниците му опонираха, че и двете разрешителни са за целогодишно ползване на вода.
Чавдар Калъчев предложи точката да бъде отложена, за да се анализира проблемът. Според Любомир Перчинков това е единственото свободно количество вода и то трябва да отиде за джамията. Екатерина Каферинова заяви, че кметовете най-добре познават проблемите на своите кметства и съветниците трябва да уважават тяхното мнение. След гласуване искането на „Сафко“ бе отложено.
Интересното в случая е, че в проекта за решение по искането на „Амос-спорт“, който е с дата 26 ноември 2018 г., е записано, че целогодишният свободен дебит от сондаж № 13 е 1.85 л/сек. А според проекта за решение по искането на „Сафко“, който е с по-ранна дата – 6 ноември 2018 г., е посочено, че свободният дебит е 0.50 л/сек. Разликата никак не е малка, дано при при предстоящия анализ да бъде изяснена.
Съветниците гласуваха единодушно още 4 решения, с които дадоха разрешителни за минерална вода за обществени нужди. Всички те са за срок от 10 години и за безвъзмездно ползване. За пералня в местността „Градев дол“ от сондаж № 2 бяха разрешени 39 420 кубика целогодишно. За обществени чешми от сондажи 5 и 13 бе разрешен целогодишен дебит от 1 576.80 кубика. За баня бяха разрешение 12 614 кубика целогодишно от сондаж 13, а за обществена пералня и баня – 22 705 кубика. Разрешени бяха и количества от сондаж 5 за отоплението на СУ „М. Драгинов“ – 58 341 кубика, ДГ „Пролет“ – 41 627 кубика, НЧ „М. Драгинов“ – 45 096 кубика, пощата и кметството – общо 19 236 кубика.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.66 %
PM 2.5 µg/m3 30.55
PM 10 µg/m3 39.59

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica