Велинград - online - Наследниците на 27 Чепински полк 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.11.2022
· В годината на местните избори такса смет остава без промяна
· Политическа математика: Хартиените бюлетини - разровиш ли ги, ще мирише
· Ремонтът на ул. „Бачо Киро“ е напът да взриви търпението на хората
· В ОИК - Ракитово постъпи сигнал срещу кмета
· СХР алармира за лошото състояние на пътя Велинград - Варвара
· Общинската болница погаси половината от наследения дълг и получи отсрочка от НЗО
· Комисия подготвя Областна аптечна карта
· Различният час на класа
· Образование отвъд граници
· КРИМИ ХРОНИКА 22.11.2022
· Малки обяви: 22.11.2022
· Монтирани са първите 9 пейки в парка на болницата
· Ракитово посреща Коледа с базар и ледена пързалка
· Във Велинград се проведе семинар на медицински специалисти и здравни медиатори
· „Чепинец“ натрупа нови три точки в актива си
· Изключително представяне на плувеца Антон Тупаров
· В ПК „Белмекен“ трупат медали и опит
· „Велинград волей“ започна участието си в първенствата
· 24 училищни отбора на старта на волейболния турнир

Култура: Наследниците на 27 Чепински полк
Публикувано 2005-05-24 10:07:19 от темпо

Преди 60 години 438 бойци от Чепинското корито заминават на фронта. 40 от тях остават завинати по бойните полета на Македония, Унгария, Австрия. Чепинци воюват в прочутия 27 пехотен полк по направление Крива паланка, Куманово, Скопие. Водили са тежки боеве, защото немците са оказвали яростна съпротива. При завземането на Киселица на 5 октомври са паднали и първите жертви; следват връх Стажа, с. Бащево, с. Габер, Дуброчица. На 19 октомври 27 Чепински полк овладява Петролица, на 20 октомври пада Остраж и Милотиница, на 2 ноември минават река Пчиня и завземат Четирце, на 11 ноември е освободено Куманово, а на 15 навлизат в Скопие. За 50 дни при непрекъснати битки минават над 100 километра.
Нашите чепинци участват в 57, 58 и 59-ти полкове и стигат до Мур, Ореховица, Черковец и спират в Неделище, където посрещат и 9 май. Продължават настъплението в Австрия, към Редкенсбург, където на 16 май ги сварва заповедта за прекратяване на военните действия.
Чепинци от 27 полк не са забравени от днешните поколения. Те са пример за подражание. Дружеството на сержантите и офицерите от запаса на събрание реши и прие за свой патрон името “Чепинци”. Реши да има и свое знаме. Решено и сторено: консултирайки се с г-н Божидар Димитров по всички въпроси по хералдиката и с помощта на г-н Георги Колев знамето бе направено. В утрото на прекрасния 6 май на площада пред паметника на загиналите бойци в кв. Чепино знамето бе осветено от отец Ангел Терзов, свещеник на църквата “Св. Георги”. Ген. Димитър Ачев връчи знамето на председателя Димитър Кавръков с думите: “Гордейте се, че сте наследници на легендарните чепинци. Пазете знамето чисто и неопетнено. Нека то ви води в трудните моменти и към нови и нови успехи!”. Целувайки знамето, председателят го предаде на знаменосеца Александър Вълков. На тържеството присъстваваха много съветници, представители на различни партии и граждани. С умиление гледахме децата, които сами минаваха под знамето и го целуваха.
На 15 май дружество “Чепинци” отпразнува освещаването на собственото си знаме в ресторант “Хъшовете”. Настроените бе празнично. Димитър Кавръков отдаде почит към легендарните чепинци. Голяма бе изненадата от поздрава, поднесен от представители на Генералния щаб на Министерството на отбраната, пребиваващи във Велинград. Поднесохме на всички топла пита и червено вино за здраве и успехи. Пяхме много патриотични песни, играхме много хора и танци. Благодарим на музикантите за подбраната музика, която ни помогна да отвърнем на поздрава от Генералния щаб: всички до един, станали на крака, хванати за ръце изпяхме с възторг незабравимата и величествена “Ставай, страна огромная”. Така отдадохме почит и към бойците на славната Червена армия, които победиха фашизма и освободиха Европа и отбелязахме 9 май - деня на победата и на Европа.
От всичко това се разбира, че българинът, макар и беден, макар и че живее тежко и в недоимък, все още е жив. Живецът не го е напуснал. Горд е, че е българин, живо е патриотичното му чувство, а сърцето му е изпълнено с родолюбие.
Накрая искаме най-сърдечно да благодарим на нашите спонсори. На г-н Георги Колев - поклон до земята и голяма благодарност за консултациите и разноските за знамето. На г-н Божидар Димитров - консултант; на г-жа Йорданка Янушева, на г-н Метко, на г-жа Надежда Ключкова, на г-н Атанас Мицикулев, на г-н Кирил Жерев, които ни помогнаха от сърце за провеждане на тържеството. “Чепинци” благодарят от все сърце!
Дружество “Чепинци”, кв. Чепино към СОСЗ - Велинград

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.66 %
PM 2.5 µg/m3 22.30
PM 10 µg/m3 30.20

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води