Велинград - online - Оживели мечти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Оживели мечти
Публикувано 2018-09-25 09:28:49 от Темпо

Една от мечтите ми беше да чуя вълшебните звуци на арфата на Терпсихора (музата на танците) от свитата на бог Аполон, изобразена в изящна поза върху старогръцки съд.

Мечтата ми стана реалност, когато проф. Сузана Клинчарова засвири в НЧ “Будилник-1898” в Ракитово на 19 септември 2018 г. Потомката на основателя на читалището Иван Клинчаров изтръгна от своята арфа вълшебни звуци и покори публиката. Нейният концерт “Романтичната арфа” бе в памет на дядо й и в чест на 120 г. от създаването на читалище “Будилник” от него.
Гостенката бе представена от секретаря на читалището Мария Гергененова. Проф. Сузана Клинчарова е родена в София, но живее в Париж и Ню Йорк. Завършва Кралската консерватория в Брюксел с Първа награда и специализира, като получава наградата Супериор. Печели конкурса „Тенуто" в Брюксел и концертира активно. В същото време взима изпитите си в Софийската консерватория и завършва Майсторски клас в България. Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. Преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Член е на жури на най-престижните интернационални арфови конкурси. Освен в България, в Нов български университет, проф. Клинчарова провежда майсторски класове в Европа и САЩ – NYU, Консерваторията в Бостън, American Harp Society, Virginia Harp Center, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Париж... Разностранната международна концертна дейност я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар… Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Национален оркестър на Белгия, Филхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други.
От сцената прозвучаха творби на Уилиям Пассе, Феликс Годефроа, Михаил Глинка, Алфонс Хаселман. Проф. Клинчарова поясни, че е избрала творби от романтизма (средата на 19. век), защото това е била музиката, която са слушали хората, живели във времето на създаването на читалището. Една фина податка за приемственост, за съпреживяване на културното наследство, което не е даденост, а отговорност. С цялата си музикална дейност - и като световно известна арфистка, и като преподавател, проф. Клинчарова е чувствата тази отговорност и се е старала да дарява на хората порива да мечтаят, да преследват мечтите си, да ги реализират.
На зрителите в салона М. Гергененова припомни и изпълнения с трудности и дръзновения живот на Иван Клинчаров и неговия син Евгени Клинчаров, баща на проф. Сузана Клинчарова. Бележитият художник-илюстратор и публицист остави за поколенията тритомника “Пантеон на българската култура” - антология на бележитите дейци, белязали възходящия път на българската култура. Признателната наследничка сподели, че до тях са стояли и достойни жени - нейната баба Костадинка Клинчарова, учителка по литература и сподвижница на Дънов и майка й - пианистката Вера Панова, която същата дата на концерта 19 септември е имала рожден ден.
Виртуазната арфистка изпълни и специлано написаната от композитора Александър Кандов пиеса “Спомени от старите тетрадки”. Концертът завърши с музиката на Сен Санс, а публиката, омагьосана от чутото, дълго аплодира Сузана Клинчарова. “Толкова беше хубаво, че виждах картини”, сподели зрителка.
Проф. Клинчарова получи званието “Почетен член на НЧ “Будилник-1989” и почетен знак, изработен от ракитовската дърворезбарка Дора Балинова. Тя бе поздравенато от името на общинското ръководство от зам.-кмета Димитър Топалов. Днес, когато бездуховността е завладяла всичко, личният принос на хора като проф. Клинчарова е огромен за съхраняването на нашата историческа и културна памет. Дано с изкуството си е докоснала и душите ни като струни на арфа.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.94 %
PM 2.5 µg/m3 23.30
PM 10 µg/m3 39.41

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай