Велинград - online - Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
Публикувано 2018-09-11 09:04:57 от Темпо

Ловно-рибарското дружество във Велинград, което обединява над 1000 членове в 11 ловни и 1 рибарска дружинка от общините Велинград, Ракитово и Септември, отпразнува 120 години от своето създаване. Вечерта на 8 септември 2018 г. в ресторант “Чинарите” се превърна в среща на поколенията, на която присъстваха над 300 ловци и риболовци.

“Природата не е храм, а работилница, в която човекът е работник” - това е основният принцип, върху който гради дейността си ЛРД - Велинград, каза водещата на тържеството Весела Цинцева. Дружеството е организация, свързана с народа, патриотизма, любов към природата, желязно мъжко приятелство и равнопоставеност. 120-ият юбилей бе под наслов “Традиции, единство, приемственост” и под патронажа на кмета Костадин Коев.
Празникът събра много официални гости: народният представител от ДПС Сергей Кичиков, кметовете на Велинград и Ракитово - Костадин Коев и Костадин Холянов, председателят на Общински съвет - Велинград Али Мареков, секретарят на Националното сдружение на ловците и риболовците Данаил Тошков, председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. д-р Иван Палигоров, старши комисар Йордан Рогачев - директор на ОД на МВР - Пазарджик, директорът на РДГ - Пазарджик Ангел Кузманов, директорът на НПГГС “Хр. Ботев” Стефан Шулев, директорите на горски стопаства Велизар Чолаков и Гено Пеев-Карапеев, представителите на ловните дружества в областта Евгени Абаджиев, Иван Джинев, Петър Димов и др.
Със ставане на крака ловците посрещнаха парада на знамената на ловните дружинки и тяхното освещаване, което отец Антон от църквата “Света Троица” извърши с пожелания Ловно-рибарското дружество във Велинград да пребъде на многая лета.
Председателят на ЛРД-Велинград Венко Бозев подчерта, че празнуват юбилея на светъл празник - Малка Богородица. Той припомни, че Стефан Стамболов е сложил началото на неугасимия огън със създаването на Националното ловно-рибарско дружество и че на 17 септември в същата 1898 г. 16 жители на село Лъджене начело с Атанас Зидаров са сложили основите на местното дружество “Сокол”. След кратко прекъсване през 1905 г. бай Кольо Бояджиев е възстановил дейността на дружеството, което през 1934 г. е домакин на XIV ловен конгрес в България, а през 1937 г. със собствени средства изгражда първата ловна хижа в местнотта Бялата вода. Днес 9 от 11-те ловни дружинки имат изградени ловни хижи и поне по два заслона, а дружинката в Ракитово е направила място за обучение на ловни кучета. Ежегодно сдружението инвевестира средства за разселване на дивеч и риба, като Венко Бозев посочи данните за последните години: над 1000 яребици, над 100 000 пъстърви, 157 диви свине, над 30 тона фураж за дивите животни. Важна част от дейността на ЛРД-Велинград е и охраната на горите и помощта при възникване на пожари.
Ловно-рибарското дружество е силно демократична организация, в която хора на различна възраст, с различни професии и убеждения се хранят от една чиния и пият от една шише, като така се изграждат истински и трайни човешки взаимоотношения. Дружеството е организация с голям обществен авторитет, за което са допринесли неговите председатели през изминалите 120 години: Атанас Зидаров, Кольо Бояджиев, Рачо Горанчев, Иван Панов, Милош Колчагов, Иван Масларов, Костадин Рачев, Делчо Ганчев, Димитър Галилеев, Стоян Боков, Борис Ямаков, Петър Калоянов, Никола Кондев, Иван Янаков.
“Родили сме се през 19. век, уверено преминахме през 20. век и бодро крачим в 21. век! Да пребъде и наслука!”, пожела на колегите си от ЛРД-Велинград председателят Венко Бозев.
“Наслука!” и “Наздраве!” бяха пожеланията и на голяма част от официалните гости - К. Коев, Д. Топалов, който предаде и заръката на председателя на НСЛР Васил Василев да отстояват идеалите на организиранато ловно движение, Й. Рогачев, С. Кичиков. Проф. Иван Палигоров се обърна към наследниците на традициите на Атанас Зидаров с думите: “Имаме честта да се родим тук и да се радваме на природата на нашия красив край”. Като на рожден ден, дружеството получи и подаръци, както и поздравителни адреси от Община Велинград, народния представител от ГЕРБ Димитър Гечев и директора на ДГС “Селище” Велизар Чолаков.
С грамоти за принос в развитието на организираното ловно и риболовно движение бяха удостоени над 70 членове на ЛРД-Велинград. А веселата част на вечерта бе поверена на народния певец Николай Славеев и формация “Елика”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.94 %
PM 2.5 µg/m3 21.43
PM 10 µg/m3 34.93

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води