Велинград - online - Велинград отпразнува юбилеи и придобивки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
Публикувано 2018-09-04 10:07:30 от Темпо

Юбилеите не са само време и повод за спомени - те трябва да са крачка напред. Велинград направи тази крачка, като посрещна 70-годишнината от своето създаване и 10-годишнината от обявяването за СПА столица на Балканите с редица нови придобивки. Обновен център на мястото на предишния, изграден преди 30 години. Нова статуя на входа на курорта, каквато се обсъжда от 9 години. Нова визия на скулптурната композиция „Символ на изцелението“, създадена от арх. Б. Гондов през 1987 г. и позната на велинградчани като “Чашата”.

От сутринта на 1 септември центърът на Велинград се превърна в една голяма и модерна сцена, а стремежът на организаторите бе всеки да получи това, което търси: игри и забавления за децата, кулинарно шоу за любителите, информация от щанда на Министерството на туризма, богата музикална програма.
Празничната вечер започна с изпълнения на местните самодейци от Ансамбъла за автентичен фолклор “Драгиново”, Представителния фолклорен ансамбъл “Здравче-венче” и Танцов клуб “Росица”. Водени от Духовия оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” официалните лица направиха дефиле от сградата на общината до централния площад “Николай Гяуров”. Там водещият Иван Гергев предаде щафетата на Алекс Сърчаджиева и Ники Кънчев, на които бе поверена официалната част от празника.
А той започна с празничен молебен, отслужен от Негово преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит, заедно със свещениците от църквите в Чепинско и църковния хор към храма “Успение Богородично”. “Нека да е честит и благословен празникът, а Бог преизобилно да дарява тук всичко полезно за душата”, каза епископ Яков. Той предаде поздравите на Пловдивския митрополит Николай, че твърдо стоим в доброто и защитаваме истинската и свята православна вяра.
Дълъг бе списъкът на официалните гости начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, Константийския епископ Яков, министъра на туризма Николина Ангелкова, вицепрезидента (2012-2017) Маргарита Попова, зам.-областния управител Йордан Кожухаров, народните представители Димитър Гечев, Сергей Кичиков, Десислава Тодорова, Йордан Младенов и Надя Клисурска, кметове на общини, общински съветници начело с председателя Али Мареков, представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА) и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград - Западни Родопи” и др.
В словото си кметът Костадин Коев подчерта, че историята на Велинград не започва с административния акт за неговото създаване през 1948 г. Той посочи заслугите на кмета Йосиф Шнитер като идеолог за превръщането на Чепинския край в европейски балнеологичен курорт, на първия и втория кмет на Велинград - Тодор Ямаков и Васил Гилин за построяването на булевард “Съединение”, символично свързващ площадите на трите квартала; на Николай Кондев - кмета-строител; на кмета Георги Шулев и фамилия Делибалтови за превръщането на Велинград в зелен град; на кмета Георги Шуманов за възстановяването след земетресението през 1977 г. Наред със своите 21 кметове Велинград има и своите видни граждани, сред които г-н Коев открои спечелия световна известност оперен певец Николай Гяуров. Кметът изрази почит към всички трудолюбиви и сърцати съграждани, които с воля и предприемчивост са изградили нашия град и напомни: “Велинград е благословен, от нас зависи дали ще бъде вечен!”.
Днес Велинград е сред най-чистите, най-зелените и най-спокойните български градове, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирайки думи на Иван Вазов и Герасим Попов. Тя изтъкна, че в последните 10 г. Велинград е и еталон за европейски туристически и културен център, пожелавайки да се множат приятелите на нашия град.
Над 230 000 туристи са посетили Велинград през 2017 г., което е ръст от 20%, подчерта министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея Велингад е пример как трябва да изглежда една туристическа дестинация, а потенциалът на региона е огромен.
С думите, че има по-важни хора от него, Златко Златаков вместо реч отправи благодарности: към управителните съвети на СХР, БХРА и лично Благой Рагин, към борда на директорите на БАХА, които направиха Велинград номер едно на Балканите, към Общинския съвет, ОА и кмета Коев, към Ани Божкова, чийто работохолизъм направи възможен този празник. Висока оценка за Велинград за пореден път даде Благой Рагин (виж стр. 4). От името на Випуск 1948 г., който е връстник на Велинград, поздрав отправи Борис Цопанов. Поздравителни адреси дойдоха от министър-председателя Бойко Борисов, от институции и кметове от цялата страна.
Кметът Костадин Коев връчи 5 награди на хора със заслуги към развитието на Велинград. Награди за цялостен принос за развитието на туризма получиха Златко Златанов и Благой Рагин. С награди за принос в развитието на балнеологията и СПА бяха отличени д-р Таня Беличенова, която каза, че е получила всички СПА награди, но тази е особено ценна, защото е от Велинград и д-р Илза Попова, която прие отличието с думите, че наградата е за всички лекари с принос Велинград да бъде СПА столица. Посмъртно награда за принос в развитието на културата бе присъдена на дългогодишния председател на НЧ “Отец Паисий-1893” Цветан Котев. Наградата бе получена от секретаря Иван Стоянов, който благодари от името на читалището.
Концертната програма откри Деси Добрева и заедно с танцьори от трупата на Нешка Робева разкри магията на българския фолклор в песен и танц. След нейното изпълнение на “Една българска роза” дойде време за български рок с легендарните музиканти от “Легендите” - Константин Марков, Стенли, Константин Цеков, Йордан Караджов, Димитър Кърнев и Любо Киров. Публиката пя и танцува на любими песни на “Сигнал”, “Тангра” и “ФСБ” за “този град, в който аз съм роден” и за срещите “след 10 години”. Забележителен бе огненият спектакъл, който завърши с голям огнен надпис “ВЕЛИНГРАД”. Зрелищна кулминация бяха първото по рода си във Велинград лазерно шоу и фойерверките, които изстреляха празника в небето над Велинград.
Фактът, че стотици останаха на площада до края на програмата показа, че хората чакаха този празник и им хареса да станат свидетели на спектакъл с нова визия. Но имаше и недоволство и обида, че за първи път публиката е отделена от сцената и ВИП зоната и е принудена да гледа концерта през високи решетки. За част от програмата (огненото шоу) бе нужно да се осигури празно пространство пред сцената. Поставянето на решетки е част от организацията на големи концерти, но в случая бяха използваните двуметровите решетки от ремонта, които не отговарят на стандартите. Негативни коментари предизвика и самото обособяване на ВИП зона с кетъринг.
Хотел “Здравец”, който празнува 50 години от своето създаване, бе домакин на коктейла за официалните лица. За младежката аудитория празникът продължи на Централния минерален плаж “Йосиф Шнитер” с повторно за това лято гостуване на Гери-Никол.
Концертът на ансамбъл “Добруджа” в обедните часове на 2 септември бе красивият български финал на двудневните тържества, които Велинград дари на своите жители и гости. А на 8 и 9 септември програмата за юбилеите продължава с посещение на дипломати, които ще пристигнат във Велинград с теснолинейката.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.94 %
PM 2.5 µg/m3 21.59
PM 10 µg/m3 35.36

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води