Велинград - online - По статуята посрещат 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

По статуята посрещат
Публикувано 2018-09-04 09:57:53 от Темпо

На 28 август на входното кръгово кръстовище на Велинград бе монтирана новата статуя, която занапред ще бъде първото впечатление за нашия град като СПА столицата на Балканите. Отговорна задача, защото всички знаем правилото “По дрехите посрещат...”.
Монтажът, който закъсня със седмица, не мина съвсем гладко. Според очевидци статуята е била изпусната, но след това пораженията бързо са отремонтирани.

Тържественото откриване на най-новата придобивка на курорта бе на 1 септември в 11 часа. Полицията пренасочи и спря движението на автомобили доста по-рано и това не даде възможност повече хора да присъстват на събитието и да бъдат съпричастни на тази част от празника на Велинград.
Списъкът на официалните гости бе дълъг: Н. Пр. Якуб Ал Атики - посланик на Кувейт, народните представители Десислава Тодорова и Димитър Гечев от ГЕРБ и Сергей Кичиков от ДПС, кметовете на Ракитово Костадин Холянов и на Доспат Елин Радев, проф. Иван Палигоров, председателят на УС на РТА “Родопи” Смолян Немцов, представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация начело с Благой Рагин, Балканския алианс на хотелиерските асоциации начело с председателя Бранко Кривокапич и на СХР “Велинград - Западни Родопи” с председател Златко Златанов. Присъства цялото ръководство на Община Велинград - кметът Коев и тримата му заместници, председателят на Общинския съвет Али Мареков и общински съветници.
Сред гостите бе и авторът на статуята скулпторът Любомир Добрев, завършил Художествената академия и член на Съюза на българските художници (негово дело е и релефната икона на Богородица в парка при хотел “Рич”). През 2009 г. Консултативният съвет по туризъм към Община Велинград избра предложения от него проект за входа на града. Тогава проектът бе представен като своеобразна реплика на скулптурната композиция в парка на Вельова баня, като в центъра богинята Панацея предлага минералната вода като универсален лек. Настоящата скулптурна композиция е дело на Любомир Добрев, арх. Рейнов, Нина Папазова и фирма „ГД Джиро-17” с управител инж. Петринка Драганова. От Община Велинград все още не са дали официална информация за крайната цена на статуята.
В словото си кметът Костадин Коев подчерта, че сега се реализира идея от преди 9 години и се върна към 2009 г., когато започнаха дебатите за символ на Велинград. Но споровете къде да бъде поставен, как да изглежда и с какви пари да се плати доведоха до резултата - един провален проект. “Не че днес общината е в по-добро финансово състояние, но имахме волята и вярата, че ще направим Велинград един по-европейски град”, каза г-н Коев. Той благодари на Любомир Добрев и от името на автора разясни, че скулптурата представя царица Родопа, стъпила с два крака върху сферата на времето и държаща съд с минерална вода - символа на Велинград като СПА столица на Балканите. С едната си ръка и бедро тя посреща гостите на града, а трите арки символизират трите села Чепино, Лъджене и Каменица, обединили се и станали квартали на Велинград преди 70 години. “С тази статуя-символ доказваме, че Велинград не е спрял в безвремието, а се развива и прогресира”, обобщи кметът К. Коев.
Лентата прерязаха кметът Костадин Коев и заместник-кметът Светла Томова. Духовият оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” изпълни химните на България и на Велинград, а Александрина Туджарова рецитира стихотворението “Велинград”.
Предвиденият водосвет не се състоя, защото духовниците са отказали да осветят статуята, представяща разголена женска фигура. Вместо това прозвуча “Многая лета”, а в небето полетяха 70 гълъба.
Новата статуя-символ вече е част от градския пейзаж и ще посреща и изпраща велинградчани и гостите на курорта. Можем да спорим дали е царица или богиня, дали я харесваме, това ли е точното място. Важното е да не пропускаме важното, което тя символизира и ни напомня: най-голямото богатство на Велинград са минералните води! А как ще пазим това богатство, как ще го делим и раздаваме, дали от него ще печели градът или само избрани хора, дали ще искаме от природата само да ни дава или и ние ще се грижим за нея - това в крайна сметка е нашата днешна отговорност пред нашия град. Част от тази отговорност е да помним, че “СПА” не е просто бизнес, а “Здраве чрез водата” - за всички във Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.94 %
PM 2.5 µg/m3 21.43
PM 10 µg/m3 34.93

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води