Велинград - online - Фолклор от 4 континента на юбилейния фестивал в Дорково 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Фолклор от 4 континента на юбилейния фестивал в Дорково
Публикувано 2018-07-31 09:02:14 от Темпо

27 юли 2018 г., село Дорково. Петък вечер е и центърът на Дорково гъмжи от хора, скарите пушат, търговци са опънали цяла улица сергии, спират кола след кола, до църквата “Св. прор. Илия” се събират домакините от ансамбъл “Овчарска песен” и чуждестранните фолклорни групи... Млад дорковец, облечен в българска носия, обяснява на приятел: “Така ще запазим традициите!”.

След минути ще започне Международният фестивал за автентичен фолклор - събитието, което Дорково и неговите приятели чакат цяла година. И така 20 години, събрали толкова народни песни, танци и традиции, колкото може да съхрани и опази само Родопа планина.
Фолклорът е в кръвта и сърцето на българина, казват водещите на официалното откриване и не пропускат да споменат имената на първите: инициаторите за първия фолклорен фестивал в Дорково Ангел Попов и Георги Пеев и създателите на местния фолклорен ансамбъл “Овчарска песен” Васил Кривошийски и Щерю Дузов. Днешните им следовници от Кметство Дорково, НЧ “Св.св. Кирил и Методий”, ОУ “Христо Ботев” и огромната част от жителите на селото вече 20 години продължават по техните стъпки и пазят българщината.
Юбилейното издание на фестивала събра много официални гости, като се открои силното присъствие на ДПС: Искра Михайлова - евродепутат и председател на групата на либералите и демократите в Европейския парламент, народните представители Сергей Кичиков и Халил Летифов, областният председател Юмер Хамза. Сред гостите са много кметове: Неби Бозов на Сърница, Петър Паунов на Батак, Р. Стоянов на Калофер, Валентин Вигнев на Костандово и др., председатели на Общински съвети: Али Мареков на Велинград, Салих Османджиков на Сърница и др., представители на държавни институции като фонд “Земеделие” и Регионалното управление на горите.
Горд домакин е кметът на Дорково Николай Ковачев, който е и председател на организационния комитет на фестивала. “Нашият фестивал е голям, защото е споделен от много гости. Тази година на дорковска сцена ще видим фолклорни ансамбли от 4 контитента с над 3000 участници”, казва г-н Ковачев.
Костадин Холянов, кмет на Община Ракитово, която наред с Министерството на културата и много спонсори също подкрепя фестивала, напомня, че в сърцето на нашата планина песента звучи по магичен начин, че трябва да помним които сме и накъде вървим. Нина Димова, председател на Общински съвет - Ракитово, изразява общото уважение към упоритата работа на организаторите на фестивала за популяризиране на българския фолклор. От името на гостите Сергей Кичиков споделя удоволствието да видят пъстрата шевица от песни и танци, които сближават и обединяват хората. Искра Михайлова също поздравява организаторите да техните 20-годишни усилия, които внушават респект и им благодари да радостта да видят усмивките, пъстротата и богатството на фолклора.
Поздравителни адреси до домакините изпратиха лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутатите Йордан Младенов и Десислава Костадинова, областният председател на БСП Петя Цанкова, областният управител Стефан Мирев, председателят на българската секция на ЦИОФФ Емил Павлов.
А след поздрава на английски език към гостите от чужбина, посрещането им по български обичай с хляб и сол и танца на мажоретния състав започва първият от многото концерти в 3-дневната програма на фестивала. Фрагменти от своите програми представят фолклорните ансамбли от Малайзия, Мексико, Боливия, Сърбия, САЩ и домакините от “Овчарска песен”. Във фолклорната въртележка на 4 континента Малайзия пленява с грация и финес; Мексико покорява с музика и с танци, в които красивите мексиканки танцуват, поставили чаши със запалени свещи на главите си; в пищни костюми боливийците разтърсват площада на Дорково с латиноамериканска самба; сръбският ансамбъл изпълва сцената с познатото балканско звучене, а гостите от Денвър, САЩ пренасят публиката на още един континент, за да се върнат към българските корени с “Овчарска песен” и Николина Чакардъкова. За гала финал в неделя още музика и танци от Коста Рика, Венецуела и Русия. Общо в трите дни изпълнителите на автентичен фолклор от България и чужбина надхвърлиха 3000 - знак, че 20-годишният фестивал ще пребъде!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.66 %
PM 2.5 µg/m3 16.12
PM 10 µg/m3 27.57

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай