Велинград - online - Централната пътна артерия остана без пешеходни пътеки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Централната пътна артерия остана без пешеходни пътеки
Публикувано 2018-07-24 09:07:02 от Темпо

Повече от месец измина, откакто изчезнаха част от пешеходните пътеки по най-натоварените пътни артерии в центъра на Велинград - ул. “Ал. Стамболийски” и ул. “Юндола”. На местата, където велинградчани от години са свикнали да пресичат, останаха само следи от познатата пътна маркировка. И проблемите не закъсняха.

Очевидци разказаха за “Темпо” как жена, пресичаща ул. “Ал. Стамболийски” на мястото на старата пешеходна пътека при кръстовището с улицата за Пазара, за малко не е била блъсната от преминаващ автомобил. Защото пешеходците си знаят къде са били пътеките и пресичат спокойни, но шофьорите (особено които не са от Велинград, както често става през летния сезон) нямат законов повод да спрат - пешеходни пътеки де факто няма.
В момента ситуацията е парадоксална: липсат пешеходни пътеки в целия участък от кръговото кръстовище при Пазара и жп гарата чак до кръстовището на ул. “Юндола” и “Острец” при общината, където пешеходните пътеки си стоят. При това положение хората могат да пресекат безопасно само на светофарите. Много опасно е голямото кръстовище при Търговската улица, където пешеходни пътеки също вече няма, а оттам започва пешеходна зона и във всеки час от деня пресичат десетки хора! Същото е положението стотина метра по-нагоре, на пресечката при ул. “Николай Хрелков”, където през декември миналата година на пешеходната пътека загина жена, блъсната от автомобил. Многократно сме писали, че мястото на тази пешеходна пътека трябва да бъде премислено заради липсата на видимост. Но половин година по-късно общината все още е на етап обещания, а междувременно пътеката бе премахната.
Отправихме запитване до общината за липсващите пешеходни пътеки по част от централната пътна артерия във Велинград и получихме следния отговор: “Републикански път II-84 (второкласен) и Републикански път III-843, преминаващи през урбанизираната територия на гр.Велинград са част от Републиканската пътна мрежа на България, осигуряваща транспортни връзки от национално значение и маршрути от държавен интерес. Като изключителна държавна собственост, те се управляват от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, чрез специализирана агенция„ Пътна инфраструктура”. Полагането на хоризонтална пътна маркировка е задължение на Агенция „Пътна инфраструктура”, Областно пътно управление – Пазарджик”. От общинския пресцентър съобщиха още, че в момента се работи по проект за изработване на генерален план за организацията на движението, който ще определи условията и реда за организирането на движението по цялата улична и пътна мрежа на Велинград.
На редовната си пресконференция на 19 юли кметът Костадин Коев, след разговор с Огенция “Пътна инфраструктура”, каза, че от АПИ са премахнали пешеходните пътеки като несъответстващи с организацията на движение по републиканската пътна мрежа. За да бъдат определени и маркирани места за пресичане, общината ще трябва да съгласува с КАТ и АПИ. Темата ще бъде разгледана тази седмица на заседание на общинската комисия по безопасност на движението.
Г-н Коев коментира и още една “пътна” тема - премахването на “полегналите полицаи” по бул. “Съединение”. Въпреки че бяха изградени преди 2 години в рамките на европроект, сега се оказва, че те са с 2 сантиметра по-високи от определения от държавата стандарт. След премахването им, ще бъдат изградени нови “полегнали полицаи”, които ще отговарят на стандартите.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.25 %
PM 2.5 µg/m3 21.74
PM 10 µg/m3 27.23

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води