Велинград - online - Водната криза в Каменица от протеста до диалога 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Водната криза в Каменица от протеста до диалога
Публикувано 2018-07-24 08:52:59 от Темпо

На 15 юли 2018 г. група велинградчани се организираха в социалните мрежи и спряха движението на изхода на курорта, в района на хмела. Протестът бе заради продължаващата водна криза, която в неделния ден за пореден път остави Каменица без вода. Спирането на движението в най-натоварения неделен трафик доведе на мястото на протеста полицейски служители, дойде и кметът Костадин Коев. Броени часове след протестните действия водата в Каменица протече, а още там на място кметът покани протестиращите да се срещнат и да разговарят по проблема.

Разговорът се състоя на 18 юли в кметския кабинет, където кметът К. Коев и заместниците му Светла Томова и Атанас Палигоров посрещнаха представителите на протестиращите. Не присъства управителят на общинското дружество „ВКТВ“ Георги Мяшков, за когото кметът съобщи, че е в Пазарджик и Пловдив, за да получи разрешителните за пускане в експлоатация на ремонтирания водопровод „Водев чарк“ и за спрения заради завишен уран водопровод „Легоринец“. Резултатите от водните проби, както „Темпо“ вече информира в предишния брой, са в норма и това позволява да бъдат включени към водопреносната мрежа на Велинград.
„Напълно ви оправдавам за вашия протест“, каза кметът К. Коев в началото на срещата. „Ние сме тук от зор“, отговориха протестиращите.
Костадин Коев припомни, че когато се е кандидатирал за кмет, е обещал на хората от Каменица 3 неща: вода, инфраструктура и закриване на сметището. И отчете, че и по трите теми се работи отговорно, като работата за водата е плод на стратегия на общината, а не на хаотични десйтвия вследствие протести. Кметът изброи поредицата от проблеми, свързани с водата през последните години: пропуснатия от предишния кмет Иван Лебанов проект за цялостен воден цикъл, остарялата водопроводна и канализационна мрежа в целия град, завишените стойоности на уран, заради които бяха спрени 70 л/сек, постоянните аварии, наличието на само един водоем от 750 кубика за целия квартал Каменица, невъзможността на Пречиствателна станция да подава без закъснение вода при обилни дъждове и т.н. С документи К. Коев показа пред присъстващите, че по проблемите с водоснабдяването на Каменица се работи от 2016 г., когато съвместно с тогавашния управител на „ВКТВ“ Йордан Нанов бе изработена и водна стратегия. От своя страна протестиращите припомниха, че и през 2016 г. са били поканени на подобен разговор, завършил с обещания, че до края на същата година „ще ни издавят от вода в Каменица“. Зам.-кметът Светла Томова отговори, че за да се случат новият водоем „Нежовица“ и ремонти на водопроводи, има административни процедури и обществени поръчки, които трябва да бъдат спазени. Зам.-кметът Ат. Палигоров добави, че за всичко това са нужни и финанси, а в общинската хазна е наследен огромен дефицит. Събираемостта на данъците е скочила с около 2 милиона, но общинските приходи отиват за запори, до които също се е стигнало по вина на предходното управление.
Обсъдени бяха и много конкретни казуси: предстоящия ремонт на водопроводи в участъка от „Рич“ до „Лотос“, напредналата работа по новия водоем „Нежовица“ с дебит 1500 кубика, качеството на извършваните ремонти, срещу което хората също протестират. Кметът отправи призив хората да поливат градините си след 22 часа, а протестиращите на свой ред показаха снимки как поливната система, изградена от общината, полива и докато вали – оказа се, че системата няма датчици, защото са стрували 60 000 лева. Те поискаха същия призив за пестене на вода кметът да отправи и към хотелите.
Отделно бе поставен въпросът и за топлата минерална вода в Каменица с въпрос дали ще останат количества за нуждите на населението и за бъдещ инвеститор в квартала, където за момента има най-малко хотели и места за настаняване. Кметът успокои, че след извършения ремонт на сондажа на „Мизинка“ дебитът е увеличен с 2 л/сек, а санитарно-охранителната зона е почистена. На „Власа“ се изгражда чисто нов водопровод, с което ще се спрат незаконните включвания. Ще останат количества минерална вода за детските градини „Радост“ и „Детски рай“, за читалището, за обществените чешми, обеща кметът. Той съобщи, че има инвеститорски интерес от страна на собственик на 60 дка в района на гробищния парк в кв. Каменица, който желае да изгради туристически комплекс от затворен тип.
Срещата започна и премина в конструктивен дух, а на към финала кметът К. Коев обобщи: „Идеята за днешното събиране е да се направи инициативен комитет за трайно решаване на проблемите с водата в Каменица. Искаме да имаме пряк контакт с вас, всеки момент да знаете какво се случва и вие от своя страна да информирате хората, че се работи. Няма да робуваме на слухове в социалните мрежи“.
А дали ще има нови протести ще зависи не само от вярната и навременна информация, а на първо място от това дали ще има вода.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.99 %
PM 2.5 µg/m3 22.65
PM 10 µg/m3 33.11

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica