Велинград - online - Въздържателните дружества в Чепинско в първата половина на ХХ век 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Въздържателните дружества в Чепинско в първата половина на ХХ век
Публикувано 2018-07-24 08:31:58 от Темпо

Борбата с алкохолизма е съществувала организирано още в първата половина на ХХ век. По същество алкохолизмън е най-леката форма на пристрастяване (вид наркомания). Пораженията от него върху човешкия организъм са тежки не само за пристрастения, но и за неговите най-близки хора – семейството. Изразяват се в нарушаване на финансите на семейството и в тежък психически конфликт на алкохолика с членовете на семейството му – скандали, унищожаване на семейно имущество, побоища и разболяване на страдащия от алкохолизъм най-често от цироза на черния дроб, възпаление на бъбреците и стомашно-чревния тракт.
Изпадналите в алкохолно опиянение често предизвикват скандали и сбивания, при които се стига до убийства и тежки физически наранявания. Всички тези поражения са неприемливи за обществото и то се опитва по някакъв начин да се справи с тях.
В първата половина на ХХ век в българското обществото започват да се формират въздържателните дружества. Предмет на тяхната дейност е да извършват пропаганда против употребата на алкохол. Това ставало чрез изнасяне на сказки (лекции) за вредата от употребата на алкохол от лектори, предимно лекари. Правели се вечеринки, на които не се консумирало алкохол и се изнасяли беседи против употребата на алкохол. На тези вечеринки се предлагали за консумация в януарските дни дини. Тогава не е имало такава международна търговия и хранителни търговски вериги, както е сега. Почерпката с дини е било в януарските дни голям деликатес. Дините се съхранявали от лятото поставени в слама и така се запазвали годни за консумация и през януари.
В Чепинската котловина също се създават такива въздържателни дружества. Те се наричат „Неутрални въздържателни дружества“ и са както следва:
В с. Лъджене е създадено Неутрално въздържателно дружество „Трезвеност“, което е регистрирано на 10.07.1937 г. Ръководството на дружеството е: председател – Герасим М. Попов, пастор на Евангелската църква в с. Лъджене. Подпредседател е Мойсей Праматаров - учител, пенсионер. Секретар е Георги Иванов Църцаров - чиновник в Лъдженската община. Касиер е Мара Ив. Малчева - домакиня, касиерка на Християнското православно братство. Член на ръководството на дружеството е Елена Кантарджиева - учителка в Лъдженското реално училище.
Контролният съвет е в състав: председател – Яко Н. Делибалтов - чиновник в Лъдженската община. Членове са Лазар Г. Колчагов - търговец в с. Лъджене и Иванка Ив. Денева - учителка в Лъдженското реално училище.
В с. Баня Чепино е учредено Неутрално въздържателно дружество „Възраждане“ през 1937 г. Ръководството на дружеството е: председател – Василка Бл. Ушева. Подпредседател е Иван Буюклиев - учител. Секретар е Елена Г. Захариева, а касиер е Йордан Полежански.
Контролният съвет е в състав: председател – д-р Захари Дошкинов. Секретар е Филип Ил. Главеев. Член е Цвета Борисова Лазарова.
В с. Каменица е създадено Неутрално въздържателно дружество „Фар“, което е регистрирано на 07.08.1937 г. Ръководството на дружеството е в състав: председател – Димитър Ил. Белев. Секретар е Пенка Ив. Ямакова. Касиер е Борис Ив. Масларов.
Контролният съвет е в състав: председател – Стою Синапов. Секретар е Мара Белева. Член е Георги Въргов.
И трите дружества просъществуват до средата на 1939 г. Тогава със заповеди от Министерството на вътрешните работи и здравеопазването по реда на Закона за защита на държавата са отстранени от ръководствата им и като членове на дружествата някои от активните им членовете.
В Неутрално въздържателно дружество „Възраждане“ на с. Баня Чепино са отстранени с писмо № 10191/11.05.1939 г. на Пловдивската областна администрация следните членове: Надежда Ив Ушева, Йордан Атанасов Полежански, Никола Кръстев Грънчаров и Никола Цветков Симеонов.
В Неутрално въздържателно дружество „Трезвеност“ на с. Лъджене са отстранени с писмо № 12626/15.06.1939 г. на Пловдивската областна администрация членовете Герасим Н. Попов и Мойсей Праматаров.
За Неутралното въздържателно дружество „Фар“ на с. Каменица не е запазено писмото с отстранените членове на дружеството.
Във втората половина на ХХ век борбата с алкохолизма продължава, като в града ни е съществувало известно време въздържателно дружество. Прилагани са и редица принудителни мерки срещу алкохолиците и злоупотребяващите с алкохола. С въвеждането на либералната и неолиберална пазарна икономика практически нямаме борба с алкохолизма. Сега още от училищата много от децата почват да употребяват алкохол. В много от семействата не реагират на това въобще. Обществеността също си затваря за това очите. Тя – обществеността, не се осмелява да се противопостави на агресивната политика на пазарната икономика и да се забрани поне рекламата на алкохола, включително и на бирата. Резултатът от това са стотиците загинали и осакатени от пътно-транспортните произшествия по пътищата. Употребата на алкохол много често е в основата и на домашното насилие. Нищо няма да намали домашното насилие включително и подписването на прословутата Истанбулска конвенция, ако не се ограничи консумацията на алкохола. ЕС е един от стълбовете на пазарната икономика и той никога няма да тръгне срещу производителите и търговците на алкохол. Напротив. Ще им съдейства по всякакъв начин. Не е далеч времето, когато и ние ще настигнем и задминем по показателя „алкохолизъм“ дори англичаните, ако не се предприемат действия за ограничаване на консумацията му.
Настоящият материал е изготвен на базата на наличните оскъдни материали във Областната служба на Агенция Държавен архив-Пазарджик във Фонд 14К, опис 1, арх. ед. 206 и арх. ед. 207.
Мрамор Полежански

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.72 %
PM 2.5 µg/m3 22.75
PM 10 µg/m3 33.25

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води