Велинград - online - Кой ще бъде новият председател на Общинския съвет? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Кой ще бъде новият председател на Общинския съвет?
Публикувано 2018-07-17 09:48:55 от Темпо

За първи път в историята на Общински съвет - Велинград цяла политическа група съветници подадоха оставки и местният парламент остана без председател. До безпрецедентната ситуация се стигна, след като четиримата общински съветници от ДПС Бельо Мандраджиев, Искрен Тюфекчиев, Пламен Хаджиев и Умер Кергин подадоха заявления за напускане на Общинския съвет.

Официално оставките са входирани в деловодството на Общинския съвет минути преди изтичане на работното време в петък, 6 юли 2018 г. Новината обаче бе официално потвърдена чак сутринта на 9 юли. Междувременно вечерта на 7 юли Бельо Мандраджиев в качеството си на председател на Общинския съвет участва в тържественото откриване на Празниците на културата, като преди това пусна във фейсбук профила си снимки и текстове с неясни намеци за “изпращане с концерт”. На 9 юли г-н Мандраджиев бе на работното си място и аргументира решението на четиримата съветници от ДПС така: “Основната причина е, че сме хора с чест и достойнство. След решението за поставяне на плоча за ген. Семерджиев “ефектът на пеперудата” се оказа по-голям, получи се скандал, който надхвърли нормалното. Реакция на решението бе декларация на Областния съвет на ДПС. Преекспонираха се нещата, проблемът стана по-голям, отколкото очаквахме. Впоследствие ние направихме каквото трябва. Няма решение на Областния съвет на ДПС, но като хора с чест и достойноство ние си подаваме оставките”. Г-н Мандраджиев не пожела да коментира дали има обратен път назад и ще успее ли ДПС да запази председателското място в Общински съвет - Велинград.
На 10 юли разговаряхме по горещата тема с областния председател на ДПС Юмер Хамза и общинския лидер Исмаил Моллов. Г-н Хамза коментира, че с второто гласуване и отмяната на решението за поставяне на паметна плоча на ген. Семерджиев четиримата съветници са поправили грешката си от първото гласуване. От ДПС приемат оставките им като морален акт, а на тяхно място ще влязат следващите от листата. ДПС ще се бори да запази поста председател на Общинския съвет, за което ще търси и подкрепа от други политически сили.
На 12 юли се проведе заседание на Общинската избирателна комисия (ОИК). Комисията прие четири отделни решения, с които прекрати пълномощията на четиримата съветници, подали оставка и обяви за избрани за общински съветници от листата на ДПС Али Мареков, Муса Онбашиев, Манчо Алендаров и Румен Люгов. Решението на ОИК подлежи на обжалване в 3-дневен срок, но такова едва ли ще има.
Новоизбраните съветници ще трябва да положат клетва на първото заседание на Общинския съвет - най-вероятно на редовната сесия на 26 юли. При липсата на председател сесията може да бъде свикана от един от тримата заместник-председатели: Ирина Шумарова и Любомир Перчинков от ГЕРБ и Тодор Ушев от СДП. Очаква се на 16 юли да заседава Оперативното бюро, което ще определи дневния ред за предстоящото заседание. Но законовата процедура изисква председател да бъде избран още на първото заседание след оставката, така че съветниците ще трябва да вземат това важно решение. И тук въпросът е дали и сега, както при сформирането на този Общински съвет, ГЕРБ ще издигне свой кандидат или отново ще подкрепи такъв на ДПС.
Интересен факт е, че последната “председателска криза” във велинградския парламент е била точно преди 10 години. На 31 юли 2008 г. тогавашният Общински съвет с тайно гласуване свали от председателския пост Борис Голомехов от “Зелена България” и избра Мустафа Джамбаз от ДПС. Тогава председател на комисията по тайния вот бе Али Мареков, който сега се връща в местния парламент.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.27 %
PM 2.5 µg/m3 31.61
PM 10 µg/m3 59.92

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай