Велинград - online - Проблемите с водата ще се решават “на парче” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Проблемите с водата ще се решават “на парче”
Публикувано 2018-07-17 09:47:41 от Темпо

Поредица от аварии остави голяма част от Велинград без вода от 10 до 12 юли 2018 г. Проблемите започнаха още при превключването на водопровод “Сухата лъка” към нов водопровод в централната градска част (кръстовището при Женска баня) на 4 юли. Кризисната ситуация продължи на 10 юли с авария на “Дюкера”, а часове след нейното отстраняване тръбата се спука на друго място.

Поредната водна криза повиши рязко общественото недоволство - и сред велинградчани, част от които от години живеят с лошо водоподаване, а и сред гостите на курорта, част от които решиха да прекъснат почивката си и да търсят финансово обезщетение.
Рано сутринта на 12 юли в кабинета на кмета се състоя извънредна пресконференция. Управителят на общинската фурма “ВКТВ” Георги Мяшков поясни: “Аварията на “Дюкера” стана в 5 часа на 10 юли. Екипът работи за отстраняването й до полунощ и водоподаването беше възстановено. Пуснахме главния довеждащ водопровод, който е много старо съоръжение от 1983 г. и през натоварения летен период често аварира. Сутринта на 11 юли тръбата се спука на ново място. Втори екип се зае със смяната на около 12 метра нова пропиленова тръба. В рамките на 24 часа работиха три екипа, аз съм бил на мястото на авариите през цялото време. Технологични проблеми създаде и дъждовното време, което затруднява работата на Пречиствателната станция и заради мътната вода “ВКТВ” харчи по 2800 лева за реагенти седмично. Дружеството отдели средства и за анализ на водата, като взетите проби показват, че водата от ремонтирания по настояване на кмета К. Коев водопровод “Водев чарк” е перфектна. Очакваме да бъде възстановено и водоподаването от “Легоринец” (спряно заради завишени стойности на уран - бел.авт.). Текат техническите проби за новия водоем “Нежовица” за Каменица. Не сме спирали работа, но не може с магическа пръчка да решим натрупаните с години проблеми. Съжалявам за неудобството, причинено на хората, но това е положението”.
За липсата на достатъчно информация към клиентите на общинското дружество г-н Мяшков предпочете да обвини местните медии, които по неговите думи дори не знаели къде се намира “ВКТВ - обвинение, което категорично не приемаме!
Кметът Костадин Коев сподели, че е бил на мястото на авариите и прогнозира: “Водопреносната мрежа е в отвратително състояние. На всяка авария се налага да се наставят стари етернитови с нови пропиленови тръби, което е трудно. Нужно е тотално подменяне на водопроводите. След кризата с урана загубихме около 140 литра/секунда. След като в предходния мандат са изтървани 52 милиона лева за нов воден цикъл, сега откъде толкова пари? Перспективата е да се работи на парче. Проблемите ще се решават поетапно и периодично.”
“Вече виждам заглавието “Общината ще работи на парче”, каза заместник-кметът Атанас Палигоров и подчерта, че това е следствие от факта, че в касата на общината няма пари. Причината е, че сметките са блокирани от “Еко Титан” и съдебни изпълнители взимат общински пари всеки ден. “В периода от 1989 г. досега някой не си е свършил работата. Държавата ни помага немалко, но не може ПМС за цял един град. Гражданите са прави да искат обяснение, ние ще отговоряме за периода на нашето управление”, каза Ат. Палигоров.
Към тежкото финансово положение Георги Мяшков добави, че “ВКТВ” е дало 160 000 лева за неплатени такси към “Басейнова дирекция” за периода 2012/14 г, а остават неразплатени още 320 000 лева. А на финала на пресконференцията кметът К. Коев обеща нормализиране на водоподаването, но с уговорката “Ще се молим да няма нови аварии”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.92 %
PM 2.5 µg/m3 22.67
PM 10 µg/m3 33.14

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай