Велинград - online - ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА’2018 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА’2018
Публикувано 2018-07-17 09:16:07 от Темпо

8 юли: Духов оркестър Троян и ансамбъл “Българе”
В програмата на велинградските Празници на културата винаги има запазено място за духовите оркестри и мажоретни състави. Тази година във втората вечер на празниците по изключение на наша сцена гостува само състав - Представителен общински духов оркестър и мажоретен състав от Троян с ръководители Марин Цочев и Елеонора Петровска. В неделната вечер музикантите и мажоретките направиха дефиле по Търговската улица, последвано от богата едночасова програма на сцената на площад “Свобода”. След Троян сцената превзеха танцьорите от Национален фолклорен състав „Българе”. Поредното им гостуване във Велинград бе истински празник на българския фолклор с цялото му богатство от танц, музика и оригинална хореография.


9 юли: Багри и ноти, игри и танци
Третият ден от Празниците на културата започна с пленера „Велинград в багри и ноти”, организиран от ЦПЛР-ОДК на Търговската улица. Малките художници рисуваха в съпровод на саксофон и флейта в изпълнение на възпитаниците на Катерина Мирчева и Венера Ланджова.
За децата имаше още забавления: “Синьо лято” на Централния минерален плаж “Йосиф Шнитер”, където наред с плажните игри, организирани от МКБППМН, се включиха и певците от ВГ “Караоке” с ръководител Юлия Ковачева. По-късно в парк “Вельова баня” летните забавления продължиха с ролери ховърборд и тротинетки.
Залата на НЧ “Отец Паисий-1893” събра почитателите на класическата музика. В концерта “Любими музикални бисери от Моцарт и Росини до днес” участваха проф. Йосиф Радионов - един от най-добрите български цигулира и преподавател в Музикалната академия “Панчо Владигеров”, акомпанира на пиано Зорница Радионова, а популярни арии от опери изпълни оперното сопрано от Старозагорската опера Жана Костова.
Юлската вечер предложи студено и дъждовно време, но гостите от Ракитово изпълниха сцената на площад “Свобода” с танци в изпълнение на “СКНТ “Силивряк” с ръководител Светлана Стоева и музика в изпълнение на Духов оркестър - Ракитово с диригент Никола Янев-Чоли. Оркестърът, в чийто състав участват и велинградски музиканти, показа богат репертоар, а на сцената се изявиха и певчески състави, ръководени от маестро Янев. В концертната програма се включиха и Николета Сачкова и Венелин Каленов от ДЮВИШ „Звънче”.Разнообразието от музика допълниха с джаз Надя Тончева и “Hot club de Plovdiv”.

10 юли: От традициите до... Гери-Никол
“Да съхраним красотата на миналото” - така Исторически музей - Велинград нарече своето Лятно училище, което предложи на децата работа в ателиета по дърворезба, тъкачество, грънчарство, рисуване. Желаещите да научат повече за традиционните български занаяти получиха ценни напътствия от майстори.
С идеята да пази и популяризира българските традиции през последните години неизменна част от програмата на Празниците на културата е Базарът на занаятите. За разочарование на участниците тази година той бе подреден в пространството между “Централ” и недостроения Културен дом, което не се оказа подходящо за целта.
Паркът на “Двореца” стана сцена за две изяви на ЦПЛР-ОДК: “Да рисуваме с усмивка” съвместно с МКБППМН и шоу-представяне на приказни герои.
Концертната вечер на пл. “Свобода” започна с голям концерт на ВГ „Караоке” с ръководител Юлияна Ковачева, в който се представиха 21 певци на възраст от 7 до 18 години. Участваха квинтет „Инфинити”, Алис Коруджийска, Павел Кънчев и Кристофър Дюпрей, дебютирахаПетрея, Димана, Гери и Теодора, Андрея и Илияна. В концерта се включиха балет „Училищни камбанки” към ОУ „Христо Ботев”, а специален гост бе Цветан Нистеров, който в момента учи оперно пеене в Италия. На “Караоке” се падна нелеката задача да запълни почти едночасовото закъснение на Гери-Никол, чийто концерт вместо в обявения час 20.30 започна в 21.20. Изпълнилите площада деца и тийнейджъри бяха повече от нетърпеливи и екзалтирани за срещата с тийн-звездата. Гери-Никол изпълни хитовите си 5 песни, а голямата емоция за феновете бе да споделят снимки и клипове от концерта.

11 юли: Фолклор плюс рок
Музикална среща на български и турски фолклорни песни и танци бе вечерта на 11 юли. Автентичен фолклор от Драгиново представи ансамбълът към НЧ „М. Драгинов” с ръководител Грета Кадьова. В концерта се включиха и техните гости от фолклорен ансамбъл “Алекс денс груп” от турския град “Силиври”, които ден по-рано танцуваха и на новата сцена в центъра на Драгиново. Програмата на Празниците продължи с концерт на ДЮВИШ „Звънче” с ръководители семейство Казалиеви, в който се изявиха както нови, така и утвърдени “звънчета”: малките Марии на 6 и 8 години, Венелин, Николета, Калина, Цветина, Ванеса, Красимира, Дарина, Ана-София, Гергана, Христина, Александър и Костадин. Моменти от българската история оживяха на сцената в рок-спектакъла „Аспарух – битката при Онгъла”. Музикантите от група „Епизод” се изявиха и като артисти, които пресъздадоха далечната 680 година и една от най-важните битки на хан Аспарух.

12 юли: Танци без граници
Сутринта в четвъртък Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Центъра за обшествена подкрепа организираха арт-ателие “Всички сме специални и неповторими”.
Вечерният концерт на площад “Свобода” обедини танцовото изкуство на велинградския „Арт център” и Танцов клуб ”Надежда” с ръководители Надежда Камбурова и Аделина Пещерска, дебюта на „Канго джъмпс тийм” с треньори Таня и Преслава и големия концерт на талантливите деца от фолклорен ансамбъл „Чепинче” към ОНЧ „Св. св Кирил и Методий-1905” с ръководители Аделина Пещерска и Ели Саздова и Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино” с главен художествен ръководител Боян Байраков. Концертът завърши с голямо българско хоро и много аплодисменти.
Танците продължиха с Трупата за съвременно и традиционно фолклорно изкуство „Танца на вятъра” от Стара Загора. Гостите представиха спектакъла „Танц без граници” по музикални произведения от Офенбах и Брамс до Горан Брегович, Теодосий Спасов, Стунджи и др.

13 юли: Танцуващи и пеещи сърца с Поли Генова Седмата вечер от Празниците бе изпълнена с танцуващи и пеещи сърца. Първи на сцената се представиха децата от Клуб по спортни танци “Импулс” под ръководството на Мая Кондарева-Енчева със своето танцово шоу “Детски танцуващи сърца. Партнираха им и възпитаници на музикалната школа “Звънче”.
Звездата на 13 юли бе певицата Поли Генова, която напълно скъси дистанцията с публиката и накара зрителите да съпреживеят нейната музика. Много диалогична, естествена, позитивна - така хората на площада оцениха Поли Генова. Наред със задължителните снимки и автографи имаше и много пеещи сърца.

14 юли: Джаз от Турция, фоклор от Македония и България
Свой щрих към палитрата на Празниците на културата прибави джаз квартет от Турция, който изнесе концерт във велинградската Художествена галерия. Джаз квартетът е съставен от преподаватели в Консерваторията към Тракийския университет в Одрин.
Вечерта в събота програма на сцената на Празниците на културата бе изцяло посветена на фолклора. Тя започна с концерт на фолклорен ансамбъл от Охрид, Македония, който гостува на велинградското НЧ “Васил левски-1904”. След македонските ритми сцената завладяха домакините от Представителен детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”, водени от Бойка Гончева, Мая Ангелова и Иван Иванов. Ансамбъл “Чинарите” продължи фолклорната програма, която вдигна публиката на крака.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 81.39 %
PM 2.5 µg/m3 22.44
PM 10 µg/m3 32.88

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica