Велинград - online - Право на отговор: „Заедно да вървим напред“ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Право на отговор: „Заедно да вървим напред“
Публикувано 2018-07-10 09:40:40 от Темпо

С този призив приключва пресконференцията на бившето настоятелство на НЧ „Отец Паисий – 1893“, проведена на 28 юни 2018 и отразена в брой 27, 3-9 юли 2018 г. във в. „Темпо“, Велинград. За съжаление обаче, въпреки че пресконференцията завършва с надежда и послание „Заедно да вървим напред“, на самата пресконференция са изнесени факти и обстоятелства, които не отговарят на обективната действителност.
Чувстваме се длъжни, не да влизаме в спор с бившето настоятелство, а длъжни пред всички членове на читалището, подписали подписката за свикване на общото събрание, проведено на 29 май 2018 г., получили покани и взели активно участие в самото събрание. Длъжни пред всички, които в 125-годишната история на читалището са дали своя принос за утвърждаването му като културна институция, длъжни пред цялата велинградска общественост ДА ОТГОВОРИМ, за да стане ясно, че новото настоятелство има не само намерението, но и волята всичките му действия занапред да бъдат законни, прозрачни и публично оповестени.
Бившето настоятелство е изразило мнение, че проведеното общо събрание на 29.05.2018 г. е нелегитимно, тъй като е свикано от една трета от редовните членове. Според тях, за да бъде свикано по този ред би трябвало да има отказ от свикване от страна на настоятелството. Това, според нас, не кореспондира със Закона за народните читалища, Устава на НЧ „Отец Паисий-1893“ и съдебната практика, поради следните съображения.
Редовният мандат на Настоятелството, Председателя и Проверителната комисия бе изтекъл на дата 12.06.2016 г. Поради това, че Законът не предвижда вариант за продължаването му - и в Закона за народните читалища, и в Устава на читалището е записано, че същите се избират за срок ДО 3-три години (избрани са на дата 12.06.2013 г.), и поради установената съдебна практика, те не могат да вземат легитимни решения и да представляват Читалището. Единствено и само това наложи свикването на общо събрание да стане чрез подписка.
В тази връзка е и становището от адвокат Минко Стефанов, заместник-председател на Съюза на народните читалища, което становище не само е било представено на заседанието на бившето настоятелство на 8-ми май, но и е било изчетено на глас лично от г-н Тодор Енев (бивш член на настоятелството и служител в Община Велинград). Ето защо считаме, че бившето настоятелство е наясно с обстоятелството, че не съществува правна възможност за свикване на общо събрание по никакъв друг начин, освен по начина, по който бе свикано. На отразената във в. „Темпо“ пресконференция г-н Тодор Енев реферира към няколко заседания на читалищното настоятелство през месец май, на които според него протоколчик е била г-жа Силвена Байракова. Тази теза е недействителна, поради факта че г-жа Байракова е била само на едно единствено заседание, проведено на 8-ми май 2018 г. На това заседание бившите членове на настоятелството, дали цитираната във вестника пресконференция, Н. Ролева, В. Аврамов, Т. Шейнов, Т. Енев, са присъствали, не са възразили по т. 1 от дневния ред на становището на адв. Минко Стефанов, че няма друга правна възможност за свикване на общо събрание, не са възразили и за датата, часа и мястото за провеждане на общо събрание, дори напротив - подписали са протокол.
Поради тези причини считаме тяхното поведение на пресконференцията за недопустимо, тъй като твърдят, че проведеното общо събрание е нелегитимно, а се оказва, че още на 8-ми май са присъствали на заседание като членове на настоятелството с изтекъл мандат, уведомени са за правната възможност за свикване, уведомени са за датата. Твърдят, че в такъв кратък срок не може да бъде изготвен „финансов отчет за последните 6 години“. Интересно тогава защо в Търговския регистър към Агенция по вписванията е представен на 27 юни 2018 г. годишен финансов отчет с дата на съставяне 28.03.2018 г., изготвен от счетоводството на читалището. Под името на лицето, съставило отчета, като ръководител фигурира тогавашният председател, макар и извън мандат, Цветан Котев, вече покоен. Разглеждайки тези обективни факти, може да се твърди, че бившите настоятели влизат в противоречие със самите себе си. Друг е въпросът защо смятат, че е трудно да се състави финансов отчет за „6 години“, след като съгласно Закона за народните читалища годишен такъв се представя на общо събрание до края на месец март всяка календарна година.
Относно коментираните на пресконференцията приходи и разходи на читалищните формации е нужно да се подчертае, че читалищната институция не е търговско сдружение, поради което е абсолютно неадекватно ефектът от която и да е културна дейност да се измерва във финансови стойности.
Г-н Тодор Шейнов (бивш член на настоятелството и самодеец) е бил категоричен, че в случая с театралния колектив новоизбраният председател работи срещу НЧ „Отец Пaисий-1893“. Няма как да се съгласим и с това твърдение, тъй като г-жа Силвена Байракова направи всичко по силите си пиесата на Христо Бойчев „Нашествие“ да бъде изиграна съгласно изискванията на Закона за авторското право. В тази връзка е била проведена конферентна връзка по телефон между Агенцията, притежаваща авторските права за пиесата, на която заедно с г-жа Байракова са присъствали г-н Иван Стоянов – секретар, г-н Христо Стойчев – режисьор, г-н Павел Гайдев и г-жа Росица Паунова – самодейци от театралния състав, г-жа Елена Баева – журналист, г-н Александър Добрев – озвучител към читалището. За съжаление тази среща не е завършила с положителен резултат. Причината за това обаче не може да бъде вменена на г-жа Силвена Байракова. Напротив, след като не бе постигнато споразумение с Агенцията, настоятелството и новоизбраният председател направиха всичко възможно, за да снемат отговорността от правонарушение на самото читалище.
Ние, новоизбраното настоятелство и председател, заявяваме, че не желаем да влизаме в лични нападки с бившето ръководство, а целим единствено 125-годишната история на НЧ „Отец Паисий-1893“ да продължи напред. В тази връзка новото настоятелство започва подготовка по подобаващото отбелязване на 125-годишнината с ясен план и отговорности. Ние заставаме с категорична убеденост и непоколебимост, че читалището заслужава добре промислено управление, което искаме и можем да осигурим.
Александър Кочев, Ангел Манолов, Жасмина Гладийска, Люба Сергева, Милияна Шулева, Николай Делиев, Пламен Мавров, Силвена Байракова, Сталинка Пещерска

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 76.05 %
PM 2.5 µg/m3 21.32
PM 10 µg/m3 27.00

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води