Велинград - online - Старото настоятелство свиква ново общо събрание на НЧ “Отец Паисий-1893” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Старото настоятелство свиква ново общо събрание на НЧ “Отец Паисий-1893”
Публикувано 2018-07-03 10:03:45 от Темпо

Невена Ролева, Васил Аврамов, Тодор Енев, Михаил Михайлов, Тодор Шейнов - петима от седемте членове на настоятелството на Народно читалище “Отец Паисий-1893”, избрани през 2013 г., дадоха пресконференция на 28 юни 2018 г. Участваха още дългогодишният секретар на читалището Иван Стоянов и заместник-кметът Атанас Палигоров в качеството си на редовен член на читалището и негов счетоводител до 2015 г. “Живи сме! Нека се чуе и нашето мнение.”, обявиха участниците в пресконференцията.

Поводът е ясен - кризата в 125-годишната институция, която настъпи след смъртта на председателя Цветан Котев и продължава и след проведеното на 29 май общо събрание, свикано не от настоятелството, а от 1/3 от редовните членове. Избраното тогава ново настоятелство с председател Силвена Байракова обаче все още не е вписано от Агенцията по вписванията, а старото настоятелство е подало възражение. Другата тежка тема е свързана с представянето на пиеса “Адаптация” на 19 юни, където проблемът с авторските права стигна до прокуратурата и полицията, а скоро сигурно ще отиде и в съда (позицията на автора Христо Бойчев публикуваме отделно).
Позицията на старото (използваме “старо” и “ново” за яснота) читалищно настоятелство (ЧН) е, че събранието от 29 май е нелегитимно. Аргументите: общото събрание може да бъде свикано от 1/3 от редовните членове, но само ако читалищното настоятелство е отказало да го направи. А такъв отказ не само, че не е имало, а точно обратното. Архитект Тодор Енев разказа подробно за няколкото заседания на ЧН през месец май, на които протоколчик е била Силвена Байракова. Първата сбирка е била на 8 май, когато е взето решение, че след дългото време, в което не правено общо събрание, има спешна нужда от неговото провеждане, за да заработи читалището в нормален режим. Настоятелите взимат решение за дата на събранието 29 май 2018 г. “Но допуснахме грешка, защото не бяхме питали Проверителната комисия дали в този кратък срок ще бъде готов финансовият отчет за последните 6 години”, разказа арх. Енев. След като става ясно, че изготвянето на финансовия доклад до 29 май е невъзможно, на 18 май ЧН се събира отново и с протокол, подписан от всичките 7 членове, се насрочва нова дата за общо събрание - 25 юни 2018 г.
Важен факт, който бе подчертан от всички участници в пресконференцията, е, че още на първото заседание през май седемте членове на настоятелството са заявили, че си правят отвод и няма да се кандидатират за нов мандат. Всички си дадохме отвод, защото искахме да дойдат млади хора, каза Тодор Енев. Невена Ролева допълни, че лично тя е издигнала кандидатурата на Силвена Байракова за председател на читалището и е била готова да я предложи на събранието. За разлика от постигнатия консенсус по тези два въпроса, не се е стигнало до консенсус за датата на общото събрание. Старото ЧН отправи обвинения към Силвена Байракова, че след решението от 18 май е излязла в болнични, взела е протоколната книга, не е обявила новата дата за общо събрание и така се е стигнало до провеждането му на 29 май.
На въпрос от “Темпо” защо не участваха в събранието на 29 май и не беше ли по-добре всички спорове и проблеми да бъдат разрешени с разговор в залата на читалището, отговорът бе единодушен, че сградата на НЧ “Отец Паисий-1893” не заслужава такъм цирк.
Единодушна е и оценката за проведеното събрание. “Избърза се с общо събрание без финансов отчет, без бюджет, с избор на един от един. Няма коректност в публичността.”, подчерта Тодор Енев. “Докато старото ЧН не е освободено от отговорност от общо събрание, то е легитимно.”, категоричен бе секретарят Иван Стоянов.
Членовете на старото ЧН поеха своята вина, че през последните години не са провеждани регулярно събрания, каквото е изискването на закона, но: “Има и човешки, морални закони. Проявихме мълчаливо уважение към човек в болест”. Въпреки това през всички тези години читалището е работило, читалищните колективи са творили и са се развивали, към момента читалището няма задължения за заплати, осигуровки, текущи разходи. Всяка година, благодарение на ръководството, бюджетът на читалището е надхвърлял 100 000 лева при субсидия от 80 000 лева. “Нещата са в цифрите”, подчерта Т. Енев и затова е толкова важно да бъде направен финансов отчет и фактите да станат публични, пред цялата общественост. А цифрите показват, че школата по пиано носи на читалището по-големи приходи от духовия оркестър, за който пък отива почти половината бюджет на читалището, посочи Атанас Палигоров.
Имаме моралната отговорност към гражданите за прозрачност и затова искаме да осигурим приемственост и да предадем щафетата на общо събрание, при спазване на законността, заяви Васил Аврамов. Тази законност трябва да бъде изразена на първо място във финансов отчет. От името на старото ЧН той каза още: “Подаваме ръка към новото ЧН заедно да направим общо събрание. Да излезем от юридическите хватки, да влезем в залата и да си кажем всичко. Не е важно кой ще развее байряка, а да има състезание с програми за развитие на читалището. Вече ги няма доайените, на които казвахме “тримата тенори” - Димитър Мечев, Иван Тричков и Цветан Котев. Няма лидери и затова ни боли. Можеш да назначиш чиновник, но не можеш да назначиш лидер.” “Винаги досега на председателското място в НЧ “Отец Паисий-1893” са били хора, направили нещо за читалището, за да ги изберат”, допълни Иван Стоянов. А Тодор Шейнов бе категоричен, че в случая с театралния колектив, новоизбраният председател Силвена Байракова работи срещу НЧ “Отец Паисий-1893”.
Последното заседание на старото ЧН е взело няколко решения. Потвърждава възражението срещу проведеното на 29 май общо събрание във връзка с отказа на Агенцията по вписвания. Приема финансов отчет (представен в Агенцията по вписвания) и възлага на Проверителната комисия неговата проверка, като резултатите бъдат оповестени пред Общото събрание. Третото решение е за свикване на ново общо събрание на 17 септември 2018 г., като секретарят на читалището да създаде организация за законосъобразното му провеждане.
Пресконференцията завърши с призив на старото ЧН да спрат лавината от проблеми в НЧ “Отец Паисий-1893” и читалищните членове заедно да вървят напред. Изразена бе надеждата, че провеждането на общо събрание на 17 септември ще осигури нужната приемственост и че няма да бъде уреден мач, а истинско състезание на програми и лидери.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.25 %
PM 2.5 µg/m3 21.74
PM 10 µg/m3 27.23

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай