Велинград - online - ГЕРБ, ДПС и НС отмениха решението за паметна плоча на ген. Семерджиев 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

ГЕРБ, ДПС и НС отмениха решението за паметна плоча на ген. Семерджиев
Публикувано 2018-07-03 09:53:18 от Темпо

Юнската сесия на Общински съвет - Велинград започна с декларация от БСП. Общинският председател на БСП и съветник Георги Янчев заяви, че по повод единодушно гласуваното от съветниците на 31 май 2018 г. решение за поставяне на паметна плоча на мястото на родната къща на ген. Атанас Семерджиев, в общественото пространство са се появили негативни и недомислени коментари на хора, които нямат нищо общо с Велинград. “Няма велинградчанин, който да е направил повече за Велинград и общината от ген. Семерджиев”, каза Г. Янчев и изброи изградените с негова помощ строителни обекти, цехове по селата и направените дарения. Решението от 31 май включва и поставяне на снимка на разрушения паметник на младия партизанин Иван Бандаков. Нека да почетем паметта им с потвърждаване на това решение, призова Георги Янчев.

Областният управител върна решението като незаконосъобразно, тъй като поставянето на паметни плочи трябва да бъде уредено чрез съответна наредба, а нашата община няма такава.
Предвидимо дебатите в залата тръгнаха по посока на процедурата. Екатерина Каферинова от Народен съюз заяви, че на 31 май не е присъствала при гласуването и няма да подкрепи потвърждаване на решението. Според нея личността на ген. Семерджиев е почетена по достойнство с обяваването му за почетен гражданин на Велинград, за което и тя е гласувала през 2004 г. Но паметната плоча е нещо различно, защото е “място, където всички трябва да се поклонят”, а в обществото има и отрицателни мнения, каза най-дългогодишната съветничка.
Отрицателните мнения са на хора, които не са стъпвали във Велинград, опонира Георги Янчев. Според него единодушно приетото на 31 май решение е законосъобразно, а изброените като мотиви от областния управител точки от ЗМСМА не касаят това решение. Ако потвърдим или изменим решението, областният управител ще го изпрати в съда, а заслужава ли името на ген. Семерджиев да бъде развявано в съда, каза Ек. Каферинова.
Преди да внасяте решения, прочетете историята и какво ген. Семерджиев е направил за селата и за Велинград, призова София Ключкова от името на над 300 граждани, участвали в подписка в подкрепа на решението за поставяне на паметна плоча.
Дори да имахме наредба, решението пак щеше да бъде върнато, защото е политическо, категоричен бе съветникът от БСП Никола Делиев. Той добави позицията в подкрепа на решението от бившите кметове на Велинград Филип Филипов и Михаил Алексиев. Никола Делиев припомни, че родната къща на ген. Семерджиев е била на мястото на днешната общинска сграда и той е дарил земята, без да търси обезщетение. Съветникът направи паралел с паметната плоча на Димитър Мечев пред читалището в Лъджене и попита защо се прави разлика между един и друг почетен гражданин на Велинград и тогава областният управител не е казал, че плочата не може да бъде поставена без наредба.
От името на “Заедно за Велинград” Радослав Димов попита защо след като веднъж всички са подкрепили решението, сега трябва да го отменят и защо след като Каферинова е гласувала ген. Семерджиев да стане почетен граждани, сега е против паметната плоча. Съветниците от “Заедно за Велинград” ще потвърдим решението, каза Р. Димов.
Сашка Целева от ГЕРБ заяви, че съветниците говорят за различни неща: излишно е да коментират кой е ген. Семерджиев, въпросът е, че гласуваното решение е незаконосъобразно. Тя прикани колегите да подготвят законово издържано решение и то отново да бъде гласувано.
Председателят Бельо Мандраджиев обяви прекратяване на дебатите, като не даде думата на уважавания драгиновец Милен Налбантов. Пълно мълчание по темата запазиха съветниците от ДПС, след като дни по-рано в нарочна декларация областното ръководство на партията се разграничи от тяхното гласуване в подкрепа на поставянето на паметната плоча на ген. Семерджиев.
Първо бе гласувано потвърждаване на решението от 31 май, но това бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и НС. В знак на протест съветниците от БСП и “Заедно за Велинград” напуснаха залата и не се върнаха до края на сесията. Заседанието продължи с гласуване за отмяна на решението, която бе подкрепена от15 съветници от ГЕРБ, ДПС и Народен съюз, а против и въздържал се гласуваха съветници от “Бъдеще за община Велинград”, “Патриоти” и СДП.
Ден след сесията София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” разпространи декларация, в която се казва: “Ние, жителите на Велинград, подписали се в подписка за поставяне на паметни плочи на генерал Атанас Семерджиев и най-малкия партизанин Иван Бандаков, изразяваме възмущението си от отношението и решението на Общински съвет - Велинград, взето против желанието на хората. Общинските съветници трябва да разберат, че през мандата работят за хората, а не за партиите! Плочи ще има за празниците на Велинград! Заявяваме Ние гражданите!”
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.80 %
PM 2.5 µg/m3 29.22
PM 10 µg/m3 54.21

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води