Велинград - online - Кметът отчете половината от мандата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Кметът отчете половината от мандата
Публикувано 2017-11-28 09:47:46 от Темпо

Костадин Коев положи клетва като кмет на Община Велинград на 12 ноември 2015 г., а на 22 ноември 2017 г. представи своя отчет за свършеното през първата половина от 4-годишния мандат. В пресконференцията участваха и тримата му заместници Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов.

ОБЕЩАНО - ИЗПЪЛНЕНО
Като първо изпълнено обещание г-н Коев посочи промяната на отношенията между кметската институция и гражданите и заяви, че винаги е достъпен и готов да изслуша проблемите на жителите на общината и да търси решения. На второ място сред изпълнените предизборни общания постави прозрачността на управление. Като пример посочи, че при предишното управление в продължение на години договорът между общината и “Еко Титан” е бил недостъпен, докато сега всички договори са обществено достояние.
Кметът призна, че в началото е имало “новобрански” период, но екипът вече е сработен, всеки от зам.-кметовете си тежи на мястото и са постигнали синхрон. Даде оценка “много добър” на работата на Общинска администрация, но с напомнянето, че отделни служители имат персонални забележки за негативно отношение към гражданите и при следващо провинение може вече да не са част от ОА.
Като част от новия стил на управление бе посочена конструктивната работа с всички политически сили в Общинския съвет, защото общата кауза е Велинград.
И тъй като хората искат нещо видимо, кметът К. Коев посочи конкретни цифри за спечелените от общината проекти. Около 15.4 милиона лева са осигурени от оперативните програми, 2.383 милиона от ПУДООС, 6.2 милиона с постановления на Министерския съвет, което прави общо 25 милиона лева. Ако към тях бъдат прибавени и проектите, които в момента са в процедура на оценка, сумата ще достигне 40 милиона лева. Г-н Коев специално благодари на правителството за подкрепата към Община Велинград през изминалите 2 години.
ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 2018 г. НАВСЯКЪДЕ ЩЕ ИМА СТРОИТЕЛСТВО
Зам.-кметът Светла Томова изрази очакване всички тези средства да бъдат усвоени през следващите 2 години и подчерта, че през пролетта на 2018 г. навсякъде във Велинград и общината ще има строителство. Тя отчете като успех факта, че в скоро време Анезица ще има регулационен план и одобрени проекти за вода и канализация, каквито живеещите там чакат от десетилетия. Квартал “Махалата” в Драгиново също ще има попълнен кадастър и хората ще могат да получат чаканата адресна регистрация. Текат процедурите за озаконяване на имотите във вилната зона Кара тепе, както и за преотреждането на терените за новия околовръстен път на Велинград. Работи се подземния кадастър на Велинград и до 3 месеца се очаква да бъде готов. Г-жа Томова посочи и улиците, които общината е ремонирала и асфалтирала, като подчерта, че в случаите на нередности като асфалтирането на ул. “Гоце Делчев”, те ще бъдат отстранявани за сметка на фирмата-изпълнител. Тя благодари на гражданите, които подават сигнали, за да може ОА да реагира своевременно.
ПЛАЩАМЕ ЛИХВИ ЗА “ВЪЗДУХ”
По време на изборите през 2015 г. обещахме строга финансова дисциплина и този ангажимент е е изпълнен от първия момент, каза зам.-кметът по финансовите въпроси Атанас Палигоров. Той илюстрира с цифри финансовото пропадане на общината в предишния мандат: през 2009 г. задълженията са били 3.4 милиона лева, а през 2015 г. те нарастват до 21.4 милиона лева. През последните 3 години приходите в общинската хазна почти не са се увеличили с изключение на лекото увеличение на данъка за МПС и туристическия данък, но въпреки това общината функционира и успява да заделя средства за всички важни сектори. Като най-голям проблем Ат. Палигоров посочи плащането на лихви по съдебните дела, основно с “Еко Титан” и “Евинис”, защото това е плащане не за инвестиции, а за “въздух”. Изплатената до момента сума е 4 066 000 лева. Община Велинград е една от малкото (само 6 от общо 36), които представиха добра оздравителна програма в Министерството на финансите и получиха пари по оздравителния план, с които бяха разплатени просрочени фактури на доставчици и натрупани отчисления към РИОСВ. Не сме утежнили данъчното бреме, но сряхме пропадането и успяхме да намалим задълженията, които сега са 16 696 000 лева, каза зам.-кметът.
135 ДЕЦА ВЪРНАТИ В УЧИЛИЩЕ
Сектор “Образование” е приоритет както за държавната, така и за общинската политика, каза отговарящият за ресора зам.-кмет Исмаил Моллов. Той отчете получените средства за строеж на нови детски градини в Драгиново и Пашово и за ново училище в Бирково. Към трите училищни автобуси за Абланица, Бирково и Пашово се очаква и нов 42-местен за Света Петка. По ПУДООС ще има средства за спортни площадки в детските градини “Радост” и “Слънчице” във Велинград и в училищата в Драгиново и Света Петка. Като много успешна бе оценена работата на екипите, които в началото на тази учебна година започнаха работа с издирване и връщане в учебните заведения на отпаднали и незаписани деца. Общият брой на записаните след обходите деца е 135. Разкрита е нова група в ДГ “Еделвайс”, а базата за първокласниците в Чепино се е оказала недостатъчна.
БОЛНИЯТ СЕКТОР “ВОДИ”
Според кмета К. Коев болният сектор в общината е “Води”, където предишното управление е пропуснало възможностите за финансиране на водния цикъл. С осигурените средства за новия водоем “Нежовица” ще се реши проблема с недостига на вода за високите части на кв. Каменица, а като алтернативен водоизточник общината обмисля използването на водопровод Клептуза, който е с постоянен целогодишен дебит. Извор Легоринец остава спрян от Регионалната здравна инспекция. Последните проби от сурова вода са показали минимално завишение на съдържанието на уран. Според специалисти вариантът е вода от Легоринец да се смесва с вода от Пречиствателната станция, за да бъде в норма и да не застрашава здравето на потребителите. Това лято в подмяна на водопроводи са вложени около 230 000 лева, а догодина се планира да бъдат обхванати улиците с чести аварии “Борислав”, “Цар Асен” и “Кисловодск”.
Кметът сподели и плановете във връзка с един от големите проблеми на Велинград - липсата на пречиствателна станция за отпадни води, която е задължително изискване според европейските директиви. Пречиствателната станция ще трябва да бъде изградена на два етапа, като нужната сума е около 27 милиона лева. Осигуряването на финансиране е изключително важна задача пред ръководството на общината през следващите 2 години от мандата.
ОБЩИНАТА ЩЕ ИСКА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КОНЦЕСИЯТА ЗА ВОЛФРАМ
В отговор на журналистически въпрос кметът Коев заяви, че общината ще поиска от Министерството на енергетиката не преразглеждане, а прекратяване на концесията за добив на волфрам от находище “Грънчарица-Център”. През изминалите 2 г. общинското ръководство свърши много работа и получи подкрепа на най-високо държавно ниво. Сега най-важен е резултатът на делото на 12 декември, по което концесионерът “Ресурс-1” обжалва учредената санитарно-охранителна зона в зоната на концесията. От изхода на съдебния спор в голяма степен зависи и решението на казуса с мината, който е от голяма важност за бъдещето на Велинград.
ДОГОВОРЕНА Е ЦЕНА ЗА КУЛТУРНИЯ ДОМ
1 100 000 лева без ДДС е сумата, която общината е договорила със собственика на Културния дом. На тази цена общината може отново да си откупи земята и сграда и след това да търсим финансиране по проекти, съобщи Костадин Коев. За момента обаче не е ясно откъде могат да се намерят исканите пари.
На Клептуза ще бъдат взети мерки срещу незаконното строителство, обеща за пореден път кметът.
Общината ще продължи битката за сградата на бившия Диетичен стол в кв. Каменица, която е собственост на Министерството на здравеопазването чрез “СБР-НК” АД. Идеята на общината е сградата да се ползва като социална и образователна инфраструктура.
Кметът акцентира, че иска по време на неговото управление да бъдат открити нови детски градини и да се разшири геотермалното отопление на обществени сгради, за което се разработват проекти. Има идея за преместване на ДГ “Фантазия” в сградата на преучилищната градина към СУ “Св.св. Кирил и Методий” на ул. “Ал. Стамболийски”, която да бъде разширена след ликвидиране на съсобственост. За ДГ “Детски рай” и Дневния център за деца с увреждания “Надежда” е внесен проект в нациоанлния доверетилен екофонд за ремонт на покрива, дограмата и външна изолация. Търси се финасиране и за спортния комплекс по пътя за Драгиново, за който общината вече е осигурила терен, вода и път.
ИМА ЛИ ОПОЗИЦИЯ И НУЖНА ЛИ Е ТЯ?
На въпрос на “Темпо” дали настоящето управление на общината има опозиция и чувстват ли нужда от коректив и различни мнения, кметът Костадин Коев отговори, че с Общинския съвет е променил модела на работа. Всеки въпрос се слага на масата, дискутира се и по пътя на диалога се постигат желаните резултати. Това не става на всяка цена, имало е и решения, които е изтеглял поради липса на съгласие. Г-н Коев призова на прага на 70-годишнината на Велинград да се обединим, за да посрещнем двата юбилея през 2018 г.
Средата на мандата си превали и Общински съвет - Велинград. Но за разлика от изпълнителната власт, местният парламент вече 2 години не е дал нито една пресконференция...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 79.43 %
PM 2.5 µg/m3 34.69
PM 10 µg/m3 36.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води