Велинград - online - Ученици с хуманна мисия в Италия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Ученици с хуманна мисия в Италия
Публикувано 2017-05-30 08:49:59 от Темпо

Една от най-наболелите и горещи теми през последните месеци е темата за бежанците. Наричани са „терористи”, „напаст”, „агресори”. Говорейки за тях, без да се замисляме, боравим неусетно с езика на омразата. Някак забравяме, че и те са живи хора, които се борят за свободен и достоен живот. Но най-вече се борят за тях - за своите деца, за тези най-уязвими и невинни същества, които се нуждаят от протегната ръка.

Затова и ученици, и учители от СУ „Св.св. Кирил и Методий” се впуснахме пламенно в поредния спечелен от г-жа Рила Попова проект по програма „Еразъм+”, озаглавен „Open your arms for who need them” („Отвори ръцете си за тези, които имат нужда от тях”), в чийто център е поставена съдбата на детето бежанец.
Имайки предвид, че живеем в град, в който този проблем не е актуален поради липсата на бежанци, съзнаваме, че сме ограничени откъм механизми за оказване на помощ на тези малки жертви на обстоятелствата. Затова единственото, което можем да направим, е да разкажем за тях.
Това беше и целта на третата мобилност по проекта. Наши домакини бяха партньорите ни от Италия. Прекарахме една незабравима седмица в гр.Ортона, където съвместно с другите участници (италианци, турци и румънци) дадохме своя принос за разгласяване на този проблем. Учениците представиха свои презентации по въпроси, свързани с миграцията, за причините за нея, за бежанците и, разбира се, за тъжните личица на техните деца.
Мисията за даване на гласност на този проблем можем да отчетем като успешна, тъй като имахме възможност да я популяризираме и в Рим. Там учениците раздаваха листовки с лозунги и рисунки, пресъздаващи тъжната и несправедлива истина за съдбата на бежанците. Тези диплянки бяха собственоръчно изработени от деца от съответните училища, участници в проекта.
Наред с работата изживяхме и много весели и запомнящи се моменти. За това какво „Еразъм+” дава на учениците, говорят думите на децата, преживели вълнуващото приключение.
Василена Белева: „Имах късмета да отпътувам към слънчева и красива Италия, придружена от прекрасните ми учителки и малка част от моите съученици. Освен че бяхме посрещнати подобаващо от домакините, успяхме с нашата любознателност и артистизъм да им подарим незабравими емоции, като им изтанцувахме традиционен италиански танц. Така със сигурност успяхме да докоснем сърцата им. Представихме своите презентациите по проекта. Успяхме да създадем трайни приятелства и да упражним уменията си по английски език. Тези положителни емоции ще останат завинаги в сърцето ми. Всичко това не е приказка! Искам да изкажа благодарности към учителите, които са главните виновници за тези прекрасни мигове.”
Михаил Мишев: „Проектите по програма „Еразъм+” са уникален шанс за много хора да опознаят нови култури и да създадат нови приятелства, които могат да останат за цял живот. За мен това стана реалност по време на посещението ни в морското градче Ортона, Италия. Пътуването беше изпълнено с много нови емоции за мен - за първи път летях със самолет, за първи път опитах истинска италианска храна, за първи път посетих Италия. Това беше едно незабравимо преживяване, което никой не искаше да свършва.”
Кристина Попова: „В Италия имахме различни занимания всеки ден – плавахме с лодка, посещавахме градчета в околността на Ортона, а в единия от дните изнесохме концерт в училищната зала. Но най-впечатлена останах от Рим. Прекарахме един ден там и успяхме да видим част от забележителностите му. Да участваш в проект на „Еразъм+” е възможност, която не бива да се изпуска. По този начин можеш да се докоснеш до бита и културата на даден народ и да видиш какъв е животът в дадена страна.”
Елена Кузманова: „Пътуването до Италия бе едно от най-вълнуващите и запомнящите се преживявания в моя живот. Преди пътуването не знаех нищо за различните култури и традиции и за това как живеят хората в другите страни. Открих нови неща за себе си. Но най-важното е, че създадох приятелства, които се надявам да продължат още дълго време, и спомени, които винаги ще останат запечатани в съзнанието ми.”
Борис Даскалов: „Проектът е една страхотна възможност за нови запознанства. Всичко беше съвършено. Организацията, пътешествията и заниманията, които ни бяха подготвили, бяха страхотни. Много ще се радвам, ако и други деца имат възможността да изпитат това, което изживях аз.”
Работата по проекта продължава. Домакин на следващата мобилност ще бъде нашето училище. През м. октомври СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще очаква с нетърпение своите партньори от Туция, Италия и Румъния.
СУ “Св. св. Кирил и Методий”

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай