Велинград - online - РЗИ разгоря скандал с урана, “ВКТВ” отрича забавяне на информацията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

РЗИ разгоря скандал с урана, “ВКТВ” отрича забавяне на информацията
Публикувано 2017-05-02 10:30:43 от Темпо

Очаква се тази седмица да излязат резултатите от лабораторния анализ на пробите от водата на територията на община Велинград, които бяха взети на 21 април 2017 г. Пробите се изследват в лабораторията на Националния център по радиобиология и радиационна защита, за да се види дали има завишени стойности на естествен уран. Докато вървят изследванията, Велинград получава вода само от Пречиствателната станция, като са изключени водоизточниците Клептуза и Легоринец, в които предишни проби показаха отклонения от нормата. В селата Света Петка, Юндола, Пашово, Грашево и Мечо корито ежедневно се доставя минерална вода за пиене и готвене.

В същото време, докато чакаме лабораторните резултати, поредица от събития отново предизвика вълнения сред велинградчани и жителите на общината. Ето кратка хронология:
25 април, вторник:
СРЕЩА В ОБЛАСТНАТА УПРАВА
Областният управител Златко Митрев свика работна среща във връзка с констатираните завишени стойности на естествен уран в питейната вода от водоизточници на територията на Община Велинград и наложените ограничения на водоползването. На срещата в Пазарджик присъстваха кметове и представители на общини, управители на ВиК дружества, ръководителите на РЗИ, РИОСВ, МВР и Окръжна прокуратура Пазарджик. Представени са анализи от мониторингови изследвания на питейната вода по радиологични показатели от всички ВиК оператори, като отчетените стойности са в допустимите норми. Областният управител е призовал за стриктен контрол, а от РЗИ - Пазарджик са обявили, че проверките продължават, информира пресцентърът на Областната управа.
На срещата, както се вижда и от снимката, присъстват директорът на РЗИ - Пазарджик д-р Фани Петрова, началникът на отдел “Държавен здравен контрол” д-р Румен Атанасов, кметът на Община Велинград Костадин Коев и врид управителят на “ВКТВ” Йордан Нанов. Нито д-р Петрова, нито друг представител на Регионалната здравна инспекция съобщават данните, с които на следващия ден ще взривят общественото мнение.
26 април, сряда:
РЗИ: ИНФОРМАЦИЯТА ЗА УРАНА Е ЗАБАВЕНА С 4 МЕСЕЦА
Сутринта на 26 април РЗИ - Пазарджик даде пресконференция, на която обявяви, че инспекцията е била уведомена за данните за завишен уран във водата на Велинград със закъснение от 4 месеца. Според РЗИ протоколите от радиологичните изследвания с превишения над допустимите норми на естествен уран са получени в инспекцията на 19 април 2017 г., но водоснабдителното дружество “ВКТВ” Велинград е разполагало с тях още в края на декември 2016 година. Това е причината РЗИ да предприеме наказателни мерки спрямо управителя на “ВКТВ” Йордан Нанов и да наложи 3 акта по Закона за водите, чиято обща стойност ще бъде около 15 000 лева.
Информацията от пресконференцията на РЗИ ще бъде обект на проверката, която вече извършва Районна прокуратура - Велинград. Наблюдаващ прокурор по случая е Асен Василев. Районният прокурор Елена Малинова съобщи за “Темпо”, че няма образувана втора проверка, каквито информации се появиха в някои сайтове. С оглед голямата обществена значимост на проблема прокуратурата ще оповести резултатите от проверката в най-кратките възможни срокове, но очаква и лабораторните резултати от водните проби.
ОБЩИНАТА И ВКТВ: НЯМА ЗАБАВЯНЕ
Часове по-късно в сградата на “ВКТВ” във Велинград извънредна пресконференция дадоха кметът Костадин Коев и врид управителят Йордан Нанов. За първи път, по заповед на кмета, пресконференцията беше протоколирана от общински служител.
Г-н Нанов бе категоричен, че няма никакво укриване и забавяне на данните от лабораторните изследвания. Той заяви, че на 7 декември 2016 г. са взети водни проби за изследване в Акредитираната изпитвателна лаборатория по радиоекология и радиоизотопни изследвания към Института по почвознание “Никола Пушкаров” в София. Резултатите са получени във “ВКТВ” Велинград с куриер на 30 март 2017 г. Защо идват с разлика от 3 месеца е въпрос, на който според Йордан Нанов, отговор ще даде разследването от страна на прокуратурата. След получаването на резултатите на 11 април 2017 г. те отиват в РЗИ - Пазарджик, за което управителят на “ВКТВ” твърди, че е документирано със съответните изходящи и входящи ноМера. Йордан Нанов обясни, че при предаването на резултатите е спазен срок, за да бъдат включени в европейски доклад с данни, подготвян от РЗИ. На 19 април от РЗИ са информирали ВКТВ, че има завишени стойности на естествен уран, а на 20 април са разпоредили мерките, които трябва да бъдат взети. Информацията стана публична на 21 април, когато РЗИ - Пазарджик разпространи прессъобщения за наличие на уран във водата на Велинград и петте населени места.
Кметът Костадин Коев за пореден път подчерта, че гражданите и гостите на Велинград могат да бъдат напълно спокойни, защото са взети всички необходими мерки. Питейната вода на Велинград е чиста, в селата всеки ден се кара бутилирана вода, увери кметът и изрази надежда, че след излизане на резултатите от повторните проби всичко ще си дойде на място.
Напомнено бе, че РЗИ извършва и собствен мониторинг за контрол на водите. По данни на РЗИ с протокол от 15 март 2017 г. пробите от водата в Света Петка са отрицателни. Няма как в края на 2016 г. да има замърсяване от уран, а през март 2017 г. да няма, заяви Йордан Нанов. Той изрази позиция, че по темата има замесване на “Ресурс 1” - фирмата концесионер на волфрамовото находище “Грънчарица”. Врид управителят на “ВКТВ” отказа да коментира актовете, наложени от РЗИ. Според него проверките на прокуратурата в най-скоро време ще изчистят петното върху Велинград.
27 април, четвъртък:
ДЕКЛАРАЦИЯ И ДИСКУСИЯ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ
Рано сутринта на 27 април пресцентърът на Община Велинград огласи декларация от името на кмета на Община Велинград Костадин Коев, председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, врид управителя на “ВКТВ” Йордан Нанов и председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Велинград - Западни Родопи Златко Златанов. Декларацията, чийто текст публикуваме отделно, е изпратена до Министерския съвет, Министерството на туризма, Прокуратурата, медиите и обществеността.
Проблемът с урана бе дискутиран и на сесията на Общинския съвет. Питане по горещата тема зададе председателят на групата “Бъдеще за община Велинград” Пламен Мавров. В отсъствието на кмета К. Коев отговор даде зам.-кметът Светла Томова, която каза, че има съмнения, че резултатите от пробите от декември 2016 г. не са правилни, защото през юни 2016 г. са давани проби и не е имало завишени стойности на уран. Ситуацията е овладяна, място за паника няма, до седмица очакваме по-реални резултати, каза г-жа Томова.
“Да спрем да го дъвчем тоя уран, защото е вредно за Велинград. Да не вдигаме медиен шум и да правим от нищо нещо”, призова съветникът Александър Гагов, според когото случващото е “част от нечия игра да се повлияе на туризма във Велинград”.
“Питането е правилно, защото вече има отказани резервации за юли и август. Това е нападение отнякъде.”, каза Александър Даскалов, според когото стратегията трябва да бъде чрез скрита реклама Велинград да възстанови имиджа си на туристическа дестинация.
“Има човешка грешка и трябва да намерим кой е виновен. Въпросът е при взимането на пробите, кой ги е взимал и дали наистина са от 4 места. Защо резултатите идват на 30 март 2017 г.? Защо има разлика до 11 април, когато “ВКТВ” ги внася в РЗИ, а после РЗИ ги обявява на 21 април?”, попита Никола Делиев. Той заяви, че не трябва да прощаваме с лека и трябва да се водят съдебни дела за нарушения имидж на Велинград.
Умишлена или неволна грешка допусна д-р Орце Орцев, а Георги Мяшков, който е сред кандидатите за управител на “ВКТВ”, поиска да се провери дали пробите са отишли в грешна лаборатория и дали са възможни икономически интереси.
В отговор врид управителят на “ВКТВ” Йордан Нанов каза, че през 2016 г. дружеството е платило 27 000 лева за мониторинг на водите, какъвто не е бил правен от 2009 г. Работили са с 3 лаборатории и няма данни за завишен уран. През 2016 г. на всяко тримесечие са изследвани по 20-24 водни проби. Лабораторията, в която е правено изследването през декември 2016 г., също е лицензирана. Прокурорската проверка ще покаже дали пробите са постъпили за изследване още същия ден. Пред Общинския съвет Й. Нанов отново заяви, че сме потърпевши от много сериозна кампания.
Засега темата е с отворен финал, който зависи на първо място от лабораторните резултати. Вместо да си играем на догатки и конспиративни теории, нека да проявим търпение и да изчакаме какво ще кажат науката и прокуратурата.
Елена Баева

До: Министерския съвет на Република България, Министерство на туризма, Окръжна прокуратура - Пазарджик, Обществеността и гостите на град Велинград, Средствата за масова информация
ДЕКЛАРАЦИЯ
Относно: постъпилата в публичното пространство информация за наличие на уран в питейната вода на град Велинград
По повод постъпилата в публичното пространство информация за наличие на уран в питейната вода на град Велинград и продължаващите изявления в тази връзка на д-р Фани Петрова - директор на РЗИ Пазарджик.
Ние, подписаните представители на общинската власт и ВиК оператора на Община Велинград, въз основа на цялата постъпила до момента информация за водоснабдяването на града ЗАЯВЯВАМЕ
НЕ СЪЩЕСТВУВА НИКАКВА ОПАСНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД!
КАТЕГОРИЧНО ТВЪРДИМ:
1. Изявленията на д-р Фани Петрова - директор на РЗИ Пазарджик представляват грубо изопачаване на фактите, с цел да прикрие собственото си бездействие и пасивността на представляваната от нея служба във връзка с обявяването на сроковете за резултатите от пробите на водата на територията на Община Велинград.
2. Твърденията на директора на РЗИ Пазарджик нанасят големи щети върху образа на Велинград като най-известната СПА дестинация в България и на Балканския полуостров. Категорично протестираме срещу опита да се прикрие чиновническа некомпетентност и небрежност при изпълнение на служебните си задължения.
3. Във водопроводната мрежа на град Велинград не постъпват никакви количества вода, в които да има открито замърсяване нито с уран нито с други вредни за здравето на населението вещества.
4. Състоянието и химичният състав на подаваната към водопроводната мрежа на община Велинград вода се следи ежедневно.
5. Ръководството на община Велинград и населението на общината от години водят борба за недопускане на добив на цветни метали в непосредствена близост до питейните водоизточници на града, поради опасност от непредвидими последствия за здравето на хората и природата на региона.
Призоваваме всички компетентни институции в Република България да упражнят правомощията си по закон и да не допуснат по-нататъшно замърсяване не само на водите на Велинград, като СПА столица на Балканите, но и водното богатство на цялата страна.
Д-р Костадин Коев, Кмет на община Велинград Бельо Мандраджиев, Председател на Общинския съвет на Община Велинград
Йордан Нанов, ВРИД управител на „ВКТВ” ЕООД
Златко Златанов, Председател на СХР Велинград-Западни Родопи

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води