Велинград - online - Общинската болница ще ремонтира частен рентген 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Общинската болница ще ремонтира частен рентген
Публикувано 2017-01-24 10:23:09 от Темпо

Общинската болница “МБАЛ-Велинград” ще трябва да закупи със собствени средства тръба за рентгеновия апарат, който е собственост на частното дружество “Вели Медикус”. Такова решение взе Общинският съвет на извънредна сесия на 16 януари 2017 г., след като управителят на болницата д-р Жеко Чешмеджиев обясни, че рентгенът не работи повече от месец и това създава сериозни затруднения за лекари и пациенти. Собственикът “Вели Медикус” не може да извърши ремонта, защото сметките му са запорирани от Националната агенция по приходите (НАП). В същото време към дата 30 април 2016 г. “МБАЛ-Велинград” по договор дължи на “Вели Медикус” 244 000 лева.

Читателите на “Темпо” познават историята и проблемите около договора за съвместна дейност, по силата на който общинската болница ползва срещу заплащане рентгенов апарат, закупен от “Вели Медикус”. Частното дружество с управител д-р В. Хърлев бе създадено от лекари, работещи в общинската болница, през 2009 г. Тогава те със собствени средства закупиха апаратура втора употреба и бе сключен договорът с “МБАЛ-Велинград” за 7-годишен срок. Защитниците на идеята определиха това като начин за спасяване на общинската болница, защото без нужната апаратура лечебното заведение щеше да загуби много клинични пътеки. Критиците го нарекоха начин за източване и скрита приватизация на “МБАЛ-Велинград”.
Каква е ситуацията в момента? Според председателя на Общински съвет - Велинград Бельо Мандраджиев договорът е изтекъл и съветниците трябва да гласуват решение, с което да го прекратят, за да не се източва общинската болница. Според съветника Никола Делиев това е спор, който се решава в съда. Според д-р Чешмеджиев общинската болница е изпратила предизвестие за прекратяване на договора, но “Вели Медикус” държат, че той не е приключил, защото “МБАЛ-Велинград” им дължи пари. Тъй като двете фирми не са постигнали споразумение, от 3 месеца спорът е в съда. Съветничката Сашка Целева съобщи, че на свиканата среща от “Вели Медикус” са поискали наведнъж дължимата сума от 244 000 лева и не са приели предложенията за погасителен план на вноски. Частното дружество е започнало съдебна процедура, като е наложена възбрана върху сградата на бившето общежитие пред общинската болница, където работи ДКЦ “Вели Медикус”. Според г-жа Целева прокуратурата трябва да провери как от “Вели Медикус” са внесли исканата от съда гаранция от 20 000 лева, при положение, че сметките им са запорирани от НАП. Рентгенът също е запориран от НАП, допълни д-р Чешмеджиев. Спорният договор ще бъде прекратен с приключването на съдебното дело, а кога ще стане това не се знае.
В хода на обсъждането се появиха различни идеи - д-р Орце Орцев предложи общинската болница да сключи договор с частната “Здраве” и да ползва техния рентген. Кметът Костадин Коев обърна внимание на съветниците, че през изминалите години са дадени около 1.2 милиона лева от общинската болница, а сега се спори за 12 000 лева. От групата “Бъдеще за община Велинград” попитаха колко години живот остават на рентгена, който е втора употреба и по каква законова процедура общинската болница ще закупи тръба за апарат, който не е нейна собственост.
В крайна сметка 19 общински съветници гласуваха “за” решението “МБАЛ-Велинград” да купи тръбата марка “Сименс”, нужна за ремонт на рентгена. Продавач ще е “Медиком 2000”, която дава 6 месеца пълна гаранция за рентгеновата тръба. По предложение на С. Целева д-р Чешмеджиев бе упълномощен да заведе съдебен иск към “Вели Медикус” за възстановяване на сумата от 12 200 лева. “Въздържал се” гласуваха четиримата съветници от “Бъдеще за община Велинград”. С мотив, че трябва да се защити особено важен обществен интерес, решението бе гласувано с точка за предварително изпълнение.
На финала Никола Делиев за опреден път постави въпроса какви мерки ще вземе общината във връзка с проблемите на общинската болница. Кметът Костадин Коев отговори, че вече са намерени 3-4 човека, които да бъдат включени в контролен съвет за МБАЛ. Според съветници е крайно време да бъде определен поне контрольор на дружеството - тема, която стои открита вече повече от година, обаче без резултат.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 83.83 %
PM 2.5 µg/m3 31.26
PM 10 µg/m3 33.77

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води