Велинград - online - Временният кмет свален за втори път 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Политика: Временният кмет свален за втори път
Публикувано 2004-11-30 09:23:19 от темпо

Временният кмет Стоян Дулев се записа в историята на община Велинград като първия градоначалник, свален два пъти от Общинския съвет. На 25 ноември 20 от общо 29 общински съветници гласуваха за прекратяване на неговите правомощия. Три месеца преди това 17 съветници взеха решение за свалянето му, но то бе спряно от областната управа и Пазарджишкият съд реши, че е незаконосъобразно, тъй като са нужни 2/3 или 20 гласа. За повторното отстраняване на г-н Дулев от кметския пост необходимите 20 гласа бяха събрани при тайно гласуване.
На 23 ноември седем общински съветници (Т. Пачалов, Н. Ключкова, А. Адем, Ал. Даскалов, Ст. Асенов, Ек. Каферинова, Ат. Водев) са внесли до председателя на Общинския съвет искане за прекратяване правомощията на временния кмет. Мотивите са системно неизпълнение на задълженията за повече от 3 месеца; не организира изпълнението на решенията на Общинския съвет и не се отчита пред него; не изпраща актовете в изисквания по закон 7-дневен срок; не организира дългосрочна програма за развитието на община Велинград. Преди г-н Кехайов да представи депозираното искане за оставка, съветникът Заварин Маров направи процедурно предложение телевизионните камери да заснемат само 3 минути в началото на сесията, след което да бъдат изключени.Г-н Маров се обоснова с Правилника, според който сесията се излъчва директно. Щом няма директно излъчване, при което манипулации не са възможни, трябва да се приеме практиката в другите общини и в парламента телевизиите да заснемат кадри в определено време. Предложението бе прието от съветниците с 25 гласа “за” и 4 въздържали се. С 18 гласа бе прието предложението на Н. Ключкова оставката на временния кмет да бъде гласувана тайно. Тома Пачалов предложи комисия за тайния вот с председател Венко Бозев и членове Б. Белухова, Ат. Хрисчева, Ст. Асенов и И. Мандраджи. Последният си направи отвод, тъй като от Зелената партия предложиха в комисията да участва като техен представител Д. Гаджев. От Ек. Каферинова постъпи предложение за Д. Касапски. При последвалото гласуване в комисията бе избран г-н Касапски. Това стана повод временният кмет Стоян Дулев да заяви, че поне от кумова срама е трябвало да включат съветник от Зелената партия. Против елиминирането на медиите и тайното гласуване се изказа и Д. Гаджев, последваха възражения, че никой не гони журналистите и че Правилникът регламентира таен вот. Дебатът по исканата оставка бе кратък. Г-жа Каферинова заяви, че съветниците не са против Стоян Дулев като личност, а против стила и метода на работа, който и на него му се налага и е причина нещата в общината да не вървят. Не може Общинският съвет да взима решения, а временният кмет да не ги изпълнява и за това да бъдат обвинявани съветниците.
Заварин Маров постави акцент върху факта, че временният кмет използва целия ресурс на общината, за да спечели Фидел Беев предстоящите кметски избори. Като доказателство той и Ал. Даскалов посочиха справка, от която е видно, че фирмата на Ф. Беев “Чепино автотранспорт” е получила парите за 6 от общо 7 обекта, финансирани от фонд “Стихийни бедствия”. Г-н Дулев пожела да уточни, че става въпрос общо за 63 000 лева, които “не са много пари”. На упреците на съветниците, че с отпуснатите от държавата средства по селата в общината г-н Беев си прави предизборна агитация, Стоян Дулев отговори, че никъде не пише от кого е направено. И допълни: “Спечелихме изборите и пак ще бием! Няма да стоим повече от 2-3 мандата, ще ни изтраете!”. Д-р Дафов му опонира, че е неприемливо за избори да се употребяват фрази като “бием”, защото това показва и тип управление. В последвалото тайно гласуване от 29 присъстващи съветници гласуваха 23. Тримата от БЗНС и трима от Зелената партия не отидоха до урната. Председателят на комисията В. Бозев отчете, че в урната е имало 22 действителни бюлетини и 1 празен плик. “За” сваляне на Стоян Дулев са гласували 20 съветници, “против” са били двама. За втори път съм благодарен, че ме отстранявате, но пилците се броят по три пъти, каза г-н Дулев. Той изрази съмнения по комисията и обяви, че решението подлежи на обжалване. Съветникът А. Кепчелюв поиска прегласуване, а Д. Гаджев настоя за явно гласуване, тъй като има съмнение в броя на гласовете. Ек. Каферинова заяви, че няма основания за искане на повторно гласуване и ако такова бъде проведено, тя няма да участва. Председателят Н. Кехайов реши, че няма да се възползва от правото си за разпореди повторно гласуване.
Тома Пачалов обясни защо е гласувал за отстраняването на г-н Дулев, показвайки заповед на временния кмет с един и същи номер и от една и съща дата, но с различно съдържание. Заповедта се отнася до организираното сметопочистване през 2005 г., но в единия вариант в нея е записано, че се свежда до знанието на общинската фирма “Стройком”. Този вариант е публикуван и в местен вестник. В първия работен ден след публикацията г-н Дулев е разбрал грешката си и в заповед със същия номер и дата на мястото на “Стройком” е записал “Беев и Беев” ООД. Държим да се спазва законността, подчерта Т. Пачалов и допълни, че според текста на заповедта цялото население на Анезица е лишено от сметопочистване. Съветниците подложиха на гласуване кандидатурата на зaм.-кмета Реджеп Ходжов, тъй като по закон мястото на временния кмет се заема от заместника. Г-н Ходжов получи подкрепа от 9 съветници, 6 бяха против, а 14 се въздържаха. Така зам.-кметът не получи нужните гласове, за да стане временен кмет. При това положение се очаква през настоящата седмица областният управител да проведе консултации с политическите сили и служебно да назначи временен кмет.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.82 %
PM 2.5 µg/m3 37.17
PM 10 µg/m3 39.48

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica