Велинград - online - БСП: Доволни сме от постигнатото 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“
· Футболният тим на Ракитово има амбиции за по-горна група
Tuesday, September 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.09.2022
· За първи път по-малко от 300 първокласници в община Велинград
· СУ „В. Левски“ диверсифицира отоплението: като няма газ, ще се топли с дизелово
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“ отчете 13 години успешна дейност
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Общината води разговори с швейцарска компания за пречистване на водата
· Чествахме 137 години от Съединението
· Приключи ремонтът на Центъра по хемодиализа
· КРИМИ ХРОНИКА 13.09.2022
· Хора и техника от Велинград в помощ на бедстващите
· Жители на община Ракитово помагат на с. Богдан
· Оперни звезди ще пеят в памет на Николай Гяуров
· Проект „ИКТ в класната стая:...
· Малки обяви: 13.09.2022
· В Ракитово възродиха конкурса за Царица на гората
· Общинската болница стартира инициатива „Дари пейка“
· Успешен Първи национален фолклорен събор “Драгиново- 2022“
· В подкрепа на защитените видове в Родопите

Политика: БСП: Доволни сме от постигнатото
Публикувано 2001-11-26 20:45:51 от Темпо

- Господин Пачалов, окончателните резултати от втория тур на прездентските избори за община Велинград вече са известни: 9433 гласа за Петър Стоянов, 8485 за Георги Първанов. Как ще коментирате тези цифри?
- На ваш въпрос по-рано бях казал, че на тези избори резултатите за БСП ще бъдат по-добри в сравнение с парламентарните избори тази година и с предишните президентски избори през 1996 година. Крайните резултати го доказват.
От резултатите в града сме доволни, нашата двойка Първанов-Марин печели 1730 гласа повече от двойката Стоянов-Куцкова. Колкото да резултатите от селата: по предварителни разчети очаквахме 1100-1200 гласа, а получихме 1560 - тоест повече, отколкото планирахме. Това се дължи и на нашата работа в селата, и на помощта от ДПС в последните дни на кампанията.

Но считам, че ДПС не е онова, което беше: сляпо, безпрекословно да гласува и да изпълнява поръките на централата. Хората разсъждават върху своето конституционно право на глас. Районът не гласува против нас, защото не приема в достатъчна степен социалната политика, а защото бе използван стария рефрен “комунизъм - антикомунизъм”. Такива нотки имаше в Света Петка, Драгиново и на други места. В села, където безработицата е най-малка, масово са гласували за П. Стоянов - Драгиново, Сърница, Света Петка. В села, където има масово обедняване и безработица, хората приеха социалната политика на нашата двойка: например във Враненци нямаме партийна структура, но 78.88% гласуваха за нас, в Цветино - 78.65%, имаме добри резултати в Рохлево - 69 гласа при 2-3 на предишни избори. В Сърница за нас са гласували по-слабо в Петелци, където е лобито на сегашния кмет. Отчитаме, че в различни фирми също е казано за кого да се гласува, но това е нормална практика и хората, страхувайки се за своята работа, са изпълнили поръчката на роботодателя - например в Драгиново. В Света Петка е наслагвано противопоставянето комунизъм - антикомунизъм със заплахи за смяна на имената, увеличаване цените на стоките от първа необходимост и т.н.
- На предизборна среща с Георги Пирински бе отчетено, че трябва да спечелите вота в града и точно това стана. Убедителният резултат само на БСП ли се дължи?
- Да, и на всички леви формации в града. Ние анализирахме и отчетохме нашите резерви в града. Където нашите активи си свършиха добре работата, резултатите са добри. Където не - са по-слаби. От години знаем, че някои секции са традиционно “сини” и се опитахме да влезем по-близо до населението там, но не успяхме навсякъде - секциите в Детмаг, Курортна поликлиника, СОУ “Кирил и Методий” и др. Предстои отчетно-избора кампания в партията и извънреден конгрес, ще търсим по-активни хора. Изследвахме 3-4 секции и си даваме сметка каква част от младите хора са ни подкрепили. Имаме голяма подкрепа и затова ще насочим работата си към младите и в селата.
- Не отричам и не омаловажавам работата на вашия партиен актив, но какво друго мотивира велинградчани да подкрепят Георги Първанов?
- Успели сме в голяма степен да стигнем до избирателите с посланията на нашата двойка и социално насочената политика. Конфронтацията няма да реши проблемите на Велинград, ще ги решим, когато работим заедно. Не винаги отричането е полезно за градивност и цялостна работа.
- Президентските избори дадоха представа как работят БСП и ДПС в синхрон в нашата община. Да очакваме ли подобряване и засилване на този синхрон на местно ниво?
- Президентските избори свършиха, предстоят местни. Ще сгреши тази политическа сила, която не си дава сметка какво предстои. Добрият тон между ДПС и БСП в нашата община датира по-отдавна. За втория тур на последните местни избори, след цялостно обсъждане, БСП подкрепи кандидата на ДПС за кмет, макар че не можа да убеди изцяло своя електорат, както и ДПС не успя сега. Имайки предвид тези взаимоотношения, те ще продължиат, очаквам и по-добро взаимодействие. Още повече, че хората, които ни поддържат, са в крайно ляво - социално слабо население. Събираме данни на какво да се обърне внимание и чрез нашите депутати ще внесем законопроект за развитие на Югозападните Родопи. Чрез него ще се търси създаване на реални работни места - например в горските и селското стопанство, социални придобивки, решаване проблемите на картофопроизводителите. Не случайно посещението на ген. Марин във Велинград съвпадна с Празника на картофите - това бе целенасочено, защото картофите са наш основен поминък. Ще настояваме социалните помощи да се заработват и хората да получават права като трудов стаж и т.н.
- От всички общини в областта само Пазарджик и Велинград на президентнтските избори останаха “сини”. Въпреки това излиза ли местната организация на БСП с повишено самочувствие от този вот?
- Ние сме доволни от постигнатото. В обозримо бъдеще ще работим така, че да не сме сред общо 30-те общини от всичките 261 общини в България, където сме в минус. Има голяма разлика между президентски, парламентарни и местни избори. Показателни за електоралната подкрепа за нас са местните избори, там зависи какво си направил за града и общината. Още отсега започваме да работим за редовните местни избори след 2 години - с пътища и програми за младежта, със закон за Югозападните Родопи и др.
Тук е мястото да благодаря на всички, които ни подкрепиха - 8485 човека, които разбраха и оцениха социалната политика на нашата двойка. Благодаря на целия актив - 300-400 човека, които работиха в кампанията и на актива на другите партии и движения в лявото пространство, на всички партньори в Коалиция за България и още на ДПС, БКП “Г. Димитров”, БЕЛ, Блока на Жорж Ганчев, Зелените партии на Каракачанов и на Порточанов, “Свободна България”, политическите съюзи “Отечество” и “Защита”.
- Да погледнем и към близкото бъдеще - кой ще е новият лидер на БСП?
- Новият лидер ще бъде между имената, които вече бяха “номинирани” и в медиите: Сергей Станишев, Георги Божинов, Румен Петков, Румен Овчаров, Георги Пирински. Трудно ми е да кажа кой от тях има най-големи шансове. Аз лично бих подкрепил по-млад и по-необременен.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 84.96 %
PM 2.5 µg/m3 26.64
PM 10 µg/m3 28.74

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica