Велинград - online - Равносметката за 1 година работа: какво успя и какво не успя да свърши Общинския 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Политика: Равносметката за 1 година работа: какво успя и какво не успя да свърши Общинския
Публикувано 2004-11-22 21:46:47 от темпо

През ноември се навърши една година от старта на новия Общински съвет на Велинград. На 29-те съветници им се паднаха изпитанието и шанса да работят в изключително динамична и драматична ситуация. Ако дейността на Общинския съвет се измерва по броя на взетите решения, то настоящият е работил сериозно: за 12 месеца са гласувани 843 решения, което означава “средна месечна скорост” от 32 решения. За равносметка на едногодишната работа поканихме председателя и двамата новоизбрани зам.-председатели на ОС и председателите на постоянните комисии. Ето как те отговориха на въпроса на в. “Темпо” какво успя и какво не успя да свърши за 1 година Общинският съвет:

Неджат Кехайов, председател на Общинския съвет: Най-многото, което Общинският съвет (ОС) постигна за 1 година е, че успя да се изгради като мислещ и отговорен орган. На всички заседания на комисии и на сесията съветниците се включват доста подготвени по темите и съответно се подхожда отговорно в защита интересите на общината. Например при гласуването на бюджета съветниците проявиха изключителна активност, оспорваха, дискутираха, много сериозно притиснаха Общинска администрация (ОА) да работи по-качествено. Твърде много са упреците по работата на Дирекция “Финанси” от страна на съветниците. В момента съветниците са притеснени от финансовата ситуация, събираемостта на местните приходи, разходването на средства за капиталови разходи, от фондовете на “Пътища” и “Бедствия и аварии”. По отношение стопанисването на общинската собственост ОС успя да вземе важното решение за подобряване есетическия вид на централната градска част - принципната позиция за поетапно премахване на павилионите. ОС вече се интересува не само от отчетите и балансите на търговските дружества с наше участие, но и от тяхната дейност и управление. Най-голяма твърдост и зрялост съветниците проявиха за общинската фирма “Стройком”, най-горещите спорове се водят точно около нея. Встрани остана “ВКТВ”, където също има проблеми и предстои да разгледаме доклада на финансовия контрольор. Хубаво е, че съветниците ревизираха договора с “Евровод комерс” и имат принципна позиция по него: ще продължат борбата ако не за прекратяването му, което е много трудно, поне за ограничаване източването на средства към “ЕВКК”. Успешно върви и програмата по приватизацията, постъпиха средства, които да инвестираме в училища, детски градини, кметствата. Още един плюс е добрата организационна работа в комисиите, които вече заседават по утвърден график и скоро ще го обявим на информационното табло за 6 месеца напред. Постигнахаме по-добър контакт и комуникация с гражданите. Не успяхме да приемем план и стратегия за развитието на Община Велинград за период от 5-10 години. Тази стратегия трябваше да се покрие с предизборната платформа на кмета, за да бъдат мотивирани ОА и ОС да я изпълняват. Да съжаление и до ден днешен не сме приели план, а това е най-важното! Не успяхме и да постигнем добра синхронизация с ОА, с отделните дирекции. В момента съществува конфронтация и нежелание от страна на ОА да съвместна и коректна обсъждане на проблемите в управлението на общината.
Михаил Алексиев, зам.-председател на ОС: През изминалата 1 година ОС работи много по-организирано и дисциплинирано, сега комисиите разглеждат по-подробно и обстойно важните въпроси, поставени за обсъждане. Върнатите от областния управител решения са значително по-малко в сравнение с тези на предишния ОС. Повиши се отговорността и се засилиха санкциите към общинския съветник. ОС усъвършенства устройството на своите органи, като най-после започна да работи комисия по следприватизационен контрол, избраха се двама зам.-председатели за по-цялостна подготовка и провеждане на комисиите и сесиите, приеха се мерки като решаване проблемите на инфраструктурата в ромските махали и др. ОС не успя да натовари избраните кмет и вр.и.д. кмет да спазват законовите си задължения да изпълняват решенията на сесията и особено тези, които се отнасят до развитието на общината. Именно на кмета като орган на изпълнителната власт принадлежи местната законодателна инициатива да постави за широко обсъждане План за развитие на община Велинград до 2007 г., след което да го приведе в изпълнение. Това е задължително, но така и не го направи. Така общината няма перспектива, защото не се зачита обществения интерес. Ние не сме получили финансиране по нито един мащабен проект и то съвсем не по вина на Общинския съвет. Големият проблем пред общината е нейното бъдеще и главният недостатък на изминала година е, че не се очерта пътят на Велинград оттук нататък.
Асим Адем, зам.-председател на ОС: За една година много неща се случиха в този наш мини парламент - и хубави, и лоши. От хубавите на първо място ще посоча, че макар и късно, се създаде едно ново мнозинство, което загърби партийните пристрастия и съвестно заработи за интересите на общината. Колкото и някои да го отричат, това е факт! Ние работим за общината. Ще кажа и кое поставям на първо място като лошо: това е фактът, че и след една година продължава да липсва единомислие, продължава да няма сработване между ОС и ОА. Много често нашите решения не се изпълняват, а това пречи на работата и внася разнобой между законодателната и изпълнителната власт на местно ниво. От това избирателите полза нямат, но аз съм оптимист и вярвам, че през оставащите 3 години, ние ще заработим в синхрон за доброто на града и общината.
Боряна Белухова, председател на Комисията по икономика: За мен участието в законодателното управление на Община Велинград бе една изключително отговорна новост. Като икономист очаквах да работя точно и отговорно, ръководейки се от законността и в полза на развитието на общината. Ненормалната ситуация, в която през цялата година бе поставен Общинският съвет, оказа негативно влияние и на Икономическата комисия. Липсата на цялостна визия и програма за работата на ОА ни принуди да решаваме важните проблеми хаотично и на парче. Бюджет 2004, контрол върху 100% общинските фирми и фирмите с общинско участие, контрол върху изпълнение решенията на ОС от страна на администрацията - всички тези изключително важни въпроси се решаваха частично и в голяма степен неефективно. Надявам се през оставащите 3 г. да се променят методите на работа в Общинска администрация, за да може и Икономическата комисия да заработи ефективно и в интерес на всички граждани от общината.
Георги Михайлов, председател на Комисията по общинска собственост: ОС успя да свърши много неща, но за съжаление не успя да упражни контрол върху реализацията на взетите решения и вината за това е основно на ОА. Не можахме да свършим нищо по отношение привличането на инвестиции - пак по вина на ОА, която не пожела да работи по различните проекти и програми на европейските предприсъединителни фондове. Не можахме да осигурим прозрачност за приходите и разходите, по събраните и изразходвани от ОА средства.
Николай Таушанов, председател на Комисията по ТСУ: Рутинните неща, с които се занимава Комисията по ТСУ, вървят нормално. За мен това беше първа година като общински съветник, но разговарях с колеги с опит и те също смятат, че в комисията нещата вървят нормално. Но много инициативи се стопират по конюнктурни съображения. Ето на двете последни сесии се коментира темата за асфалтиране на улиците, за което има 80 000 лева неусвоени. Заради общата конюнктура в общината много неща не се движат.
Венко Бозев, председател на Комисията по обществен ред: Доста неща се приеха, мъчихме се да работим колкото се може конструктивно, независимо от коя част на мнозинството. Комисията по обществен ред изпълни 80% от плана си. Лошото е, че това не бе изпълнено и от ОА и в този смисъл не успяхме да отговорим на потребностите на хората от община Велинград. В комисията разгледахме много жалби, основно от Пашово, къдено има ескалация на напрежението. По план трябваше да направим срещи в МВР, съда и прокуратурата, което бе осъществено. По отношение безопасността на движението сега особено остро възниква въпросът със снегопочистването, където част от парите вече са приведени, на ОА няма договор с изпълнител, а сме на прага на зимата. Нямаме яснота и за такса смет като социален елемент от цялата политика на общината. Имаме виждане като съветници, познаваме опита на общини, които формират таксата вече по нов начин, но нямаме разчети от ОА за 2005 г., за да не се създаде вакуум в бюджета. Дано през 2005 г. се направи кръговото движение на Пазара. Има добри преспективи и с италианската фирма за пътища, на която предложихме идея за околовръстно шосе. Не успяхме да откликнем на интересите на хората - не че не сме желали, но без взаимодействие ОС - ОА това е невъзможно. Рейтингът на ОС не е задоволителен, създава се отрицателно отношение сред обществото от страна на определен кръг хора, от определена медия. Противопоставянето е страшно. Бъдещето е в това ОС да се утвърди като орган, който е избран да провежда политиката на хората от община Велинград.
Исмет Бабучи, председател на комисия по екология: На предишната сесия бе направен отчет за изпълнението на нашите решения и цялостен анализ за работата. Несвършена работа от ОС са многото отложени точки и върнати решения. Нашата комисия имаше предложение за обмяна на опит с колегите от Сандански или Банско, което ще е много полезно. Общинският съвет има нужда от излизане навън, извън рамките на общината, защото има напрежение. Много неща ще се изгладят, ако се съберем “без вратовръзки”. Бомбата със закъснител е сагата “Стройком”, където крайно решение няма.
Снежана Велева, председател на Комисията по образование: Изминалата година, колкото и трудна и тежка да беше, се случиха и много добри неща. Най-важното решение за мен като председател на комисията е, че за първи път Велинград има Стратегия за закрила на детето, предполагаща комплексен подход към решаване проблемите на децата. Най-голямо е удоволетворението ми от проекта за Дневен център за рехабилитация - този “гордиев възел”, който най-после “развързахме”. Много полезно е създаването на Временната комисия за проверка готовността на училищата за започване на новата учебна година. Общинските съветници на место се запознаха с проблемите на всяко едно учебно заведение и аз смятам,че това просто е задължително да стане традиция. Достойни решения се взеха през изминалата година: определянето на о.з.ген. Атанас Семерджиев за почетен гражданин на Велинград и всички решения свързани с Николай Гяуров, като знак на почит и уважение. Недоволна съм като председател на комисията и като общински съветник, че не можахме да решим проблемите на спорта. Направихме само първи крачки в създаването на Обединен спортен клуб. Искаше ми се да сме по-експедитивни. Ще обявя пред читателите на в. “Темпо” на какво се надявам през останалите три години мандат: много се надявам и ми се иска да вярвам, че двете туристически дружества ще направят опит и ще си стиснат ръцете, за да заработят като едно. Вярвам в по-доброто бъдеще на Велинград и общината.









 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 82.91 %
PM 2.5 µg/m3 37.20
PM 10 µg/m3 39.65

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води