Велинград - online - На везните:Здравна каса или детска ясла? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Общество и наука: На везните:Здравна каса или детска ясла?
Публикувано 2004-11-22 21:41:22 от темпо

Тази дилема предстои да решава Общинският съвет на 25 ноември. Става въпрос за помещението в сградата на ОДЗ “Слънчице”, което година наред бе Детска консултация. През 2001 г. консултацията бе закрита с презумцията да се направи още една група в детските ясли, но вместо това бе отдадено безвъзмездно от общината за офис на Районата здравно-осигурителна каса. 3-годишният договор изтече и още на извънредната сесия на 16 ноември съветникът Георги Михайлов предложи да бъде продължен, а временият кмет Стоян Дулев настоя офисът на Здравната каса да бъде преместен в сградата на Стария съвет. Съветниците прецениха въпроса като важен и отложиха решението, за да се запознаят подробно с проблема.
От страна на Здравната каса няма претенции къде ще се помещава офисът, научихме от д-р Топорчева. Проблемът опира до пациентите, за които сегашното местоположение в близост до поликлиниката и болницата е много удобно. Офисът обслужва над 1500 болни от диабет, на които спестява пътуването на Пазарджик на всеки 6 месеца за заверяване на протоколи и здравни книжки при получаване на глюкомери и тест-ленти. От полза е и за болните, които се нуждаят от заверки за определени лекарства, при подаване на сигнали и жалби. Улеснение е и за 39 стоматолози, 34 джипита и 39 лекари-специалисти от двете общини Велинград и Ракитово.
Но от друга страна се оказва, че в продължение на 3 г. Здравната каса не само ползва общинските помещения безвъзмездно, но и не и изпълнила изричното условие по договор - да направи собствен водомер и електромер. Така че и тези плащания се поемат от общината. А според директорката на ОДЗ “Слънчице” Боряна Петричева детското заведение не само осигурява отоплението, а дори когато персоналът прибира дърва, от Здравната каса не се сещат да помогнат. Големият проблем според г-жа Петричева е, че във Велинград има огромна нужда от разкриване на втора яслена група за деца до 3 години. В момента има само една такава с 18 деца, което е крайно недостатъчно - има списък с над 20 чакащи родители, които са подали молби децата им да посещават ясли. Единствената база, където може да се разкрие втора яслена група, е точно помещението, заето от Здравната каса. На 18 ноември зад това искане застанаха много майки и персоналът на ОДЗ “Слънчице”, които се събраха в кабинета на г-жа Петричева и дискутираха по проблема. У мнозина от родителите бе създадено погрешното впечатление, че съветниците застават зад интересите на Здравната каса. Обсъдиха се различни варианти, дори стачка в деня на сесията. Направена бе и подписка в защита на яслената група.
Още на следващия ден четирима общински съветници на място разгледаха помещенията и заявиха готовност да се търси оптимално решение на проблема. Темата бе основна и за Комисията по образование на 22 ноември, а на 25 ноември се очаква решение, което да не нагнетява повече излишна конфронтация и да балансира интересите и на децата, и на болните.
Елена Баева
ПРЯКА РЕЧ
Боряна Петричева, директор на ОДЗ “Слънчице”: Ние нямаме пари за храна на децата, а поемаме разходите за гориво, вода и ел. енергия и на офиса на Здравната каса. Трябва да се мисли и за безопасността на децата - взеха се мерки, но въпреки това постоянно влизат болни хора. Само в нашето детско заведение могат да се предложат условия за детска ясла. В града се носи мълва, че молба за единствената яслена група трябва да се подаде поне 2 години по-рано, за да бъде прието детето. Сегашните 18 места в детската ясла са крайно недостатъчни за Велинград, раждаемостта нарастна и има потребност от още една група. Искаме помещението, което си е наше. Има решение на Общинския съвет за разкриване на втора яслена група още от 1997 г. След дезинфекция и ремонт на помещението, най-късно до 1 месец можем да отворим втора група и да удовлетворим желанията на 24 семейства, които в момента са в списъка на чакащите.
Георги Михайлов, председател на Комисията по общинска собственост: Подписки ли са начинът за такива искания? В Общинския съвет не е депозирана молба, че се иска разкриване на група. Не е случайно, че има съвпадение на искането от ОДЗ “Слънчице” с датата на изтичане на договора със Здравната каса. От колко време тези помещения не са ползвани за детска ясла? От десетилетия те бяха Детска консултация, детски групи там не е имало. Защо при започване на учебната година от детското заведение не бе поставен въпрос, че желаят такова нещо? А нима тези, които ползват услугите на Здравната каса, също не са много хора и то болни? Ако имаше искане пред Общинския съвет, щеше да се намери решение. Сега въпросът е предрешен, тръгва се тенденциозно, с определена цел. Защо това ръководство и персоналът на ОДЗ “Слънчице” не стачкува, когато под носа им издигнаха бензиностанция?

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай