Велинград - online - Делото за подкуп затъна в съмнителни противоречия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Делото за подкуп затъна в съмнителни противоречия
Публикувано 2004-11-16 09:08:29 от темпо

Пазарджишкият окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу Галя Кюлева, член на Общинска избирателна комисия - Велинград. Тя е обвинена, че в качеството си на длъжностно лице е поискала и приела от Фидел Беев 10 000 лева, за да извърши действие по служба като гласува в негова полза в ОИК.
На 11 ноември в съдебната зала един срещу друг застанаха новият окръжен прокурор Иван Даскалов и адвокатите на обвиняемата Иван Татарчев, Хари Харалампиев и С. Спасов. От призованите 13 свидетели двама представиха болнични листове, а Мехмед Дживгов не се яви, заради което му бе наложена глоба от 500 лева и принудително довеждане на следващото заседание. Разпитани бяха 10 свидетели, като показанията очертаха твърде различна и противоречива картина на случилото се в навечерието на заседанието на ОИК на 18 юни, когато бе гласувано прекратяване на кметските правомощия на Ф. Беев.
Първи като свидетел пред съда даде показания Фидел Беев. Според неговия разказ на 16 юни Галя Кюлева е поискала да се срещнат в кафенето на Владимир Гушевилов и там му е обяснила, че от другата страна й дават 10 000 лева, за да гласува срещу него в ОИК. Тя обяснила, че е финансова притеснена и ще го подкрепи, ако той й даде тази сума плюс гаранции, че ще я назначи на работа в общината. Беев отговорил, че ще си помисли и се обадил на началника на РПУ-Велинград майор Ангел Даскалов. По препоръка на последния написал молба до полицията, а вечерта му се обадили от Пазарджик да приготви 10 000 лева. След това Ф. Беев се обадил на Г. Кюлева и казал, че утре ще й донесе “10 килограма картофи” - условна фраза, която била уговорена ако има подслушване.
На 17 юни в кабинета на кмета комисия (с участието на зам.-кметовете Стоян Дулев и Милиян Арсов) описала парите, заснела с камера и ги увила във вестник. От Икономическа полиция настоявали срещата с Кюлева да стане в заведение, но в разговор с Беев тя настояла да се видят в дома й. В къщата на Г. Кюлева той дал увитите във вестник пари, а тя написала декларация-обещание за работа, която и двамата подписали. След това Беев си тръгнал, като имал уговорен знак с полицията да сигнализира, че е оставил парите. На въпрос на адвокат Татарчев дали Галя Кюлева е отворила пакета и е преброила парите, Фидел Беев отговори, че тя само е оставила пакета на масата. Защитата го попита дали на 15 юни е имало среща в кметския кабинет между него, Г. Кюлева, зам.-кмета Дулев и председателя на Общинския съвет Неджат Кехайов и на тази среща е ставало въпрос за гласуването в ОИК. Г-н Беев не успя да си спомни. Съдията попита дали той е коментирал случая в пресата, адвокатите прочетоха негови изказвания в столични вестници, но според Ф. Беев пресата си пишела каквото си иска. В разпита стана ясно, че той оценява гласа на Г. Кюлева в ОИК като най-важен, тъй като без него не могат да се съберат нужните 2/3. На адвокатското питане счита ли този случай като другите решаващи за неговата кариера, когато все се случват странни неща, бившият кмет отговори: “Едно кметско място не е решаващо за мен!”.
Версията на Ф. Беев бе подкрепена и от показанията на Владимир Гушевилов, който разказа, че Беев е бил възмутен от искането на Кюлева. Г-н Гушевилов обясни, че с Беев са приятели, а на въпрос дали той му е давал пари по някакъв повод отговори с не.
Атанас Водев свидетелства как вечерта на 11 юни около 22 часа зам.-кметът Стоян Дулев и Мехмед Дживгов (общински служител и секретар на ОИК от квотата на ДПС) са поискали среща със съпругата му Здравка Водева като член на ОИК. На срещата присъствал и г-н Водев, а предмет на разговора било предстоящото заседание на ОИК, като двамата споменали, че ако г-жа Водева гласува против Ф. Беев, тя ще бъде уволнена от поста си в общината. Иван Татарчев попита дали това не е заплаха, на което Ат. Водев отговори, че е факт, че съпругата му е викана в кабинета на г-н Беев и впоследствие е уволнена.
Показанията на шефа на РПУ - Велинград Ангел Даскалов бяха кратки: посъветвал Беев да направи писмена молба и я придвижил по каналния ред до РДВР-Пазарджик. За влизането в дома не е искано разрешение от Районния съд. Майор Даскалов каза, че не знае чии са били оставените пари, не е бил в течение на операцията и само дал съвет вместо за пари да говорят за боб. Адвокат Харалампиев го попита взел ли е мерки да предотврати даването на пари, каквото е задължението на полицията и получи отговор, че случаят е прехвърлен към РДВР. Председателката на ОИК Ива Станчева разказа, че между двете заседания на комисията на 12 и 18 юни Галя Кюлева е споделила, че Фидел Беев иска тя да гласува в негова полза, като ще й се отблагодари с работно място. Г-жа Кюлева казала, че тя има глава на раменете си и ще докаже какъв е Беев като пред ОИК покаже негова декларация, с която обещава да я назначи срещу гласа й.
Марияна Каменска, сестра на обвиняемата, разказа, че на 11 юни късно вечерта Ст. Дулев и М. Дживгов са поискали среща с Г. Кюлева и са я уговаряли да гласува за Беев. В следващите дни Ф. Беев й обещал работа на среща в общината, на която били още Дулев и Неджат Кехайов. Имаха уговорка Беев да подпише разписка за работа, искаше да покаже пред ОИК докъде е готов да стигне Беев, за да спечели, но никога не е ставало въпрос за пари, разказа М. Каменска. Вечерта на 16 юни Г. Кюлева получила заплахи по телефона да гласува за Беев. На 17 юни трябвало да пътува за София, тъй като съпругът й се връщал от Либия и близките й се притеснили, че мобилният й телефон е изключен, докато вечерта разбрали от телевизията, че от сутринта е арестувана.
В ролята на свидетел пред съда застана и Стоян Дулев, който си припомни вечерта на 11 юни, коагто научил, че ОИК свиква заседание по казуса с участието на Ф. Беев във фирми. Тъй като знаел, че кметът е направил постъпки да излезе от фирмите, Дулев решил да се обади на председателката на ОИК, но не успял да се свърже. Затова отишли с Дживгов да търсят Водева и Кюлева. На питането на Ив. Тарачев в качеството си на какви те са разговаряли с членове на ОИК, Дулев отговори, че по самоинициатива и са искали само да отложат заседанието. Г-н Дулев буквално втрещи съдията и присъстващите, когато тръгна да обяснява закона на бившия главен прокурор и каза, че може да се поспори дали Татарчев познава ЗМСМА. Той отрече да са говорили със Здравка Водева за уволнение и обясни, че тя не е уволнена, а договорът й е прекратен поради изтичане на срок.
Показанията, дадени от трима служители на полицията, бяха изпъстрени с противоречия. Според майор Атанас Чорбаджийски операцията му е била възложена с резолюция върху подадената от Ф. Беев жалба. Но лично съдията установи, че върху жалбата няма никаква резолюция и тогава майорът каза, че задачата му е възложена устно от прекия началник. За операцията нямало писмен план. Той обясни как Кюлева ги е пуснала да влязат в дома й, след като обяснили, че искат да поговорят. Не са имали заповед за обиск, тъй като ставало дума само за разговор. Пакетът с парите бил върху масата и не бил отворен. Пред полицейския служител Г. Кюлева лично взела пакета, отворила го и преброила парите. Последното обаче бе опровергано от служителката на РДВР Цонка Проданова, която заяви, че Кюлева отказала да преброи парите и затова тя го направила. Друг интересен детайл дадоха показанията на инсп. Радослав Петков, който обясни, че по време на операцията нямали план и получавал указания по телефона, но не можа да си спомни от кого дори и след настоятелния въпрос на съдията. Тримата бяха единодушни, че никой от тях не е поставял белезници на Г. Кюлева и тя доброволно отишла в ареста в Пазарджик.
По искане на защитата в края на заседанието бе проведена очна ставка между Атанас Водев и Стоян Дулев, но тя не доведе до изясняване на противоречията между техните показания, тъй като и двамата потвърдиха първоначално казаното. Делото продължава на 22 декември, когато ще бъдат разпитани неявилите се свидетели и допълнително призованите Здравка Водева и Неджат Кехайов. Засега след разпитите на свидетелите се натрупаха много разминавания, въпросителни и съмнения. В сензационния случай с подкупа можем да очакваме още обрати, защото разпитът на обвиняемата Галя Кюлева бе отложен за по-късен етап.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica