Велинград - online - БСП иска властта със 121 депутати 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Политика: БСП иска властта със 121 депутати
Публикувано 2004-11-16 09:05:50 от темпо

Заместник-председателят на Висшия съвет на БСП Румен Петков и депутатът от партия “Рома” Тома Томов се срещнаха със симпатизанти във Велинград вечерта на 11 ноември. Заедно с тях дойдоха областният председател на БСП Костадин Кобаков и новият координатор на ВС за Пазарджик и Смолян Борис Цветков.
Пред публиката в голямата зала на общината Румен Петков открои трите основни задачи пред БСП: подготовка на управленски проекти, оформяне на коалиционния формат за парламентарните избори, определяне на персоналните участници в парламентарната надпревара и изпълнителната власт. Основната цел на БСП е успешно управление и затова партията ще работи за максимален изборен резултат - 121 места в Народното събрание. Румен Петков акцентира, че през последните години българският народ е лъган многократно, но БСП не е партия-еднодневка и няма право да лъже хората. Той окачестви като спекулации изводите, че в България днес има сериозен икономически растеж. Като пример за престъпна приватизация беше посочена сделката за БТК без защита на социалния и държавния интерес. Икномическото министерство съсипва и “Булгартабак холдинг”, като се натрапва сделка, в която не запазваме печелившите марки и външни пазари, а на улицата са изхвърлени над 6000 души. Приватизацията на електроразпределителните дружества пък не е изобщо съобразена със синдикатите, заради което Р. Петков отправи тежки упреци към министрите Ковачев и Шулева, включително за бягство от парламентарен контрол. Друг упрек към управляващите бе, че те по най-груб начин са изгонили българския бизнес от приватизацията. По отношение на предизборната коалиция Румен Петков обяви, че в ядрото й ще бъде Новата левица. Целта на БСП е коалиция с реални политически субекти, които имат потенциал. Социалистите вече са изживели двете крайности: заради самочувствие на печеливши да изоставят партньорите си или подобно на десницата сега да си кичат всякакви етикети, за да не се каже, че са сами. Всички опити да се внушава, че БСП води преговори с НДСВ бяха определени от Р. Петков като несериозни и абсурдни.
За да постигне основната си задача - управление на държавата, левицата ще представи в детайли управленските си проекти пред избирателите. За да знаят хората предварително дали например ще строим бензиностанции пред детски градини и тогава да решат дали да ни се доверят, обясни Р. Петков. Политическият облик трябва да е ясен преди да се спекулира кой ще е премиер и министър. А бъдещото ляво правителство според депутата ще има политико-експертен състав и силно присъствие на гражданската квота.
От залата прозвуча въпрос за стратегията на БСП в здравеопазването, на който гостътът отговори, че образованието и здравеопазването ще са двата приоритета за партията. Според него е неправилна стратегията за закриване на малките болници, защото техният бюджет е едва 8% от общия, но с ликвидацията им много хора остават без достъпна медицинска помощ. Луксозните офиси и коли на НЗОК са грабеж, а при тази демографска криза трябва да се създават условия за развитие тук. Каква е ролята на върхушката на БСП и ДС в масовата приватизация, попита Иван Аврамов, сочейки като конкретен пример “Кристал”. Твърдя, че клеветите, отговори Р. Петков. Според него ДС е пропагандно клише и затова след 4 г. във властта Иван Костов не извади на бял свят никакви уличаващи факти. Провал на правителството на БСП бяха банковият срив и зърнената криза и ние си понесохме отговорността, но масовата приватизация само започна при БСП, подчерта Р. Петков. А на питане дали БСП ще запише, че ще накаже тези, които разрушиха икономиката, депутатът каза, че не е правилно партия да поема ангажименти за правораздаване, което е работа на прокуратурата и съда.
Ромите намират своето място вляво, в Коалиция за България, а БСП има най-социалната политика, саза за стратегията спрямо ромите депутатът Тома Томов. Според него интеграцията на ромите от десетилетия е успешна и няма нужда американският посланик да ни учи. Най-важно за ромите е образованието, здравеопазването и трудовата заетост. Важно е и да се работи с тях, защото без това всякакви изненади на избори са възможни. Румен Петков бе питан и за избирателната система и каза, че не е нормално в България да има над 300 партии. Мажоритарният вот за кмет в Свиленград показва, че когато има финансова интервенция и пряк натиск върху избирателите, това не е добре. Избирателят трябва да даде своя глас за добър управленец, а не за този, който раздава кебапчета и чорапи. На този тип избори трябва да се сложи край, купуването на гласове и бруталната агресия трябва да бъдат инкриминирани, бе категоричен депутатът.
Въпроси към Румен Петков имаше и Фидел Беев, който поиска оценка за местната коалиция в Общинския съвет. Румен Петков отговори, че определението “коалиция” не е точно, не опира до коалиция, а до общо виждане по определени въпроси и е много важно да се взимат решения, които отчитат интересите на населението. Последният въпрос бе как БСП ще стане по-атрактивна за младите, на които Р. Петков обеща управленска стратегия за образованието, конкурси за работа без изискване за 5 години трудов стаж и данъчни облекчения за фирми, които осигуряват първо работно място на млади кадри.
Елена Баева

БЛИЦ
Ситуацията не предполага еднопартийна кандидатура
- Има идея за изборите за кмет на Велинград да се постигне широка коалиция с участие на леви, десни и центристки партии. Има ли позиция на Висшия съвет на БСП по този въпрос?
Румен Петков: Велинград се нуждае от силен и отговорен кмет, за който обществените интереси са над всичко, който усеща, разбира и е вътрешно убеден, че трябва да работи за интересите на населението. Ситуациятата в общини тип Велинград не винаги предполага еднопартийна кандидатура. Полезно е да се търси личност, която да консолидира обществена и политическа подкрепа. Още е рано да се каже какъв типаж трябва да е кандидатът и политическата формула. Но становището на ВС на БСП е, че Общинският съвет на БСП във Велинград ще разполага с цялата организационна, политическа и структурна подкрепа от страна на Висшия съвет. Организацията тук има опит, изживя много тежка кампания, от която има сериозни поуки и ще се стигне до вярното решение.
- Пред областен вестник Фидел Беев обяви, че всички парламентарни политически сили без НДСВ са му предлагали да бъде техен кандидат за кмет. БСП отправила ли е към г-н Беев такава оферта?
Румен Петков: Това е несериозно!
Костадин Кобаков: Областният съвет на БСП не е разговарял с него.
Румен Петков: Това е несериозно!
Костадин Кобаков: Областният съвет на БСП не е разговарял с него.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай