Велинград - online - Свобода на словото и мисълта вместо барикади и окопи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Култура: Свобода на словото и мисълта вместо барикади и окопи
Публикувано 2004-11-09 08:56:40 от темпо

Премиерата на сборника “Раздумка” на д-р Александър Попов събра в залата на Художествената галерия много хора, дошли да засвидетелстват уважение към известния писател и лекар. Вечерта на 6 ноември бе открита с рецитал по негови творби, а новата книга “Раздумка” представи нейният редактор Тодор Балкански. По отношение на спокойния тон много прилича на Йовков, но не е Йовков; по отношение на краткостта напомня Елин Пелин, но не е Елин Пелин; при разкриването на народопсихологията е близък до Константин Петканов, но не е Петканов - така рецензентът определи прозата на д-р Попов, която според него е друг начин да се представи българското деление на света на черен и бял. Интересна е позицията на доктора-писател: обективен, но и безпощаден, когато опре до човешката болка; без хамелеонщина - осмелява се да каже, че в изминалото политическо време има и черна страна. А по отношение на езика д-р Попов е третият от плеядата лекари след Димитър Димов и Валери Петров, които са истински майстори на българския език, каза Т. Балкански и обобщи “зряла мъдрост, облечена в елегантно слово”.
Как аз гледам на самия себе си? На този въпрос се опита да отговори д-р Попов в своето изказване-изповед. Той разказа, че е събрал 67-те текста в “Раздумка”, разпилени в различни издания и пролежали години наред в чекмеджето, защото в тях е неговият опит, наблюдения, тревоги и защото “Думите отлитат, написаното остава”. Исках и аз да поставя своето камъче в разноцветната мозайка на живота, който моето поколение преживя, каза д-р Попов и сподели, че никога не се е чувствал писател, а е от многобройните участници в художествената самодейност. Именно тя запълва огромна празнина, въпреки че доста хора гледат на нея отвисоко. Но и Софроний, и Захари Стоянов също са били посвоему самодейци, а времето най-точно показва кое колко струва.
Като основен недъг на българското общество авторът определи несговорчивостта, неразборията и припомни думите на Иречек “Никого не оставят да се издигне, всичко повалят в калта”, както и наблюденията на Иван Вазов за враждата и съперничеството между Камениица и Лъджене преди повече от век. Д-р Попов обясни тези черти от националния ни характер с петте века робство, последвани от общественото разслоение, с което българинът се примирява трудно.
Бях щастлив да дочакам свободата на мисълта и словото и да подпиша Конституцията, в която това е записано, с вълнение каза д-р Попов. Когато писах спомените си, се съобразявах единствено със собствената си съвест. Авторът на “Раздумка” не е човек от барикадите, от окопите, за който тези от неговата страна са добрите, а останалите са лошите. От противника си можеш да чуеш верни неща за себе си и да извлечеш изводи, смята д-р Попов, давайки си сметка, че великите принципи на хуманизма днес са поставени на сурово изпитание. Своеобразни подаръци за премиерата на книгата бяха дружеският шарж на поетесата Анна Маргова, изпълненията на пиано на Иван Пачев, цветята от настоятелството на читалище “Отец Паисий”, поздравителният адрес и цветя от временния кмет на общината Ст. Дулев. Също и високите оценки за книгата от председателя на Литературния клуб Аврам Жерев, на г-н Попов от Пазарджик, който подчерта важната роля и подкрепа на съпругата на писателя г-жа Елена Попова. И не по-малко ценните думи на Владимир Въргов: “Дълги години работих заедно с д-р Попов - той като лекар, аз като градинар в болницата, с когото пациентите споделяха своята оценка за докторите. Нито един пациент не е казал лоша приказка за д-р Попов. Това стига!”.
Вечерта завърши на чаша бяло вино, а гостите имаха възможността да разгледат и подредената в Художествената галерия калиграфска изложба на Георги Веселинов - художник на елегантната корица на “Раздумка”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.02 %
PM 2.5 µg/m3 35.71
PM 10 µg/m3 37.92

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica